10 nejlepších nástrojů na španělštinu - ZDARMA

10 nástrojů, které můžeš při studiu španělštiny používat každý den a ZDARMA. Slovníky, překladače... Na pár kliků si rozšiř slovní zásobu.

10 nejlepších nástrojů na španělštinu - ZDARMA

Ať už se španělštinu učíš a nebo ji učíš, přijde vždy chvíle, kdy něco nevíš a kdy si potřebuješ ověřit svoje znalosti. Přesně pro tento moment se hodí mít v zásobě ty nejvhodnější nástroje - překladové slovníky, překladače, výkladové slovníky, stránky, kde si raz dva zkontroluješ správný tvar slovesa ve 2. osobě množného čísla subjuntiva imperfecta apod.

Přináším ti kvalitní a ověřený seznam nástrojů, které mám ráda já a jsou uložené na liště mého počítače. Takže stačí jen kliknout a vyřešit problém.

Deepl, Slovník.cz, Diccionario de la lengua española, Diccionario fácil, BuscaPalabra, WordReference, Conjugador, Forvo, YouGlish, ChatuGPT

💻
Deepl, Slovník.cz, Diccionario de la lengua española, Diccionario fácil, BuscaPalabra, WordReference, Conjugador, Forvo, YouGlish, ChatGPT
Všechny nástroje jsou v současné době zdarma a můžeš je používat každý den.  
📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE.

1. Deepl - nejlepší překladač v dějinách

Překladače jsou skvělá věc, vložíš větu v češtině a dostaneš ji ve španělštině na jeden klik a než napočítáš do 3. Opravdu! Deepl sesadil Google překladač a stal se králem internetu naprosto právem. Překládá instantně, bere v potaz i jazykové drobnosti a umí si poradit i stylisticky. Schválně, zkust si přeložit text tvoji oblíbené španělské písničky? Jestli se ti nějaké slovní spojení nezdá, klikni na něj a tento geniální německý překladač ti nabídne i další varianty. Zdarma verze pokryje 98% tvých potřeb.

💡
Víš, kdy používat překladač a kdy slovník? Překladač použij ve chvíli, kdy chceš porozumět rychle celému textu. Slovník používej v moment, kdy se ti jedná o jednotlivé slovo či slovní spojení a kdy tě zajímá, jaký má dané slovo rod (mužský/ženský) či do jaké kategorie se řadí dané sloveso. Doporučuju nezaměňovat potřeby a užít si výhody každého z nich.

2. Slovník.cz - nepřehlednější česko-španělský slovník

Nejrychlejší český online slovník je slovník na Seznam.cz. V současné chvíli umí překládat z češtiny a do češtiny z deseti světových jazyků. Je jednoduchý, přehledný a zaujme i velmi náročného uživatele. Můžete si pustit strojovou nahrávku daného slova, podívat se na použití v kontextu, zjistit, jak se dané slovo časuje, stupňovat přídavná jména či skloňovat jména podstatná.

Podklady pro tento slovník tvoří nástroje Lingea. A vy si tedy můžete vybrat jestli budete využívat slovník na Seznamu a nebo slovník se stejným korpusem přímo na stránkách Lingea. Záleží jen na tvojí preferenci.

3. Diccionario de la lengua española - výkladový slovník Real Academie

Dvacáté třetí vydání slovníku od Real Academia Española (Španělské královské akademie) vyšlo v roce 2014 a jedná se o nejkomplexnější přehled slovní zásoby používané ve Španělsku a všech hispánských zemí. Slovník využijete ve chvílích, kdy se chcete ujistit, že dané slovo existuje, případně chcete znát všechna slova, která začínají na ex-, saca-..., či končí na -ión a nebo potřebujete všechny fráze, které se s daným slovem pojí.

