Jak jsem se vydala na EROSMUS do Mexika

Do Mexika City se rychle zamilujete a může se vám stát, že tam zůstanete déle než jste si plánovali. A taky o tom, jak používat sdílená kola v největším městě na světě.

Jak jsem se vydala na EROSMUS do Mexika

Jak já té Vendy rozumím. Vendulka se vydala do Mexika studovat. Ale člověk míní a život mění, ze studijního pobytu na severu země ve městě Chihuahua, se díky covidu a možnosti mít lekce online stalo jedno velké cestovatelské dobrodružství. Na podzim 2021 jsme si spolu daly tříměsíční skupinový kurz Probuď svoje hispánské já I., zopakovaly základy a prohlubovaly je na maximum. A pak Vendy vyrazila a my pokračovaly individuálně. Viděla jsem fotky z Oaxaky, Puerto Escondido, DF... Miluju tu libertad, kterou v sobě tahle holka má. A jak umí zamakat.

Jak jsem se vydala na EROSMUS do Mexika

“Jakmile přiletíš do Mexika hned nám napiš, že jsi v pořádku a pošli nějaké fotky.” úzkostně mě napomínala moje máma. “Ale, neboj.” odvětila jsem suše.

Po přistání na letišti Benita Juareze v Mexico City mě kromě mé únavy z dvaceti hodinového letu ve společnosti upovídaného mexičana z Puerto Vallarty čekala nezvyklá vůně. Znáte takový ten pocit, když přiletíte do exotické destinace a po opuštění letecké haly na vás dýchne pach nového dobrodružství, zážitků a něčeho nového a neznámého? Tak přesně tenhle pocit jsem měla, když jsem se snažila bezradně nalézt jak se dostanu na metra a doufala, že přece budu moct zaplatit bezkontaktně, protože na co směnit pesos s pochybným kurzem na letišti. Řekněme, že jsem se nakonec musela vrátit že v závěru ten kurz zas až tak pochybný nebyl… Cesta metrem je v podstatě jeden velký zážitek. Jen fresity jezdí Uberem (to, že jsem se později stala fresita z Condesy nebudu zmiňovat). Jakmile jsem se dokodrcala s pomocí mé lámané španělštiny, velké dávce štěstí, síly (protože tahat 20 kilo do schodu dá někdy zabrat) a odvahy do blízkosti svého hotelu vzpomněla jsem si, že přece musím udělat tu fotku, že žiju a poslat ji rodičům.

Moje úplně první foto, až po jejich zděšení jsem si uvědomila, co je vlastně na fotce

Moje oči, které už vylézaly z důlku samým hladem zahlédly první nápis burrito a tacos. Hned po příchodu paní vycítila, že budu potřebovat něco silnějšího než je jugo de naranja a slabšího než kokain a donesla mi bez zbytečných otázek šálek kávy a tacos.

No a tak začal v podstatě můj Erasmus, Orgasmus (ten plný delikátního jídla) neboli takzvaný Erosmus.
Moje první jídlo, žádný ig styling, ale na chuti to neubralo

Ten den započala a vlastně i pokračovala další dva měsíce moje kulinářská tour s mexickým kamarádem Josém. Poprvé jsem si dala skvělé alambre s kukuřičnými tortillami, pravda je, že bylo tak skvělé, že jsem nestihla udělat fotku. To se mi tu stává často. Buď jíš a nebo fotíš. Já volím první možnost.

Mexico City je nebezpečné, každý tam zůstane déle než plánoval

Mexico city je nebezpečné a každý to ví, místo čtyř plánovaných dnů se Vám může stát, že zůstanete déle.

Buďte opatrní! Můj plán tedy byl zůstat čtyři dny v hlavním městě a pak se přesunout do Chihuahua, město na severu Mexika, kde měla probíhat má studentská výměna. Rudý prapor, tedy semafor, zapříčinil, že mé lekce budou probíhat on-line a tak se ze čtyř dnů stalo 67 dnů ve městě s celkovým počtem obyvatel 22,085,000. Ničeho nelituji. Přísahám. Z Mexico City se dá vydat na plno úžasných míst a samotné město má svoje kouzlo.

Každý “nováček” uvítá bezpečné zóny a k nim bezesporu patří Roma Norte, Roma Sur, Condesa, Polanco, Coyoacan. Mladý člověk (mládí je subjektivní) uvítá “las vibras” prvních třech zmíněných oblastí. Já zůstala v Condese u skvělé Georginy dva měsíce, pokoj byl opravdu skvělý, bezpečný a sdílela jsem ho s dalšími dvěma spolubydlícíma (čistě ženy). Až budete hledat ubytování, můžete se Georgině ozvat: +52 55 5434 5732.

Jakmile si člověk zvykne na mexickou dopravu, může to znít divně, ale přecházet cestu a nevědět  ke kterému přechodu daný semafor patří dokáže někdy pořádně zmást. Když se tedy naladíte na rytmus dopravy a že ten větší je silnější a má tak přednost, doporučuji začít využívat kolo. Nejprve je to značný adrenalin, bez cestovního pojištění na něj ani nesedejte! Nejlevnější volba je EcoBici, můžete si vybrat dobu předplatného na základě délky vašeho pobytu. Pokud kolo vrátíte vždy do 45 minut, tak neplatíte nic extra. Zároveň existuje i aplikace, kterou si můžete stáhnout a sledovat všechny “ciclo estaciones”.

Uznávám, že ze začátku mi přišla chůze rychlejší a bezpečnější, ale město buduje plno nových cyklostezek a po otrkání jde vše s mnohem s větším klidem. Doporučuji neprošvihnout poslední neděli v měsíci využít možnosti štrádovat si to hezky po Reformě bez aut s doprovodem skvělé muziky a atmosféry třeba až k Museo Nacional de Antropología. Na kole se tak dá dostat k plno úžasným místům v Mexiku, jednou jsem si dokonce střihla neplánovanou rychlo jízdu po jedné z nejnebezpečnější čtvrti Mexico City - Doctores, ale o tom zase někdy příště.


Pojmy:

Fresa: slangový výraz používaný v Mexiku a některých částech Latinské Ameriky pro označení kultury povrchních mladých lidí, kteří pocházejí z vyšší třídy.

Condesa: Čtvrť Colonia Condesa nebo jednoduše "La Condesa" se nachází západně od centra Mexico City. Nachází se zde plno restaurací a barů, je oblíbena především turisty.

Jugo de naranja: nebo také zumo de naranja. Označení pro pomerančový džus.

Alambre: se skládá z grilovaného hovězího masa s nakrájenou slaninou, paprik, cibule, sýra, salsy a jí se společně s tortillami.

Vendula Kleinová

23. letá volnomyšlenkářka momentálně poletující po Mexiku, užívající si svobody, dobrého jídla, kvalitní společnosti a neustálé práci na sobě samé.

Zacestujte si v Mexiko City metrem s Lukášem Peroutkou. Přečtěte si článek: Charaktery z mexického metra

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.