Fiesta Nacional de España: 12 španělských vynálezů, které změnily svět

Znáte španělské vynálezy, které změnily svět? Některé z nich nám pomáhají každý den a za jiné jsme zase v těžkých chvílích velmi vděční. K letošnímu Día de la Hispanidad si přečtěte článek od Anety Psotové a poznejte španělskou kulturu z jiného úhlu pohledu.

Fiesta Nacional de España: 12 španělských vynálezů, které změnily svět

Vydejte se dnes na cestu za poznáním. Aneta Psotová vám u příležitosti Día de la Hispanidad představuje 12 skvělých španělských vynálezů, které změnily svět. Článek si můžete přečíst i ve španělštině na blogu Español con alma. Nezapomeňte se vyzkoušet ze slovíček, stačí si kliknout na kartičky na Quizletu na úplném závěru dnešního postu. Případně rovnou teď tady.

Fiesta Nacional de España: 12 španělských vynálezů, které změnily svět

Fiesta Nacional de España, národní svátek Španělska a španělského společenství, známý také jako Den hispánských národů (Día de la Hispanidad), se ve Španělsku slaví 12. října. Jedná se o státní svátek v celé zemi, Španělsko je totiž velmi decentralizovaný stát, takže se mnoho svátků slaví pouze na úrovni jednotlivých autonomních oblastí.

A proč právě 12. říjen? V tento den roku 1492 Kryštof Kolumbus údajně poprvé doplul se svou výpravou do Ameriky, a objevil tak nový kontinent. Začalo vznikat španělské impérium, jež postupně přerostlo až do říše, nad kterou slunce nezapadá.

Místo nudného popisu oslav mě napadlo připomenut si tento významný den španělského kulturního dědictví méně tradičně: prostřednictvím vynálezů spojených se Španělskem, které doslova změnily svět. Kolik z nich si se Španělskem spojíš ty?

1. Lízátko - Chupa chups

V roce 1958 napadl katalánského podnikatele Enrica Bernata Fontlladonosu (1923-2003) velmi praktický nápad: přidat k bonbónu tyčinku, aby děti při jejich konzumaci nebyly tolik ulepené. Novinka se na trhu ujala, dokonce se název firmy (Chupa Chups) stal obecným označením pro lízátko v evropské variantě španělštiny. Zajímavostí je, že slavné logo navrhl v r. 1969 sám Salvador Dalí.

2. Cigareta - Cigarrillo

Tabák i doutníky sice pochází se Latinské Ameriky, cigarety ale mají svůj původ ve Španělsku, konkrétně v andaluské Seville. V 16. století tam začali žebráci sbírat zbytky  tabáku z doutníků vykouřených panstvem, případně spadaného z lodí, které do Sevilly připlouvaly z Ameriky. Drť balili do tenkého rýžového papíru, a tak, aniž by to tušili, vytvořili první cigarety.

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, kde výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

3. Třásňový mop a ždímací kbelík - Fregona y cubo escurridor

První prototyp třásňového mopu se ždímacím kbelíkem vznikl v roce 1956. Od roku 1965 se prodává v provedení, v jakém ho známe dnes. Autorem tohoto vynálezu je Manuel Jalón Corominas (1925-2011). O několik let později přispěl tento Španěl světu dalším důležitým vynálezem: jednorázovou injekční stříkačkou.

4. Jednorázová injekční stříkačka - Jeringuilla desechable

Vynálezce třásňového mopu vylepšil injekční stříkačku Charlese Gabriela návrhem, aby se vyráběla z plastu, a byla tak pouze na jedno použití, a to vč. injekční jehly. Odpadla nutnost sterilizace a podstatně se snížila možnost přenosu různých infekcí. Toto vylepšení bez pochyby zachránilo nejeden lidský život.

5. Epidurální anestezie - Anestesia epidural

U zdravotnictví ještě zůstaneme. Ze Španělska pochází také epidurální anestezie, která vznikla jako „vedlejší produkt“ války. Aragonský lékař Fidel Pagés Miravé hledal způsob, jak ulevit vojákům raněným v rífském konfliktu* a 1. světové válce. Jedná se o jeden z největších objevů v medicíně ve 20. století. Někdy je neoprávněně připisován italskému lékaři Achillovi Dogliottimu.

Tip: Osobnost Fidela Pagése posloužila jako předloha pro televizní seriál Tiempos de Guerra. Holkám doporučuji, pro kluky to asi bude příliš romantické.

