Barvy a chutě Andalusie

Otevřete si červené víno a přečtěte si cestopis Markéty Bartoníčkové. Její roadtrip vás vezme na známá i méně známá místa Andalusie. Cádiz, Granada, Ronda i Gibraltar... Zajedeme si k přehradám a projdeme si Caminito del Rey.

Barvy a chutě Andalusie

Autorku dnešního článku o Andalusii jsem objevila prostřednictvím instagramu. Mám také svůj Španělština do plavek instagram a když zadávám #spanelsko a občas si i ten hashtag projedu. Jednou na mne vykoukly Markétiny fotky z Andalusie a bylo mi jasné, že ji musím zkusit oslovit a poprosit o článek. Andalusie je skvělá, před pár lety jsem ji dvakrát projela a klidně bych se tam vydala i po třetí.


Barvy a chutě Andalusie


Co si představíte, když se řekne Andalusie? Prosluněné pláže, flamenco a koridu? Máte pravdu, ale ani o jednom z toho mluvit nechci. Za prvé proto, že o jihošpanělských must-see místech a aktivitách toho bylo napsáno dost, a za druhé proto, že kvůli nim jsem se do Andalusie nevydala.

Pohled na Malagu při západu slunce

Andalusie je region na jihu Španělska omývaný Středozemním mořem i Atlantikem, na západě sousedící s Portugalskem a na jih na dohled od Maroka. 300 dní v roce tu svítí slunce a kromě něj sem turisté přijíždějí především kvůli pozůstatkům maurské kultury a architektury.

Street art v Málaze

Pokud kromě ležení na pláži chcete poznávat i další krásy Andalusie, doporučuji vypravit se sem mimo letní měsíce, kdy padnete vedrem. Já jsem s kamarádkou Veronikou pro návštěvu zvolila prosinec, kdy se denní teploty pohybují kolem příjemných 15-20 stupňů a jinak vyprahlá krajina se aspoň trochu zazelená. Pozor ale na noční teploty, které především ve vnitrozemí v noci klesají k nule, a protože Španělé nevedou teplé peřiny, topení nebo těsnící okna, může vám v noci být pěkně chladno.

Pohled z Ponto Nuevo v Rondě na východ slunce

Doprava a ubytování


Z Prahy a Vídně létají přímé lety do Málagy, zpáteční letenku běžně seženete za cenu kolem 2000 korun. Nejpraktičtěji se po Andalusii budete pohybovat autem, půjčení mimo sezónu vás nebude stát ani 1000 korun na den včetně pojištění a pro dva lidi už se vyplatí. Zvlášť když se budete chtít podívat do menších měst nebo objevovat přírodní krásy, ke kterým se hromadnou dopravou dostanete jen velice obtížně. Dobrodružnější povahy nebo příznivci low-cost cestování můžou vyzkoušet stopování.


Ubytování porovnejte přes Booking.com, my jsme ho rezervovaly vždy ze dne na den podle toho, kam jsme dojeli. Mimo sezónu nebyl problém sehnat dvoulůžkový pokoj v centru za 20-30 eur.

Výhled ze zříceniny v Zahara de la Sierra

Velice osobní doporučení aneb kde se mi fakt líbilo

Čtyři největší andaluská města jsou Sevilla, Málaga, Córdoba a Granada. Ve všech panuje čilý ruch a na své si přijdou milovníci historie, gastroturistiky i večerní zábavy.
Asi největším klenotem je Alhambra, maurský palác v Granadě. Vstupenky si raději rezervujte předem přes internet, přestože je denní kapacita 6500 návštěvníků, bývá často vyprodáno. A navíc se vyhnete frontám. Zvenku je na Alhambru nejhezčí pohled z vyhlídky Placeta de Carvajales.

Alhambra v poledním slunci


Kromě výše zmíněných prvoplánových turistických destinací (ne že by na nich bylo něco špatného, jen je dostatečně vychvalují v každém průvodci) bych vám k návštěvě chtěla doporučit méně známá, ale o to kouzelnější místa.


Embalse de la Viñuela

V Andalusii je několik malebných přehrad na pozadí majestátních hor, kolem kterých se dá chodit na procházky, užít si piknik nebo prostě jen sedět a vychutnávat si tu krásu všude kolem. Ze své zkušenosti doporučuji stejnojmennou přehradu u vesnice Viñuela.

