Jak se učit španělsky: 5 záchytných bodů

Záchytné body, které vám nedovolí se španělštinou přestat v podání Báry Koláčkové. Díky těmto bodům ji španělština nikdy nezmizí ze života.

Jak se učit španělsky: 5 záchytných bodů

Jak se učím španělštinu I. - s Bárou Koláčkovou

Jak skloubit práci, malé děti, koníčky a učení se španělštiny? Není to snadné, to já vím moc dobře. Musíte být hodně efektivní a vědět přesně, co chcete.

Pozvala jsem si do rozhovoru Báru Koláčkovou, která má na starosti marketing a PR v DivadleX10. Bára se ke španělštině dostala na studiích v Holandsku, kde se seznámila se Španělem. Přestěhovala se do Andalusie a rozhodla se, že se tam potřebuje a chce domluvit. Z milovnice Anglie se stala milovnice Španělska.

Znáte to: jídlo, pití, slunce…

Ve Španělsku začala chodit na kurzy do jazykové školy a zjistila, že při cestování nikdo její angličtině nerozumí. Musela začít makat. První týdny byly těžké, ale jak říká Bára, mozek se zapnul a vše začalo jít. Později se několikrát se do Španělska ještě vrátila, ať už pracovně a nebo na dovolenou.

V Praze začala chodit na veřejné kurzy, ale stále častěji se ji stávalo, že ji nevyhovovaly časově. Sobotní dopolední kurzy se nepotkávaly s pátečními party večery a ani jiné pravidelné kurzy nezapadaly do náročného časového harmonogramu. Barča pracuje v divadle a nemá pravidelný program, některé dny je večerní představení jindy zase něco jiného. A v kombinaci s malými dětmi, tam není veliký prostor na hrdinství.

Bylo potřeba najít něco, kde by pravidelnost docházky nebyla nutná. Online jazykové koučování bylo přesně to co potřebovala. Bára je samostatná studentka, ale vyhovuje ji dohled a deadliny. To vše ji vedlo k pokroku a tomu, že se španělštinou začala obklopovat. Moje kurzy si našla na sociálních sítích, oslovila mne a zvolily jsme individuální kurz. Každé úterý ráno dostávala prostřednictvím Google Classroom svůj týdenní plán, který byl vyrobený přímo pro ni a každou neděli o půlnoci měla splněné úkoly odevzdat.

Během naši půlnoční intenzivní spolupráce, která začala ještě před pandémií si velmi rychle našla několik záchytných bodů díky kterým ví, že španělština z jejího života nezmizí.

KPZ plná základů španělštiny

Videokurz, který potřebuješ, když začínáš. Tvoje první pomoc se španělštinou. Chceš pomůcky, díky kterým už to nezapomeneš?

Víc info tady

5 záchytných bodů, které vám nedovolí se španělštinou přestat

1. Sledování sociálních sítí

  • Každý den si projděte svoje oblíbené profily a zjistíte, že si čtete 20 minut, občas se prokliknete na články…
  • Můžete sledovat profily herců z Casa de Papel a nebo třeba profily, které se věnují bytovému designu.

2. Podcasty při úklidu

  • Podcasty můžete poslouchat při domácím úklidu, děti vás nebudou rušit. Nikdo z nich nechce uklízet.
  • Poslouchejte výukové španělské podcasty a nebo ty podcasty, které vás baví. Třeba ten od tvůrců z Netflixu.

3. Zpěv španělských písniček

  • Poslouchejte písničky, zpívejte si.
  • V písničkách často naleznete zajímavá témata, nemusí se jednat jen o diskotékové odrhovačky.

4. Umění si odpustit

  • Když máte španělštinu jako koníček, nevyčítejte si, když na ni někdy nemáte čas.
  • Je fajn makat, ale je potřeba být k sobě milý a udělat si studium hezké.

5. Povídejte si

  • Povídejte si sami se sebou španělsky, povídejte si s dětmi (ledacos se naučí), zpívejte si

Po půlroční individuální spolupráci se rozhodla pokračovat ve skupinovém kurzu, který fungoval velmi podobně jako předchozí spolupráce. Byla velmi překvapená, jak moc ji to vyhovovalo. Zjistila, že na studium není sama a že je najednou obklopená skupinou dalších lidí, kteří se chtějí něco naučit a umí sdílet svoje nadšení a další poznatky.

Ve skupinovém kurzu Probuď svoje hispánské já ji bavila témata, gramatické celky, kulturní události, slovní zásobu, 3týdenní výzva ve které se nechala namotivovat ostatními ke skvělým výkonům. Největší hodnotu v kurzu vidí ve spolupráci s ostatními a komunikaci ve facebookové skupině. Letos v září vstoupí do Probuď svoje hispánské já III. a možná si ještě přidá soukromé konverzace. Ale na ty se těší, až půjdou pohodlně organizovat někde v baru u vína.


Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.