* rífský konflikt – boje mezi marockými berberskými kmeny a koloniálním Španělskem na severu Afriky, které v letech 1920-27 přerostly až ve válečný konflikt.

6. Stolní fotbal - Futbolín

Nápad vytvořit fotbálek vznikl během španělské občanské války (1936-1939). Při hospitalizaci v nemocnici napadlo galicijského básníka Alejandra Campose Ramíreze (1919-2007), známého také pod pseudonymem Alejandro Finisterre, vytvořit stolní hru pro nemocné děti, které nemohly hrát klasický fotbal.

7. Vícesměrka - Sopa de letras

Autorem oblíbené luštitelské úlohy spočívající ve vyškrtávání slov v obrazci složeném z písmen je madridský rodák Pedro Ocón de Oro (1932-1999). Kromě vícesměrek se věnoval tvorbě rébusů, které pravidelně publikoval v denících a časopisech nejen ve Španělsku, ale také v Latinské Americe.

8. Tyčový mixér - Batidora de brazo/de inmersión

Elektrický tyčový mixér navrhl v roce 1959 barcelonský inženýr Gabriel Lluelles (1923-2012). Bez pochyby se jedná o velmi praktický vynález, který dodnes ulehčuje život v nejedné domácnosti.

9. Kabinová lanovka - Teleférico

První kabinová lanovka určená pro převoz osob začala fungovat poblíž baskického města San Sebastián na severu Španělska (konkrétně na hoře Ulía). Autorem je Leonardo Torres Quevedo (1852-1936), geniální vynálezce, který vymyslel také předchůdce laserového ukazovátka a dálkového ovladače.

10. Digitální kalkulačka - Calculadora digital

Kromě všech výše zmíněných vynálezů stojí Leonardo Torres Quevedo (1852-1936) také za první digitální kalkulačkou. Podařilo se mu sestavit přístroj schopný samostatně provádět i komplexnější matematické operace.

11. Invalidní vozík - Silla de ruedas

Ačkoli první zmínky pochází z Číny, první opravdu skutečný invalidní vozík, tj. přímo  určený pro pohyb či převoz osob, se datuje do 16. století, konkrétně do r. 1595. Byl navržen a zkonstruován neznámým autorem pro španělského krále Filipa II. (1527-1598). Ten skončil upoután na kolečkovém křesle, jelikož trpěl dnou a artrózou.

12. Kosmický skafandr - Traje de astronauta

První prototyp skafandru, později rozvíjený v USA i Sovětském svazu, vznikl v dílně granadského válečného inženýra Emilia Herrery Linarese (1879-1967). Herrera byl nadšenec do letectví, mj. i díky románům Julia Verna. V roce 1914 dokonce jako první člověk přeletěl v letadle (jednoplošníku) Gibraltarský průliv na trase Tetuán-Sevilla.

Doufám, že tě výše zmíněné španělské vynálezy zaujaly a že ses dozvěděl/a něco nového. Potěší mě, když se o tyto zajímavosti podělíš s ostatními (nebo jim můžeš přímo doporučit tento článek).

¡Feliz Día de la Fiesta Nacional a todos!

P.S. Další španělské vynálezy si můžeš prohlédnout ve virtuálním Museo del Confort na Instagramu.


Aneta Psotová

Hola, já jsem Aneta, miluju španělštinu, fascinuje mě Španělsko a ráda se o své znalosti a zkušenosti lektorky, cestovatelky i nadšené studentky dělím s ostatními.

Jsem obyčejná holka z Valašska, která si na gymplu zvolila španělštinu jako druhý cizí jazyk jen z toho důvodu, že jí všichni (co ji neuměli) říkali, že je jednoduchá… Dopadlo to tak, že jsem vystudovala španělskou filologii v Olomouci, pracovala několik letních sezon v restauraci na katalánském pobřeží, studovala v Granadě, absolvovala pracovní stáž v Burgosu a prozkoumala na vlastní pěst Kubu, Mexiko a Peru.

Na webu Español con alma se snažím vytvořit španělskou oázu se zajímavými články a digitálními studijními materiály především pro dospělé studenty španělštiny. Ráda bych, abys byl/a v pravidelném a smysluplném kontaktu se španělštinou, i když zrovna nejsi ve Španělsku. A pokud ti můžu udělat den hezčí a předat ti trochu svého španělského nadšení, je to příjemný bonus.

Aneta Psotová

Už znáte 12 skvělých španělských vynálezů, pojďte si vyzkoušet, jestli si pamatujete jejich názvy.

📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE