Čím se ve Španělsku zchladit v horkých dnech?

Poznejte tajemství španělských vín a koktejlů, které vás dokonale osvěží během horkých letních dní! Inspirujte se tipy na ideální odrůdy, párování s jídlem a recepty na oblíbené nápoje, jako je Sangria a Tinto de Verano.

Čím se ve Španělsku zchladit v horkých dnech?

Sezóna pikniků a posezení u vody se nám příjemně blíží a s ní i stěžejní letní otázka: čím se zchladit, když je venku na padnutí? Ve Španělsku je to naštěstí poměrně častá disciplína, takže tu máme hned několik odpovědí – ovocných, svěžích a lehce ovíněných.

Jaká španělská vína popíjet v létě?

Španělská vína, to je hravost sama. Nejvíc na nich miluju tu rozmanitost. Tolik odrůd, stylů a způsobů výroby totiž najdeme jen málokde, a díky tomu máme z čeho vybírat. Tak jdeme na to.

Do horkých dní se nám obecně nejvíc hodí mladá a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu i zbytkového cukru. Jak jsou na tom ale konkrétní odrůdy a s jakými jídly je párovat?

Bílá klasika

Jakmile dorazí vlna veder, jsou to právě bílá vína, která se pijí nejčastěji.Čím se ve Španělsku zchladit v horkých dnech? Jejich převážně jemná ovocná chuť s citrusovými a exotickými tóny a aroma květin vás v létě spolehlivě osvěží a na jazyku zanechá příjemný pocit bez zbytečné sladkosti.

Jaká je ideální teplota bílého vína a s čím ho párovat

Bílá vína si pak nezapomeňte nachladit na 7–12 °C (záleží na konkrétním víně) a doplnit o tapas, Manchego, mořské plody, ryby či těstovinové saláty.

Růžovky nesmí chybět

Jestli se k vodě nebo na letní párty něco opravdu hodí, pak je to kvalitní rosé. To španělské je celosvětově oceňované pro svou jasnou barvu a svěží ovocné tóny. Navíc je hravé, energické a skvěle doplňuje celou škálu jídel – od lehkých salátů až po pikantní grilovaná masa, sushi nebo čerstvé ovoce.

Chuť čerstvých jahod i příjemná mineralita

V horku určitě sáhněte spíš po mladém růžovém, které se dá víc nachladit (klidně i na 6 °C) a po odrůdách Garnacha, Tempranillo nebo Monastrell. Chutnají po jahodách, malinách a granátových jablkách s jemnými květinovými a minerálními tóny.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každý měsíc ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Červené víno v létě – ano, nebo ne?

Jestli patříte, stejně jako já, k milovníkům červeného, pak můžete jásat, protože ani ve vedrech se ho nemusíte vzdávat. Stačí jen dodržet několik pravidel při jeho výběru. Určitě vyzkoušejte odrůdy Bobal, Mencía nebo Cariñena, a to s obsahem alkoholu kolem 11–14 %, nižší úrovní tříslovin a lehkým – spíše ovocným tělem. A nezapomeňte ani na vhodné načasování. Španělé si třeba červené víno nejčastěji dopřávají až k večeru, kdy už není tak ostré slunce.

Co se hodí k lehkému červenému

K lehčím červeným vínům se hodí paella s mořskými plody, nejrůznější tapas, těstoviny, saláty, červená masa, sendviče, grilovaná masa, uzeniny a sýry.

Jak je to s červeným vínem a chlazením

Co se týče ideální teploty lehčího červeného vína, pamatujte, že nejde o to podávat ho ledové, ale jen o mírně nižší teplotě než obvykle (tedy 13–16 °C). Jemné zchlazení totiž krásně zvýrazní kyselinku a ovocné tóny, aniž by zastínilo jeho komplexnost.

Šumivá vína aneb když je důvod k oslavě

Šumivá vína jsou ve Španělsku kapitolou sama o sobě, a to v tom nejlepším slova smyslu. Cava a Corpinnat jsou národním pokladem a bezpochyby patří k tomu nejlepšímu perlivému, co se dá na světovém trhu sehnat.

Bublinky nejen ke slanému

Než si budete připíjet, myslete na to, že i tady udělají největší službu méně sladké bublinky s lehkým tělem. V teplých dnech navíc oceníte varianty se stálým a jemnějším perlením, které jsou na jazyku příjemnější. Cavu i Corpinnat pak servírujte v rozmezí 4–8 °C v doprovodu jednohubek, salátů, sushi nebo bílých mas. A pozor – bubliny jsou také výborným parťákem k lehkým dezertům či čokoládě. Schválně tuto kombinaci vyzkoušejte. Věřím, že si pochutnáte.

Není víno jako víno

Víno samozřejmě miluju, ale ráda si dopřeju i jeho další varianty v podobě fortifikovaných vín nebo koktejlů, které jsem během svého života na jihu objevila.

Hořké víno plné bylin

Ve Španělsku jsem si oblíbila třeba tradiční vermouth, neboli fortifikované víno doplněné o výluhy z bylinek (hlavně z pelyňku) a koření. Je to klasický španělský aperitiv, který osvěží a nabudí chuťové buňky i trávení. Což v létě ocení asi každý. Má něco kolem 15 % alkoholu a podává se jednoduše na ledu s plátkem citronu nebo pomeranče (to záleží na tom, jestli zvolíte citrusovější bílý, nebo výrazně bylinný a nahořklý červený vermouth).

