7 zajímavostí o španělštině, které si nesmíš nechat ujít, a jedna hádanka k tomu

Španělština je nejšťastnější, nejrychlejší, nej... jazyk na světě. A v České republice se těší veliké oblibě. Článek Anety Psotové vám prozradí víc.

7 zajímavostí o španělštině, které si nesmíš nechat ujít, a jedna hádanka k tomu

V letošním roce se objevilo v českých vodách hned několik velmi zajímavých projektů, které otvírají okna do hispánského světa. Jedním z nich je projekt Español con alma Anety Psotové. Blog na kterém naleznete velmi zajímavé a inspirativní články ve španělštině pro dospělé studenty. Aneta vám dnes představí 7 zajímavostí o španělštině. Budete koukat.

7 zajímavostí o španělštině, které si nesmíš nechat ujít, a jedna hádanka k tomu

Španělština je úžasný jazyk a těší se stále větší oblibě i v Česku. Dnes se na ni podíváme z trochu jiného úhlu pohledu – představím ti výběr svých oblíbených zajímavostí. Ze seznamu jsem zvolila i některé méně všeobecně propagované a vynechala jsem snadno dohledatelné údaje typu, kolik milionů má španělština mluvčích nebo které slovo je nejdelší (pokud by tě to přece jen zajímalo, je to electroencefalografista, odborník na elektroencefalografii, EEG).  Jdeme na to.

1.Nejšťastnější jazyk na světě

Taky máš pocit, že když přepneš do španělštiny, cítíš se líp? Má to i své vědecké opodstatnění. Matematici z Univerzity ve Vermontu srovnali aktivní slovní zásobu průměrných mluvčích 24 jazyků a na základě jejich analýzy zaznamenali nejvíce výrazů s pozitivním významem právě ve španělštině.

2. Nejrychlejší jazyk na světě

Přijde ti, že hlavně Španělé mluví strašně rychle? Není to jen tvůj dojem. Španělština je, spolu s japonštinou, nejrychlejší jazyk na světě. Rychlost jazyka se odvíjí od počtu slabik, které je schopný průměrný mluvčí vyslovit za jednu sekundu. Zajímavé také je, že když se srovná rychlost řeči a její informační hustota, „rychlé“ i „pomalé“ jazyky nakonec sdělí během jedné minuty stejné množství informací.

3. První gramatika moderního jazyka

V roce 1492 nejenže Kolumbus objevil Ameriku a Katoličtí králové (Isabela Kastilská a Fernando Aragonský) dobyli Granadu, poslední maurskou pevnost ve Španělsku, ale v tomto roce také Antonio de Nebrija publikoval vůbec první gramatiku moderního živého jazyka – španělštiny.

4. Růžová budoucnost

Španělsky se domluvíš téměř všude, nejen v 21 zemích, kde je oficiálním jazykem. Např. ve Velké Británii je španělština vnímána jako jazyk s největším potenciálem pro budoucnost a v USA je vůbec nejvyučovanějším cizím jazykem. Podle aktuálních odhadů Spojené státy už v roce 2060 obsadí druhé místo v seznamu hispanofonních zemí co do počtu rodilých mluvčích (každý třetí obyvatel USA bude Hispánec). Prvenství si bude ale i nadále držet jiná země. Víš, která to je?  Potrénuj mozkové závity a negoogli. Správnou odpověď najdeš na konci článku.

5. Rovníková Guinea

Španělsky se bez problémů domluvíš i v Rovníkové Guineji, která získala nezávislost na Španělsku v roce 1968 – je to jediný africký stát, kde je španělština oficiálním jazykem. Za zmínku stojí i samotný výraz guineoecuatorial (obyvatel Rovníkové Guineje, používá se i jako přídavné jméno) – pouze toto španělské slovo obsahuje dvakrát každou z pěti samohlásek (ano, také jsem to počítala).

6. Odkaz arabštiny

U Afriky ještě zůstaneme. V roce 711 se do Španělska dostali Maurové (muslimové ze severní Afriky zejména arabského a berberského původu), a kromě množství památek po sobě zanechali přibližně 8 % slovní zásoby ve španělštině (tj. přes 4000 slov). Patří sem tak důležité výrazy jako café (káva), azúcar (cukr), gazpacho (studená zeleninová polévka) nebo alcohol (alkohol). A dost možná i typicky španělské zvolání ¡olé! (pojí se s býčími zápasy a používá se, když chceš někoho povzbudit nebo ocenit). Arabismy ve španělštině často začínají na al-, vybavíš si teď nějaké takové slovo?

7. Sobremesa

V každém jazyce najdeme výrazy, které není jednoduché přeložit. Ve španělštině je to například výraz sobremesa, což je označení pro poobědové posezení a povídání u kávy či skleničky anýzového likéru, které se může protáhnout až do podvečerních hodin.

Hádanka

A nakonec slíbená hádanka. Ve španělštině existuje nepřeberné množství přízvuků. Uhádneš, který připadá nejvíce „sexy“ samotným Španělům? Dám ti malou nápovědu. S touto zemí jsou spojené osobnosti jako papež František, Diego Maradona, Gabriela Sabatini nebo Evita (Eva Perón), tancují tam tango a pijí maté.

Doufám, že ses dozvěděl/a něco nového a budu ráda, když si tyto zajímavosti nenecháš pro sebe a podělíš se o ně s ostatními. Španělských nadšenců není nikdy dost.

P.S. Nejvíce rodilých mluvčích španělštiny má Mexiko (cca 127 950 000). Na druhém místě je Kolumbie (cca 51 000 000) a až na třetím Španělsko (cca 47 489 000).

Nejvíce „sexy“ přízvuk má pro Španěly argentinská španělština. Jak zní tobě si můžeš vyzkoušet třeba tady.


Aneta Psotová

Hola, já jsem Aneta, miluju španělštinu, fascinuje mě Španělsko a ráda se o své znalosti a zkušenosti lektorky, cestovatelky i nadšené studentky dělím s ostatními.

Jsem obyčejná holka z Valašska, která si na gymplu zvolila španělštinu jako druhý cizí jazyk jen z toho důvodu, že jí všichni (co ji neuměli) říkali, že je jednoduchá… Dopadlo to tak, že jsem vystudovala španělskou filologii v Olomouci, pracovala několik letních sezon v restauraci na katalánském pobřeží, studovala v Granadě, absolvovala pracovní stáž v Burgosu a prozkoumala na vlastní pěst Kubu, Mexiko a Peru.

Na webu Español con alma se snažím vytvořit španělskou oázu se zajímavými články a digitálními studijními materiály především pro dospělé studenty španělštiny. Ráda bych, abys byl/a v pravidelném a smysluplném kontaktu se španělštinou, i když zrovna nejsi ve Španělsku. A pokud ti můžu udělat den hezčí a předat ti trochu svého španělského nadšení, je to příjemný bonus.

Aneta Psotová