Inspirace do online hodin pro učitele španělštiny

Inspirace do online hodin španělštiny od učitelky Jindřišky Čížkové, která se nebojí jít po nevyšlapaných cestách a ze svých studentů umí dostat maximum.

Inspirace do online hodin pro učitele španělštiny

Nastala obtížná doba pro každého z nás. Musíme se přizpůsobovat mnoha pravidlům a hodně změnám. Čím více je budeme dodržovat a spolupracovat, tím lépe všechno překonáme. Španělština do plavek teď dva týdny vypadala, že spí, ale opak byl pravdou. Měl vyjít článek s nadpisem Máme Radost.

Byl o tom, jak se nám povedlo si splnit sen a pořídit a zařídit si tu nejlepší učebnu pod sluncem. Kde je všechno, jak má být - variabilní stoly, pohodlné židle, veliká tabule, kávovar, projektor, lednice plná dobrot, knihovna s inspirací a nejlepší věc na závěr - máme to nejpohodlnější okno. Dá se na něm pohodlně sedět, konverzovat, odpočívat, číst si atp. Ale svět se začal točit jinám směrem a bylo nutné naši Učebnu Radost opustit a přejít do online světa. S moji milou kolegyní Hankou ProfHankou jsme přes víkend spustily náš druhý vysněný projekt Digitální_lektoři (ten jsme měly v plná spustit za pár měsíců), natočily webinář o základech online výuky. V neděli večer běžel poprvé a díky všem pozitivním reakcím, jsme se rozholy ho tento týden 3x opakovat. Inspirovat a motivovat naše kolegy - lektory jazyků, učitele, ale i další profese.

A vy, kteří sledujete Španělštinu do plavek na sociálních sítích, tak autorku dnešního článku znáte. Je to moje spolulektorka z  víkendových intenzivních kurzů španělštiny, úžasná učitelka španělština, která vždy vlétne do třídy jako uragán a všechno změní. Moji studenti říkají, že naše duo je nenechá za celý den ani trochu odpočinout. Jindřiška Čížková je pro mne učitelská hvězda, sice si nikdy nepamatuje jména našich víkendových studentů, ale za to přes týden provází desítky žáků na obchodní akademii (takže ji je odpuštěno). Inspiruje mne a často překvapuje svými nápady a energií, chtěla bych být její student na střední a učit se s projekty, tématy a vším, čeho se ona vůbec nebojí.

Jestli máte jako lektoři či učitelé španělštiny další nápady, nebojte se mi napsat článek či jen pár řádků. Třeba se vás sejde víc a budeme si vzájemně pomáhat. Není to jednoduchá doba, ale pomáhat si musíme.


A jak to společně prožíváme, když jsme "spolu" jen "digitálně"?

Hola, jsem učitelkou španělštiny na Karlínské obchodní akademii. Komunikaci se studenti řeším přes Google Classroom, na který jsou studenti zvyklí již od září.
A jak společně prožíváme, když jsme "spolu" jen "digitálně"? První den jsem se bála, že studenti budou brát pandemii tak vážně, že se budou "bát", že se snad i u online aktivit nakazí.


Nestalo se tak, ba naopak, mile mě překvapili. Zajímají se, plní úkoly, komentují a někteří mi navíc posílají nové nápady, jak propojit španělštinu a "karanténu".


Všem jsem doporučila Duolingo. A chviličku jim nechala na rozjezd a druhý týden už zadávam konkrétní vocabulario a gramatiku, aby jsme se hnuli dál. A zároveň sami studenti projevili zajem o vytvoření Duolingo for Schools a soutěžení mezi sebou.


Snažím se, aby zadání byla atraktivní a splnila i edukační cíl. S druhým ročníkem jsem nestihla probrat Día Internacional de Mujeres, tak jsem jim prezentaci poslala, připojila fotos de #8M z El País a dokument o Las Cholitas. Součástí úkolu bylo i expresión de mi opinión. Postupně sbírám komenty a jsem dojatá, jak to některé oslovilo.


Ve třetím ročníku bereme Turismo a México. Studentům jsem nahrála odkazy na dokumenty nebo filmy, které se týkají Mexika. Týkalo se např. o tématiku narcos, gangů, problematiku USA x Mexiko aj. Studenti se mohli koukat buď na Netflixu nebo youtube.com, ve španělštině s anglickými nebo českými titulky. Dojmy pak okomentovali na Google Classroom.


Ale samozřejmě, že dávám i cvičení z knihy nebo pracovního sešitu, ale moc dobře vím, že se musí procvičovat i jiné dovednosti než klasické doplňování cvičení.
Hodně sil a todos profes 👨‍🏫👩‍🏫🇪🇦


Jindřiška Čížková

Jmenuju se Jindřiška, en espaňol Enriqueta (jo, je to tak, Enrique Iglesias je Jindřich Kostel:)) a miluju zmrzlinu 🍧 a 🍉meloun. Pocházím z jihu, tak snad mi ta espaňol spadla do kolíbky. Baví mě lidi a vše okolo nich. Nejšťastnější jsem na cestách a taky často, když jdu z hodiny a mám ze sebe a svých studentů dobrý pocit, že nepřišli zbytečně, ani oni ani já❤️

Jsem rak, občas mi trvá, než mi něco dojde a zbožňuji vodu. Mám ráda seriály, už jste viděli La casa de papel? Una pasada! (jakože fakt hustý:)) Na lehátku a ve vlaku ráda čtu nebo poslouhám hodně nahlas muziku 🎧 Jednou za čas musím udělat něco, co jsem ještě nikdy nezkusila nebo překonat svůj strach. Třebas mám hrůzu z výšek, ale na mým bucket listu je zip line😅

Baví mě pozorovat úspěch studentů a jak objevují krásu španělštiny. Nejvíce mě dostane jejich nadšení pro další poznání a propojování si věcí, které jen jim dává smysl:) Jsem vždy dojatá, když něco společně vytvoří a dokážou mi to popsat a rozumíme si:) A co teprv když se vrátí z jihu s tím, že to fakt stálo za to😎

Jindřiška Čížková

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.