Embalse de la Viñuela

Caminito del Rey

Stezka ve skalní soutěsce mezi přehradami láká nejednoho dobrodruha. Bohužel má omezenou kapacitu a vstup bývá dlouho dopředu vyprodaný. I tak si ale můžete užít krátký výšlap do kopců kolem tří sousedících přehrad.

Embalse del Guadalteba poblíž Caminito del Rey

Ronda

Malé město uprostřed Andalusie se stalo známým především díky ikonickému mostu, který spojuje dvě části města postavené na pískovcových skalách. Kromě dechberoucího pohledu z mostu do hluboké strže i naopak ze strže na most stojí Ronda za návštěvu kvůli kilometrům okolních pěších stezek, kam můžete vyrazit na celodenní výlet mezi vinicemi a olivovníky.  

Puente Nuevo v Rondě

Zahara de la Sierra

Jedna z kouzelných bílých andaluských vesnic (pueblo blanco) se nachází na kopci pod maurským hradem, který střežil cestu mezi Sevillou a Rondou. Ze zříceniny hradu je úchvatný pohled na celé údolí.

Zahara de la Sierra

Výhled ze zříceniny nad Zaharou

Cádiz

Nejstarší evropské město postavili Féničané v 11. století před Kristem. K návštěvě láká známá katedrála, uličky historického města i pobřežní promenáda.

Katedrála v Cádizu

Gibraltar

Pravda, toto není ani trochu Španělsko, ale když už budete v Andalusii, byla by škoda vynechat nefalšovaný kousek Velké Británie na Pyrenejském poloostrově. Anglické nápisy, ikonické červené telefonní budky a libra jako platidlo působí sice mezi palmami a tropickým sluncem jako pěst na oko, ale Gibraltarská skála tyčící se nad mořem působí vskutku impozantně.

Gibraltarská skála a v popředí letištní ranvej

Při cestování autem ho doporučuji nechat na španělské straně ve městě La Línea a hranice překročit po svých, bude to rychlejší. Hned za hranicemi je autobusová zastávka a bus vás doveze až do centra města. Na vrchol skály se pak vydejte lanovkou, taxíkem nebo pěšky.


Co doporučují průvodce, ale vy to klidně vynechte

Tarifa - nejjižnější vesnice Pyrenejského poloostrova kromě větrného počasí vhodného pro kite surfery nic moc zajímavého nenabízí.

Pláž v Tarifě a na obzoru vlevo náznak Afriky

Nerja - městečko mezi Málagou a Granadou je navštěvované díky "Balkonu Evropy" - vyhlídky nad mořem, která ale může udělat dojem snad jen na člověka, který moře nikdy neviděl.

Pláž v Nerje

Kam se jít najíst a co ochutnat

Pro andaluskou kuchyni jsou typické ryby a mořské plody, rajčatová polévka Gazpacho, tortilla de patatas (bramborovo-vaječná omeleta) a samozřejmě jako v celém Španělsku paella a tapas. Zapíjejte červeným vínem nebo sherry.

Grilovaná chobotnice v jednom z tapas barů v Nerje


Jděte se najíst tam, kde uvidíte hodně lidí, kteří nevypadají jako turisté. Jako všude i tady platí, že podniky mimo hlavní turistický ruch bývají lepší a levnější. Jen pozor, Španělé obědvají kolem druhé a večeří nejdříve v osm. Dokonce se může stát, že restaurace bude v čase naší typické večeře kolem šesté zavřená.
Pokud nemáte rozpočet na každodenní oběd i večeři v restauraci, doporučuji navštívit některou z tržnic, nakoupit místní šunku a sýry, čerstvé olivy, ovoce a zeleninu a pečivo a udělat si piknik v parku nebo vyjet někam za město.

Tržnice v Malaze - Mercado Central de Atarazanas

Doporučení na závěr

Jakkoliv to všechny průvodce myslí dobře a chtějí vám ukázat ta nejdůležitější místa, kudy šla historie, zahoďte Lonely Planet i Marca Pola, odbočte z hlavní cesty někam do kopců a jen se kochejte vší tou nádherou kolem. Slibuju, že si to užijete mnohem víc než návštěvu stopatnácté katedrály.


Markéta u Embalse del Guadalteba

Markéta Bartoníčková

Povoláním markeťačka, nadšená čtenářka a cestovatelka, bytem trvale v Brně, srdcem někde mezi Balkánem a Kavkazem a hlavou stále v oblacích. Ve španělštině je už asi 15 let věčný začátečník, ale na cestách se s ní vždycky domluví.

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.