Je v Ekvádoru nebezpečno?

Proč se tedy mluví o Ekvádoru jako o jednom z nejvíce nebezpečných míst? Je to proto, že před deseti lety to zde bylo super "tranquilo" oproti jiným zemím. Co se změnilo?

Je v Ekvádoru nebezpečno?

Rád bych sdílel svůj názor na toto téma po takřka 4 letech života v Ekvádoru.

Slyšel jsem, že ve světě kolují informace o nebezpečném Ekvádoru

Samozřejmě, je zde nebezpečí, zejména pro turisty (batohy, pohorky...), kteří jsou v očích zlodějů jasným cílem. Ten vás může sledovat až do chvíle krádeže. Ale to se může stát jen v nebezpečné uličce nebo čtvrti.

Porovnání s ostatními zeměmi

Ještě než se rozepíšu o tom, jak krádežím předejít, rád bych položil jednu otázku - je Ekvádor více nebezpečný než ostatní země Jižní a Střední Ameriky? Podle mě ne. Lidé v Brazílii, Kolumbii a dalších zemích mají větší temperament než lidé zde, a to se projevuje i u zlodějů.

Příčiny nebezpečí v Ekvádoru

Proč se tedy mluví o Ekvádoru jako o jednom z nejvíce nebezpečných míst? Je to proto, že před deseti lety to zde bylo super "tranquilo" oproti jiným zemím. Co se stalo? Policie začala příliš zajímat o vývoz kokainu z Kolumbie, Mexika... což se nelíbilo dealerům, a tak své gangy přesunuli do Ekvádoru. Díky korupci začali ovládat mnohem více, než si dokážeme představit. Gangy se staly organizacemi a jsme tam, kde jsme. Ale zpět k turistice.

Zkušenost kamaráda a rady pro turisty

Dnes můj kamarád odjel zpět do Česka. Byl zde 5 týdnů a třetí den ho okradli v autobuse (vytáhli mu věci z batohu, když se nedíval). Musím říct, že pro něj byl pobyt zde stresující. Přijel s obchodními záměry a zažil spolupráci s místními.

Tipy pro cestovatele

Jak se tedy vyhnout nepříjemnostem na cestě do nové kultury? A to nemluvím jen o krádeži. Například pokud se ptáte na cestu, mějte pochybnosti o radě, i když se zdá, že osoba dobře ví, kam vás posílá. Takže prosím, nechte svou českou mysl doma. To se lehce řekne. Například: v Česku vytáhnete mobil, kde chcete. Na to zde zapomeňte. Já vám to řeknu, vy mi to odkýváte a pak vám začne volat babička a rada je fuč. Možná ne, ale takových věcí je spousta. Mně už to ani nepřijde, ale trvalo to. Viděl jsem, jak vytrhl chlápek mobil v MHD cestujícímu a začal utíkat. Dost to souvisí s tím, kde se nacházíte. Vždy si dávejte pozor na místa, která vypadají chudě. Takže pravidla jsou jednoduchá: Mějte oči otevřené a nikomu nevěřte, ani když vám někdo slíbí, že něco udělá. Buďte připraveni, že pokud se nebudete pohybovat sebejistě s dobrou španělštinou, tak budete "gringem", který je hlavní potravou zde. Budou se snažit vytáhnout vždy o nějaký ten dolar více a dát vám o něco méně. Je to součást cestování do zemí jako Ekvádor. A velkou hlavu bych si z toho nedělal. Pokud máte možnost zjistit, kolik stojí základní věci jako hotel, jídlo... můžete to udělat a pak smlouvat. Smlouvání je zde bráno jinak než u nás. Je v pořádku smlouvat o ceně.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Zkušenosti z cestování

Co se týče cestování, já cestoval autobusem od Kolumbie po Peru. Zdá se mi, že je to bezpečnější než před pár lety. V autobusech nebyly kamery a docházelo k krádežím ve stylu - zloději, zbraně - dejte nám, co máte. Dnes už jsem o tom neslyšel. Více se rozmohly krádeže aut po osamělých cestách krajinou, ale už ani slovo o krádežích.

