Jak jsem se díky Ošklivce Betty naučila španělsky

Určitě si pamatujete na Ošklivku Betty. Právě tento seriál se před lety stal motivací Marie Horákové, aby se naučila španělsky. A teď Maruška vede facebookovou skupiny Španělština pro samouky. Inspirujte se!

Jak jsem se díky Ošklivce Betty naučila španělsky

Naprosto přesně si pamatuji chvíli, kdy mi přišla do e-mailu první verze dnešního článku. Byl srpen, léto, vedro a Maruška mi popisovala svůj příběh, jak se dostala ke španělštině. Nechaly jsme ho společně uzrát a já poprosila před několika týdny o rozšíření. Musím se pochválit, že jsem udělala dobře. Protože příběh dostal nové rozměry a i činnost Marie Horákové ve španělském světě se rozšířila a dnes pravidelně pomáhá samoukům se učit. Takže platí, že kdo si počká... Inspirujte se tedy velikým odhodláním a touhou se něco naučit.


Celá moje historie začala kolumbijskou telenovelou jménem Ošklivka Betty. Když mi bylo asi 11 let, začala jsem se zajímat, jakým jazykem se v originále mluví v Ošklivce Betty a zjistila jsem, že mluví španělsky.

Ošklivka Betty byla jednou z nejpopulárnějších telenovel

Náhodou moje sestřenice měla doma učebnici španělštiny pro samouky, takže jsem si ji půjčila a začala se učit. Ze začátku jsem používala učebnici pro samouky od Libuše Prokopové, kterou doporučuji všem samoukům i nesamoukům. Je to skvělá učebnice, ve které je všechno pěkně vysvětleno. Později jsem začala využívat internet. Tam jsem si hledala různá cvičení a objevovala různé webové stránky. Nejvíce mě zaujaly stránky www.spanelstina-zdarma.cz. Vede ji absolvent španělské filologie a přidává tam hodně zajímavé příspěvky. Později jsem se začala přidávat do různých facebookových skupin se španělštinou. Jednou z nich je například skupina Lenguajero, kde jsem potkala skvělé přátele, kteří mi vždycky byli ochotní se španělštinou pomoct.

Neměla jsem moc příležitostí konverzovat. Prvně jsem s těmi lidmi jen chatovala a později jsem poznala Gustava ze Švédska, se kterým jsem pak rozvíjela moje konverzační schopnosti i na skypu. Postupem času jsem se propracovala až k mým Jazykovým kurzům Gabo. Učila jsem španělštinu přibližně rok a půl při studiu.

Také jsem 3 měsíce pobyla v Peru. Pracovala jsem jako recepční a překladatelka v jedné marketingové firmě. Nikdy předtím jsem nebyla v žádné z hispanofonních zemí (tedy kromě jednoho dne na pláži ve Španělsku). Peru je nádherná země. Líbí se mi, že jsou tam pokorní lidé a váží si všeho, co mají. Na ulicích je pořád veselo. Stále tam hraje hudba a někdy se tam dokonce i střílí. Co se týče jídla, v ničem nemůže chybět rýže. Dokonce ani v polévce. Na rozdíl od České republiky, jídlo v Peru je suché. Až mi někdy ty české omáčky chyběly.

Rozhodně se ve španělštině nemíním zastavit. Hned, jak na to bude trochu času, chci si udělat diplom na úrovni C2 a také jsem si podala přihlášku na vysokou školu do Ostravy, takže teď jen čekám na výsledek přijímacího řízení.

Díky Ošklivce Betty jsem se zamilovala do Kolumbie, kde byla telenovela natočena a to byla moje největší motivace. Vždycky jsem chtěla bydlet v Kolumbii, najít si tam budoucího manžela a žít v této nádherné zemi. Nejkrásnější dar, který jsem kdy mohla dostat, přišel před dvěma lety. Seznámila jsem se s mým nynějším přítelem, který je velkou náhodou Kolumbijec. K úžasu všech jsem si nenašla já jeho (protože je z Kolumbie), ale on mě. Na příští rok plánujeme svatbu, takže můj sen o kolumbijském manželovi se příští rok splní.

Vytvořila jsem také facebookovou stránku Španělština pro samouky, aby studenti, kteří si nemohou platit lekce španělštiny, mohli studovat sami, bez finanční zátěže a aby se opravdu něco naučili. Zároveň vznikly i webové stránky, aby všechno bylo na jednom místě. V době, kdy jsem byla samouk, bych určitě takovouto možnost vřele přivítala. Chodila jsem pouze do školy, nevydělávala jsem si a bylo by pro mě velmi obtížné platit si lekce. Všechny výukové materiály jsou ve skupině zdarma. Chci, aby se členové skupiny opravdu aktivně učili, tak jim každou neděli přidávám jednu lekci, která je online a zdarma a každý den pro ně vytvářím kvíz, aby si následně svoje znalosti mohli procvičit.

V současné době připravuji i projekt z angličtiny a češtiny pro cizince a určitě těch cizích jazyků bude více. Můj cíl je vytvořit facebookový řetězec cizích jazyků pro samouky zdarma. Takže doufám, že se vše podaří. 😊


Marie Horáková

Marie je absolventkou střední školy cestovního ruchu ve Znojmě a současně při studiu pracovala rok a půl jako lektorka španělštiny přes internet. Je jí 21 let a maturitou rozhodně její studium neskončilo. Hodlá studovat vysokou školu se zaměřením na španělštinu a dostat se co nejhlouběji v tomto krásném cizím jazyku. Měla možnost na 3 měsíce vycestovat do Peru, což jí velmi pomohlo zlepšit se ve španělštině a získat nové zkušenosti.

Aktuálně pracuje v Generali České pojišťovně v administrativě a je velmi spokojená, protože má dostatek času, aby se mohla věnovat jejím projektům ze španělštiny.

Velmi ráda cestuje a prohlubuje si znalosti z cizích jazyků. Když zrovna nevytváří nějaké projekty, poslouchá hudbu nebo chodí na procházky.

Marie Horáková

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.