Suché sherry alias andaluský vinný klenot

Další takovou vinnou libůstkou je suché sherry. V České republice se zatím prosadila spíš jeho sladká varianta, ale ve Španělsku se běžně podává a vychutnává to suché. Je to vlastně takové „moře v lahvi“. Pokud si totiž necháte donést nejsušší varianty Fino nebo Manzanillu, dostanete unikátní chuťový zážitek prošpikovaný charakteristickou slaností.

Jestli jste suché sherry ještě nezkoušeli, doporučuju ho všema deseti. Nejlépe chutná vychlazené s tapas a nějakým pěkným výhledem, ideálně na moře.

Vinné koktejly

Lehké Tinto de Verano

Tak tohle je klasika všech klasik. Doslova „letní červené víno“, které se v teplých dnech pije po celém Španělsku. Je dokonce tak oblíbené, že ho v některých obchodech koupíte v lahvi už namíchané.

Rychlý koktejl o 4 ingrediencích

Tinto de Verano je oproti Sangrii lehčí a méně sladké a stačí vám na něj jen 4 ingredience – lehké mladé červené víno a citronová sodovka (nejčastěji La Casera nebo sladší Sprite) v poměru 1:1, plátek citronu a led. Dá se pít samo o sobě, ale mně osobně k němu chutnají patatas bravas nebo flamenquines.

Silnější Sangría

Sangría – kdo by ji neznal, že? Oblíbený míchaný nápoj, především mezi turisty, nejčastěji podávaný ve velkém džbánu pro více lidí. Jak už samotný název napovídá (sangre – krev), půjde tu opět o koktejl z červeného vína. Tentokrát do něj ale patří více ingrediencí, tak vám rovnou dám recept, který jsem si vyprosila během mé jedné dávné španělské návštěvy.

Sangría

  • 750 ml lehkého červeného vína
  • 100 ml brandy
  • 330 ml citronové sodovky (někdo dává i pomerančovou)
  • 50 g cukru, případně podle chuti
  • broskev, pomeranč, citron, jablko, případně další ovoce podle chuti

Ovoce nakrájejte na menší kousky a dejte do většího džbánu. Přilijte brandy a cukr, vše promíchejte, ovoce můžete lehce promačkat, aby pustilo šťávu. Následně přidejte víno a ochucenou sodovku, zamíchejte a nechte alespoň hodinku v lednici odležet. Sangría by se měla servírovat na ledu a případně dolít perlivou vodou.

Cocacolové Kalimotxo

U nás Houba, ve Španělsku Kalimotxo nebo také Calimocho. Tohle legendární spojení Coca Coly či Pepsi a červeného vína má počátek kolem roku 1970 v Baskicku. Tehdy i dnes je to favorit převážně mladších lidí, ale zmínit jsem ho musela. Kdo by si taky občas nechtěl zavzpomínat na svá vysokoškolská léta, že? :)

Na ingredience nenáročný drink si snadno připravíte z dobrého červeného a dostatečně vychlazené koly (poměr 1:1). Podává se ve vysoké sklenici s ledem a plátky citronu.


Doufám, že pokud jste hledali inspiraci na španělské letní vinné osvěžení, pak jste ho v tomto článku našli a možná si i rozšířili obzory. Určitě ale nezapomeňte i experimentovat. Španělsko nabízí nepřeberné množství vín a jejich variací, jejichž chuťová paleta se jen tak nevidí. Tak toho využijte a ochutnávejte, kombinujte, párujte. Zkrátka najděte si přesně takové víno, které ve vás zanechá ty nejkrásnější, nejen letní, vzpomínky.

Tereza Svičin

Ahoj! Jmenuji se Tereza, jsem máma dvou holek a milovnice psů, která se před mnoha lety, během života ve Španělsku, zamilovala do tamního jídla, pití a celé kultury. A tak, abych po návratu do Česka o tohle všechno nepřišla, rozhodla jsem se založit firmu na dovoz španělských vín a delikates. Díky tomu k nám dokážu dostat alespoň trochu toho nadšení pro dobré jídlo, pro posezení s přáteli a rodinou, ale i pro ten pocit – mañana.

🍷
Vinoartis - Jsme rodinná firma specializující se na španělská vína, která sami dovážíme přímo od tamních vinařů. Rádi vám poradíme s výběrem, doporučíme to nejlepší vzhledem k vašim požadavkům nebo sestavíme speciální vinné menu na míru. Když zadáte v e-shopu kód spanelstina100, tak získáte 100Kč slevu při nákupu dobrot nad 1000Kč.

Vzhledem k pravidelným návštěvám Španělska vybírám osobně všechny produkty přímo od místních vinařů, farmářů a výrobců. To mi umožňuje nabízet autentické a kvalitní produkty, které odrážejí bohatství a rozmanitost španělského dědictví.

V rámci blogu s vámi chci sdílet nejen zajímavosti o španělských vínech a gastronomii, ale také to, jak moc souvisí znalost jazyka s poznáním skutečného života na jihu.

Tereza Svičin