Jak trénovat pokročilou španělštinu? Postřehy Báry Pravdíkové

Při dokončování vejšky jsem si dala od španělštiny pauzu a říkala jsem si: "AŽ to dodělám, AŽ si najdu práci..., ale nestalo se NIC. A pak jsem si řekla teď nebo nikdy. Postřehy Báry Pravdíkové k pokročilejšímu studiu španělštiny.

Jak trénovat pokročilou španělštinu? Postřehy  Báry Pravdíkové

Bára Pravdíková je naše nejnaspeedovanější studentka. Už jste viděli její výsledky z 3 týdenního reta v rámci kurzu Probuď svoje hispánské já III.? Během tří týdnů se věnovala samostatně španělštině 1436 minut, to je skoro 24 hodin, celý jeden komplet den.

postřehy Báry Pravdíkové v rozhovoru 

Kdo jsi? A jak to máš se španělštinou?

Jsem generace Divokýho Anděla a strašně se mi líbily písničky z telenovel, tak jsem si je začala překládat.

Byla jsem 2× na Erasmu ve Španělsku, v Seville byl můj život v angličtině a v Madridu zase naopak, celý můj život byl ve španělštině. Španělština byl jazyk, kterým jsem se dorozumívala každý den, kdykoliv a kdekoliv.

"Při dokončování vejšky jsem si dala od španělštiny pauzu a říkala jsem si: "AŽ to dodělám, AŽ si najdu práci..., ale nestalo se NIC."

Byla jsem stará škola a radši jsem se chtěla učit podle učebnic, zaškrtávat si a zvýrazňovat si. Doufala jsem, že sem tam s Netflixem to tak nějak bude fungovat, že to udržím. Moje pasivní španělština byla stejně dobrá, ale moje aktivní španělština ŠLA DO HÁJE.

📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE

Co tě rozhýbalo se ke španělštině zase vrátit?

Po 2 letech ve Španělsku se ti španělština ze života úplně nedostane. Už není den kdy bych si nepustila španělskou písničku.

Přihlásila jsem se na kurzy španělštiny a tam mi nastavili zrcadlo na rozřazovacích testech. Viděla jsem, že nedokážu mluvit, že skoro neřeknu: jmenuju se Bára, přestože moje pasivní znalost byla na moc dobrý úrovni. Jela jsem z rozřazovacího testu demotivovaná, zklamaná, naštvaná, ale řekla jsem si, že tak to přece nemůže zůstat.

Řekla jsem si teď nebo nikdy a zrovna bylo na IG Španělštiny do plavek ohlášené poslední místo do zimních konverzací Zažij španělskou zimu. Tohle ti poslal někdo na podnose, toho musíš využít! Když to chceš, musíš pro to něco udělat. A přihlásila jsem se!

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, kde výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

Co všechno jsi za poslední rok dělala pro španělštinu?

Měla jsem rodilou mluvčí, chodila jsem do jazykovky, měla jsem váš asynchronní kurz Probuď svoje hispánské já a ještě konverzační kurzy Zažij španělskou zimu a další.

Důležité pro mě bylo se španělštinou obklopovat. 10 minut poslouchat podcast při mytí nádobí je účinnější než hodinu každý den biflovat. To není zvládnutelný, člověk ztratí motivaci. Když jsou dny, kdy dělám něco, co mi nejde, tak to odložím a prostě se k tomu vrátím zítra. A já na to prostě přijdu!

Jak se ti učí španělština prostřednictví asynchronní výuky, kdy dostaneš promyšlený balíček úkolů na každý týden a můžeš si je dělat, kdy chceš?

Bylo fajn zjistit, kde člověk všude má tu španělštinu, ten španělský svět kolem sebe. Kurzy jsou určeny pro začátečníky na rozkoukání se, ale určitě i pro studenty, kteří chtějí španělštinu posunout dál, neví si rady.

Pro lidi, kteří nemají čas v určitý den a hodinu chodit do jazykovky a hledají tento způsob věnovat se tomu 10 minut ve chvíli, kdy můžou oni sami.

Mám ráda, že si to můžu vytisknout a vyplnit si to. Jsem v tomhle trochu stará škola. Ale sedí mi to, že se prolínají ty dva světy (online a papír).

Nedělala jsem úkoly ve smyslu: musím je odevzdat, ale že je chci udělat, protože mě zajímá, co se DOZVÍM dál.

Proč nezahodit předchozí roky španělštiny?

Je to něco co mě formovalo během posledních let. Brzy budu měnit práci a španělština bude možná potřeba. Dala jsem si dlouhodobý cíl (certifikát DELE), a vím, že bez tvrdý práce ho nedosáhnu.