4. Diccionario fácil - jednoduchý výkladový slovník

Říká se, že je daleko efektivnější se učit nová španělská slovíčka už ve španělštině. Ale jak to udělat, když ještě toho moc nerozumíme a když by nám ta další složitá slovní zásoba komplikovala porozumění? Jednoduše! Zkus výkladový slovní Diccionario fácil. Velmi jednoduše ti vysvětlí slovíčko a můžeš si i poslechnout nahrávku a přečíst krátkou větu, kde je hledané slovíčko v kontextu.

💡
Tip pro lektory španělštiny: vytváříte aktivity pro své studenty stejně jako my ve Španělštině do plavek? Určitě pro jednoduché definice využijte Diccionario fácil.

5. BuscaPalabra -  vyhledávač slov

Hrajete Scrabble, luštíte španělské křížovky? Nebo vás prostě baví si hrát se španělskými slovíčky a objevovat nové a nové možnosti. BuscaPalabra je stránka, která vám pomůže najít všechna slova, která lze vytvořit ze sady písmen. Umí je seřadit podle počtu písmen či podle četnosti použití. Ale nejen to, nechte si vyhledat třeba básně, které obsahují slovo choche, chicle... , či si nechte rozdělit slova do slabik, případně vyčasovat jakékoliv sloveso a nebo vyhledejte synonima. Pokaždé když otevřete tento web můžete objevit nové funkce.

6.  Word Reference - místo, kde si můžeš ověřit slovní spojení i slovíčka v kontextu

WordReference je online slovník, který ti umožňuje vyhledávat významy slov, fráze a idiomy v různých jazycích. Následující kroky ti pomohou používat WordReference účinně:

  1. Navštiv webovou stránku WordReference.
  2. Vyber si španělštinu a jazyk do či ze kterého chceš překládat. V roletovém menu v horní části stránky.
  3. Zadej slovo, frázi nebo větu, kterou chceš přeložit, do vyhledávacího pole.
  4. Klikni na tlačítko "Hledat" nebo stiskni klávesu Enter.
  5. Výsledky vyhledávání zobrazí všechny překlady a významy hledaného slova v daném jazyce.
  6. V případě potřeby můžeš kliknout na jakýkoli výsledek, abys viděl/a další podrobnosti, jako jsou definice, synonyma, výrazy, příklady použití a další.

Já nejčastěji používám ve WordReference fórum, kde uživatelé mohou klást otázky a diskutovat o jazykových tématech s ostatními uživateli. To může být užitečné pro získání dalších informací o jazyce a jeho používání v praxi. Nejsem zatím přispěvatel, ale jsem hodně aktivní čtenář. Kdy? Když se jako lektorka španělštiny potřebuji ujistit, když jsem při opravě domácího úkolu na pochybách apod.

7. Conjugador - zkontroluje tvoje časování

Je důležité si uvědomit, že slovesa, která jsou pro jednoho studenta obtížná, nemusí být pro jiného studenta stejně složitá. Už to že umíme určitě čas, která se hodí pro danou chvíli je výhoda, ale někdy znejistíme, když musíme sloveso správně vyčasovat. Ony ty tvary třeba indefinida od slovesa querer nebo hříšně nepravidelného slovesa ser či ir... V conjugadoru si na jeden klik ověříte správný tvar u daného slovesa, v daném čase a v osobě, kterou zrovna potřebujete. Nalezneš zde i různé další vychytávky jako zvukovou nahrávku, synonyma...

💡
Conjugadorů - časovačů nalezneš mnoho. My vždy doporučujeme studentům, ať si najdou takový, který se jim bude líbit. Samozřejmě neváhej a stáhni si i nějakou aplikaci do telefonu. Ať máš správné tvary vždy po ruce.

