5 nádherných míst v poušti Atacama, o kterých jste nevěděli

Článek, který vás přenese do Atacamy, jedné z nejznámějších pouští světa. S Terezou Létalovou se podíváme do měst San Pedro de Atacama, Humberstone, navštívíme jeskyně, oázu i kaňon.

5 nádherných míst v poušti Atacama, o kterých jste nevěděli

Dlouho jsem přemýšlela, že bych napsala článek o severním Chile, ale je to přeci jenom už 12 let, co jsem tam byla a spousta věcí se mohla změnit a článek by nebyl aktuální. O to větší radost mám z toho, že to za mne udělala Tereza Létalová, autorka blogu Czick on the Road. Já jsem se po letech přenesla zpět na místa, která mne před lety uhranula a zároveň jsem se usmívala nad tím, že některé věci zůstavají stejné. Ono to chvíli trvá, než se přírodní krásy změní (když do nich člověk moc nezasahuje). Užijte se tedy cestování po severním Chile a jižním Peru, stejně jako já před lety (a já jsem tehdy místo Peru měla Bolívii).

Když se podíváte do novin, zjistíte, že Chile se tento podzim nachází ve složité politické i sociální situaci. Držím této přenádherné zemi palce, ať se vše brzy uklidní a změní k lepšímu.


5 nádherných míst v poušti Atacama, o kterých jste nevěděli

Poušť Atacama je pravděpodobně jednou z nejslavnějších pouští na světě. Leží na území severního Chile a jižního Peru a mnoho cestovatelů sem zavítá s touhou za dobrodružstvím a objevováním nepoznaných míst.

Většina návštěvníku se soustředí kolem malého městečka San Pedro de Atacama, které svým návštěvníkům nabízí exkurze na nejrůznější místa v okolí. Kromě městečka San Pedro, je ovšem poušť Atacama plná dalších zajímavých míst, kam se málokdo podívá – většinou totiž o jejich existence neví.

Městečko San Pedro de Atacama

Jak už jsem zmínila, San Pedro de Atacama je nejnavštěvovanějším místem v poušti Atacama a sjíždí se sem turisté z celého světa. Celé městečko žije v podstatě jen z turismu a skládá se především z hotelů a cestovních agentur. Bolístku přeplněných ulic a navýšených cen ovšem zapomenete hned, jak se vydáte prozkoumávat krásy pouště Atacama.

San Pedro leží v nadmořské výšce 4000 m a najdete zde zrcadlová horská jezera, solná jezera a solné pláně, přírodní rezervace se stovkami plameňáků, podivuhodnou krajinu Měsíčního údolí a Mrtvého údolí a neskutečný výhled na sopky v okolí. Prostě krásy celé Jižní Ameriky na jednom místě.

Čtěte více o krásách v okolí San Pedro de Atacama.
Piedras rojas – posvátné místo v poušti Atacama

Město duchů Humberstone

Poušť Atacama je dozajista na prvních místech v mnoha aspektech – jedním z nich je také fakt, že je největší ložiště nitrátu na světě. Během 19. století, když se zjistilo, že nitrát je účinné hnojivo, se začaly na severu Chile zakládat nitrátové doly – a kolem nich i města pro rodiny horníků. Jedno z takových měst je Humberstone.

Po vynalezení syntetického nitrátu začaly doly ztrácet svou prosperity a lidé pomalu opouštěli i města – konec konců ležely uprostřed pouště. Nejzachovalejší z těchto opuštěných měst je Humberstone, který je nyní přetvořen v muzeum. Celé město bylo opraveno, ale zachován byl původní vzhled. Projít se tak můžete ulicemi, které vypadají stejně, jako před sto lety, podívat se na místní trh, do divadla, do školy i do samotných dolů. Pokud milujete opuštěná místa, výlet na sever Chile vás nadchne.

Opuštěné město Humberstone s atmosférou starých kovbojských filmů.

Jeskyně Cuevas de Anzotas

Velmi neznámé ovšem velmi krásné, to jsou jeskyně Cuevas de Anzota v nejsevernější části Chile, jen 12 km od města Arica. Přírodní geologický útvar těchto jeskyní se datuje do pozdní jurské doby a byl vytvořen sílou oceánu.

V předkolumbovské době zde pobývaly domorodé kmeny, nyní jsou jeskyně součástí naučné stezky a od roku 2016 k nim vede upravená cestička s informativními tabulemi, kde si o jejich historii můžete přečíst více (samozřejmě pouze ve španělštině). Pokud si navíc troufáte pokračovat stezkou po písečné cestičce dále, přijdete až k opuštěné pláži, kde si můžete vychutnat zvuk oceánu a mořských ptáků.

Čtěte více o jeskyních Cuevas de Anzota a městu Arica
Cuevas de Anzotas – jeskyně z jurské doby připomínají svým tvarem hlavu pterosaura

Oáza Huacachina

Huacachina je malý zázrak uprostřed pouště nedaleko města Ica na jihu Peru. Je to opět oblíbené místo mnoha turistů, kteří se sem většinou vydávají kvůli nočnímu životu, zábavnému sandboardingu nebo jízdě na tzv., sand buggies – písečných broucích.

Spodní vody zde vytvořili malé jezírko s palmami a další zelení kolem a už od začátku 20. století je to oblíbeným místem pro relaxaci – proto zde stojí také krásné, ovšem poněkud zanedbané koloniální stavby. Pokud máte cestu kolem, se návštěva určitě vyplatí, i kdyby to bylo jen kvůli západu slunce.

Huacachina – malý zázrak uprostřed pouště

Pouštní kaňon Canyon de Los Perdidos

Úžasný pouštní kaňon Los Perdidos (v překladu kaňon ztracených) byl objeven teprve nedávno. Nachází se ve velmi severní části pouště Atacama, na území Peru. Do pouštního písku a skal ho vyřezala řeka Secco, kterou nyní na povrchu země spatříme zřídkakdy.

Ke kaňonu samotnému se lze dostat pouze s kvalitním džípem a řidičskými schopnostmi – my jsme si na tuto jízdu radši zaplatili průvodce. A rozhodně se to vyplatilo. Náš průvodce z Waranqu totiž znal poušť jako své boty a místo vyježděné cesty se vydal napříč pouští, ukázat nám kromě kaňonu i neskutečné geologické útvary a milion let staré fosilie – včetně 6m kostry krokodýla!

Čtěte více o dobrodružství v kaňonu Los Perdidos
Kaňon Los Perdidos – místo, o kterém turisté zatím nevědí

Tereza Létalová

Tereza Létalová strávila 15 měsíců cestováním po Jižní Americe. I když cílem byly především nádherné vrcholky And a drsná krása Patagonie, během tohoto výletu od pobřeží Pacifiku k pobřeží Atlantiku a zpět objevila krásu i na místech, kde by ji vůbec nehledala. O svých dobrodružstvích píše cestovatelský blog Czick on the Road.

Tereza Létalová

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.