Dva měsíce v Málaze

Článek Kateřiny Márové Vás inspiruje. Buď si pořídíte letenky do Málagy nebo zjistíte pár fint na učení španělštiny. Stačí chtít!

Dva měsíce v Málaze

Nechte se inspirovat k cestě za teplem a cestě za změnou. Někdy prostě stačí levná letenka a dva měsíce času. Mám radost z každého článku, který vyjde na blogu, z každé spolupráce s autorem a hlavně mám radost z toho, že články inspirují. Protože znáte to, inspirace, motivace... To je základ každé výuky španělštiny.

A dnešní článek od Kateřiny Márové je přesně takový. Kateřinu a jejího Honzíka znám už pěkných pár let, trávíme spolu část letních práznin na táboře, přednášeli nám na cestovatelském festivalu Zcestomítání o stopování po Evropě a já se již pár let snažím pozvat k nim domů na jejich vyhlášenou pizzu (a pořád nic, třeba to zabere takto veřejně napsané). Navíc ve článku najdete několik tipů, jak se španělštinu učit.

Dva měsíce v Málaze

Když jsem se rozhodovala, kam jet po ukončení studia na dvouměsíční erasmus stáž, Španělsko bylo jasná volba – především kvůli klimatickým podmínkám a touze naučit se trochu jazyk. Z původně plánované Barcelony nakonec sešlo – mluvěj tam divně, je to tam drahý a ještě k tomu tam podle wikipedie není v březnu teplo na koupačku. Na mapě jsem teda našla nejjižněji položené větší město ve Španělsku (Málagu), následně práci a týden před odjezdem nakonec i ubytování u pláže.

Výhled z pevnosti na centrum Málagy

Práce se ukázala být dost španělská - začíná kolem 10, ve 2 se vracím domů na oběd, pak je siesta, kdy většina podniků zavře, a v 5 občas na chvíli zpět do práce. Některé dny ale není vůbec co dělat. To pak hltám Ivanky studijní tipy a články na blogu, poslouchám podcast Notes in Spanish Intermediate, kde si sympatický pár z Madridu povídá na nejrůznější témata. K tomu louskám druhý díl učebnice Aventura a koukám na španělský seriály na Netflixu (La casa de papel, Chicas de cables, Elite, Grand hotel, Velvet). Taky splním každý den několik lekcí v Duolingu. V místním charity shopu jsem si za euro koupila dvě dětský knížky, ale ty si nechám na doma. Jo a teď už taky jedu appku LyricsTraining, kde do španělských písniček doplňuju části textu. #MeEncanta Taky trochu cvičím, běhám a fotím, hodně čtu a konečně jsem se donutila jíst zdravě, ale o tom jindy.

Paní domácí Verónica mi namlouvá, jak Španělé vůbec nejsou líní a jak hodně pracujou a že fiesta, siesta a maňana jsou jen legendy, ale sama není moc dobrým příkladem - je nezaměstnaná a živí ji pronájem malého pokojíku, kde se mačkáme s mým klukem Honzíkem. Celý dny tráví malováním obrazů.

Obývák naší paní domácí

Málaga je každopádně skvělý město k životu a práci na dálku. Proč?

Je tu teplo. Kolem 25° C v březnu i dubnu. Občas fouká, prší a je zamračeno, ale fakt jen výjimečně.

Je tu moře a pěkný dlouhý pláže a podél nich krásný promenády. Pravda, moře je studený, ale když se dostatečně upečete na sluníčku, chvíli se pak plavat dá.

Pláž v naší čtvrti

Je tu krásný historický centrum s úzkejma křivolakejma uličkama, domky s balkónkama plnýma květin, obří katedrálou, která má jen jednu věž (protože peníze na druhou se utratily za kdoví co) a dvěma pevnostmi na kopci se super výhledem. K tomu spousta skvělých muzeí (v neděli odpo zadarmo!), několik parků a coworking centra. Co víc si přát.

Výhled na býčí arénu a přístav

A to jsem ještě nezmínila jídlo. V tejdnu maj - stejně jak u nás - levný polední meníčka, který jsou ale na trošku jiným levelu – menu del día se skládá z předkrmu, hlavního jídla, dezertu, pití a pečiva. Večer se chodí na tapas, což zrovna tady znamená spoustu malejch rybiček (boquerones), krevet (gambas), chobotnic (pulpo), kalamárů, ale třeba taky náš vánoční bramborovej salát (kterýmu říkaj ensalada rusa) nebo krokety z kuřecí pěny (který úplně nedoporučuju). Jo a samozřejmě jamón serrano a queso manchego. K tomu pivo, víno nebo sangría.

Boquerones a paella

Taky se tu furt něco děje. Přijela jsem zrovna v době karnevalu – dlouhatánský procesí všemožných masek s připravenou taneční choreografií, konfety jsou jak všude v ulicích, tak i po zbytek pobytu u nás doma ve všech zákoutích. Potom se událo několik demonstrací a protestů – za práva žen, za životní prostředí, proti politické situaci a určitě spousta dalších.

Karnevalový průvod

Duben je pro změnu zasvěcen přípravám na Velikonoce (Semana Santa). V ulicích vyrostou pódia, hlediště, zábrany, všude jsou davy a zmatek. Celý velikonoční týden procházejí několikahodinovou trasou procesí příslušící k jednotlivým kostelům – v maskách připomínajících extremistické hnutí z jihu USA – nesoucí na ramenou obrovský trůn. Celý další týden pak trvá kovové konstrukce z centra odklidit.

Velikonoční průvod

Navíc je to z Málagy kousek do spousty krásných měst a míst jako Granada, Sevilla, Córdoba, Caminito del Rey, Gibraltar, Ronda a další, který jsme už bohužel nestihli navštívit. O našich výletech vám víc poví Honzík ve svém článku, který určitě přijde, co nevidět.

Plaza de España v Seville
Zpáteční letenka z Prahy je za pár stovek. Tak na co ještě čekáte? Přece nebudete celou zimu v Praze.

Kateřina Márová

Kateřina je nadšená studentka, která miluje cestování, jazyky a jídlo. Španělštinu se začala učit v posledním ročníku na vejšce, pak jela na dva měsíce pracovat do Španělska a jejím snem je strávit pár měsíců v Mexiku (a tam cestovat, mluvit španělsky a jíst). Než se sen stane skutečností, zatím v Praze tráví volný chvíle povídáním se Španěly, které na oplátku učí česky.

Kateřina Márová

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.