8. Forvo - slovník založený na výslovnosti

Forvo je skvělý nástroj, pokud nemáš právě teď přístup k rodilému mluvčímu a máš pochybnosti o výslovnosti daného slova. Používání platformy Forvo je poměrně jednoduché. Nastav si español a začni hledat první slova. Pokud klikneš na šipku vlevo od slova, uslyšíš pouze nejoblíbenější výslovnost daného slova. Nad slovem najdeš i další jazykové varianty a to jak ze Španělska tak z Jižní Ameriky. Pod slovem se ti objeví několik výsledků s tvým slovem a příbuznými slovy a frázemi. Forvo není robotizované, budou na vás mluvit reální lidé, kteří si zde utvořili profil. Můžeš zde strávit hodiny španělskou prokrastinací či využívat Forvo v rámci učení či přípavy nějaké vědecké práce. Navíc Forvo je nástroj, který vznikl ve španělském San Sebastianu a dnes ho používá celý svět a to jako španělštináři ceníme, že jo?

9. YouGlish - stránka, kde si dané slovíčko poslechneš v kontextu videa

Ve světě internetu existuje kouzelná stránka, na které stačí vybrat španělštinu, do kolonky napsat slovíčko, které se ti nedaří vyslovit, a zmáčknout enter. Vyjedou ti videa na YouTube tak perfektně střižená, že v kontextu věty uslyšíš slovíčko, s kterým se právě trápíš, případně slovíčko, které nevíš, jak použít v kontextu. Ve výběru máš samozřejmě hned několik videí a i titulkový přepis, takže posloucháš a po očku si můžeš vše kontrolovat. Videa jsou často vystřižená z velmi zajímavých přednášek, TedTalks apod a vím, že velmi snadno můžeš propadnout závislosti a strávit hodiny zkoušením různých slov. A možná i jazyků, já si tak hraju s angličtinou.

10. ChatGPT - místo, kde dostaneš, co potřebuješ

Na hlavní stránce potvrď, že si člověk, registruj se a nebo se přihlaš. A pak ještě musíš mít štestí a v ChatuGPT pro tebe musí být místo. Na dotazový řádek napiš otázku či nahoď téma, které tě zajíma. Zvol si jazyk, kterým se budeš ptát, v tom jazyce dostaneš odpověď. Ať už si budeš s chatemGPT hrát a nebo se ho vyptávat na nějaké pro tebe důležité téma, měj na paměti, že čím lépe položíš otázku, tím lepší odpověď dostaneš. Nestyď se i doptávat na podrobnosti apod. V angličtině, v jazyce, který se učím si trénuju pokládání otázek a porozumění textu. Je to prima, rychlá reakce robotického parťáka je mi odměnou.

Nechala jsem ChatGPT odpovědět, jak by nám mohl pomoci. Mrkni na to. 
💡
Na co využívám ChatGPT já, jako lektor? Pomáhá mi rozvíjet nápady, vytvářet gramatická i konverzační cvičení, umí mi popsat rozdíl gramatických jevů či vytvořit cvičení, kde studenti mohou doplňovat do mezer. Když se ptám na konkrétní informace, výsledky si ještě dohledávám a potvrzuji si zdroje.

Chceš se  některém nástroji dozvědět víc, dej nám vědět. Ukážeme ti, jak na to. Máš i ty nějaký nástroj, web či aplikaci, která ti pomáhá se španělštinou? Napiš nám!

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit

Ivana Kudrnová

Ivana začala se španělštinou už na bilingvním gymnáziu v roce 1996. Studovala mj. i v Madridu a dizertaci rozepsala v Chile. Má praxi se zážitkovou pedagogikou, pořádala festival o cestování a tlumočila třeba při umělém oplodnění. Je to Digitální lektorka s hispánskou duší. Učí španělštinu online, založila projekt Španělština do plavek, kde probouzí hispánké já. S nadšením předává jazykovým lektorům svoje know-how ve svém druhém projektu Digitální lektoři.

Je to živel v pracovním i soukromém životě. Pořádá akce v sousedské komunitě, dokáže uvařit guláš pro 80 lidí a umí se vyspat do růžova i v plátěné hamace.