Cestu ze severu na jih Ekvádoru jsem podnikl Amazonskou částí. Mám ji nejraději. I hory mám rád, ale je v nich na mě zima. U moře je to více divoké, dáno přítomností lidí. Indiáni jsou mnohem klidnější a férovější než lidé u pobřeží. Indiáni z hor a indiáni z Amazonie se liší, stejně jako 4 kmeny indiánů v Amazonii. To ukazuje na rozmanitost této země.

mám ženu indiánku z kmen Kichwua. Jednou za čas jezdíme do Misahualli, kde má rodiče. Tahle část Ekvádorské Amazonie ještě není v horách a je v ní dost horko. Já mám raději Amazonii, která hraničí s horami a je v ní příjemný a svěží vítr.

S ženou jsme jeli z Misahualli do Peru přes Macas, Yantzaza, Zamora... Těch měst je tam více a v podstatě v nich nic zvláštního není. Sjeli jsme i trochu z trasy do města Cuenca. To je v horách, je obrovské a jeho centrum stojí za to! Zamora, která je na jihu a nachází se uprostřed hor, se mi líbila. Je to poslední amazonské město před krásnou a typicky nebezpečnou jízdou v pralesních horách až do Peru. Tam se zdá, že autobus spadne každou chvíli do propasti, jak jsou cesty úzké.

Necelou hodinu od Zamory jsou dvě zajímavá města - Loja (historické město, které bylo jedním z prvních měst vybudovaných Španěly). Toto město už je v horách a stále tam prší, stejně jako v Zamoře. Druhé město je Vilcabamba, které je známé a plné cizinců, kteří tam žijí. A to proto, že se místní lidé dožili až 120 let.

Tyto tři města jsou od sebe kousek a přitom každé má jiné klima. Vilcabamba je suché, teplé a hodně větrné. Tohle při cestách Ekvádorem zažijete na více místech. Je to jiné než v Evropě. Jen v jiných částech města Quito máte jiné klima.

A pokud budete ve městě Zamora, určitě si zajděte na známé léčivé vodopády, které jsou tak 2-3 hodiny chůze z centra města. A nezapomeňte, že jídlo v Ekvádoru je nejlepší kupovat v pátek a sobotu na trzích.

Pokud nechcete platit cestovku a nechcete cestovat sami, ozvěte se mi, a já vám mohu být průvodcem. S pozdravem Juraj Grygar (takhle mě najdete třeba na FB), nebo můžete sledovat stránku - Ecuador travel (život v Ekvádoru).

Juraj Grygar

Mé jméno je Jiri Grygar a narozen v Ostravě. Dozrál jsem v Jeseníkách a zenových kášterech/centrech v Evropě. Živilo mě pouliční žonglování a u nás na eventech. Před kovidem mně pozvali do Colorada abych učil děti žonglování a vystupoval. Na konci pobytu jsem se dostal do vězení za pití za volantem. Těsně před nástupem si mě našel projekt v Ekvádoru taky s žonglováním. Z projektu jsem byl vyhozen, protože jsem se dožadoval peněz, což mi předtím slíbili. Začal život ve městě Portoviejo které je u moře. Začal kovid a já tady zůstal. Jednoho dne jsem pil pálenku za 1,25$ z ovoce maracuya a když jsem dopil láhev, tak mi bylo jasné, že jdu do Amazonie najít si ženu indiánku. A tak se i stalo. Žijeme spolu ve hlavním městě Quito a máme dvou letého kluka. Rád bych vybudoval fabriku na čokoládu.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každý měsíc ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Přečti si ještě o Ekvádoru další článek tady na blogu: Jihoamerický skvost Ekvádor - tipy na cestu od Ivy Rakové