Co poslouchat ve španělštině jako ZAČÁTEČNÍK

Hledáš inspiraci na poslech ve španělštině jako začátečník? Přestaň hledat! V tomto článku najdeš konkrétní tipy na audio i video obsah s popisy, které ti usnadní výběr.

Co poslouchat ve španělštině jako ZAČÁTEČNÍK

Chcete španělsky mluvit? Tak první musíte španělštinu slyšet a poslouchat to, co byste jednou mohli říct vy. První potřebujete dostat nějaký input. Aneb uchem to jde tam a pusou to pak jde ven. Jasně, input dostáváte i ze čtení, ale dneska se zaměříme na poslech, díky kterému rovnou budete i vědět, jak to má znít.

Co poslouchat úplně na začátku?

Didaktické vs nedidaktické materiály

Můžete se pustit do 2 tipů materiálů: do toho, který byl vytvořený za účelem učení a pro studenty španělštiny (didaktický) nebo toho, které s učením nemají nic společného, ale poslouží vám.

Videa vs jen audio

Poslouchat můžete krátké nahrávky, rádio, audioknihy nebo podcasty. Ten poslední si třeba jednodušeji pustíte kdekoliv a kdykoliv. Na druhou stranu, video, které je doprovázené obrázky a gesty vám hlavně na začátku pomůže s porozuměním.

Každému bude vyhovovat a fungovat něco jiného. Pokud cítíš, že se do toho strašně nutíš a lámeš to přes koleno, není nic jednoduššího, než zkusit něco odlišného a možná tě to překvapí. Teď ty konkrétní tipy! (U každého tipu najdeš proklik.)

Videa 📺


Extra

Lehce šílený sitcom, který budeš milovat nebo nenávidět. Dej nám vědět, do které skupiny patříš. Dostupný na Youtube

Spanish listening

Trochu oldschool stránka s krátkými videii a mluvčími různých přízvuků. Pod každým videem je přepis, kvíz na porozumění, ale taky další aktivity na práci se slovní zásobou. Prozkoumej tady.

Spanish Playground

Juan a Pamela jsou z Mexika a točí krátké konverzace, ve kterých se snaží mluvit srozumitelně a jasně. Využívají také gesta a různé předměty, aby vám porozumění usnadnili. Videa najdete na jejich kanále.

Easy Spanish (pro studenty, ale reálný jazyk)

Kanál, kde ve španělsky mluvících zemích (Španělsko, Mexiko, Argentina...) natáčí rozhovory s lidmi na různá témata. Tento kanál má i odnož Super Easy Spanish, kde mluví pomaleji. V každém videu jsou titulky jak ve španělštině, tak angličtině zároveň. Dostupné na Youtube.

Peppa pig (nedidaktický)

Animák s titulky a rodinné příběhy. Možná se ti do toho nechce, protože je to přece pro děti, ale na druhou stranu tam naposloucháš každodenní slovní zásobu. Oni prostě mluví o tom, co dělají. Dostupný na Youtube.

Dreaming spanish

Kanál, na kterém najdete videa, která jsou tvořená metodou comprehensible input - to znamená, že díky zapojení mimiky, obrázků, opakování a jednoduchého příběhu budete lépe schopni porozumět tomu, co říkají. Dostupný na Youtube.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Audia 🔊


Coffe Break Spanish

Nahrávky, které jsou vedené v angličtině a učí tě různé fráze. Jedou od úplného začátku aneb jak pozdravit, jak se představit, jak říct co máš rád..., a ty si s nimi můžeš opakovat. Dají se pustit na jejich webové stránce nebo třeba na Spotify.

Lingua

Na této stránce najdeš několik didakticky zpracovaných poslechů s otázkami k porozumění (za poplatek se ti jich otevře víc). Na stránku se dostaneš tudy.

Audio lingua

Tady najdeš kraťoučké nahrávky nahrané různými mluvčími. Filtrovat můžeš podle témat, délky, úrovně, atd. Ideální pokud hledáš něco krátkého, aby sis to stejné pouštěla dokola. Mrkni sem.

Duolingo podcast

Fascinující příběhy lidí z Latinské Ameriky a spousta kultury. Tento podcast kombinuje angličtinu se španělštinou a ke každé epizodě je k dispozici přepis. Příběhy jsou i s textem dostupné zde a k samotnému poslouchání pak i na Spotify či jinde.

Spanish Language Coach

César je sympatický Španěl, který nahrává podcast pod názvem Spanish Language Coach hned pro několik úrovní. Ten pro falešné začátečníky je formou rozhovorů ve španělštině s jeho anglickým přítelem. Když se registruješ na jeho stránce, budeš mít zdarma přístup k přepisům a kartičkám se slovní zásobou v Quizletu. Poslouchat můžeš na Spotify a podobně, a zbytek najdeš zde.

Každodenní pokec ve španělštině

A určitě si nenech uniknout náš kurz s frázemi pro běžnou konverzaci. Užij si ho ve formě kraťoučkých videií s příklady na obrazovce, a pak třeba pro zopakování jako audiokurz s sebou na cesty. Obě varianty jsou k dispozici.

"Nadupaný kurz základních vět a slov v různých situacích. Řekla bych takový rychlý a pestrý výlet španělštinou :-)"

Videokurz na SEDUO

Nejlepší konverzační příručka španělštiny, jakou jste kdy měli v ruce. Videokurz, který má 33 lekcí a provede od začátku do konce běžnou každodenní konverzací. 

Vhodné i k poslechu jako audiokurz!

Koupit

Tak jaký vyzkoušíš? Máš jiné oblíbence? Napiš nám, rády ho do článku přidáme!

Veronika Morales

Zná 1000 způsobů, jak použít tortillu a aspoň 3 z nich ti v kurzech prozradí. Sjíždí španělský Netflix i hispánskou hudbu, kterou se nebojí použít. Španělštinu vybrousila na akademické půdě i na ulicích Mexika a Kanárských ostrovů. Každého studenta rychle odnaučí se vymlouvat, proč to nejde, ale hlavně ví jak vytvořit bezpečné prostředí a nakazit tě dobrou náladou. Připravuje graficky pestré výukové materiály, ze kterých se učí jedna báseň, a vidí nové studijní aktivity, kam se jen podívá.