Deník dívky, která zahynula ve vlaku při teroristických utocích v Madridu v roce 2004

Píseň, která vás vezme za srdce. Jueves od kapely La Oreja de Van Gogh je o lásce a neštěstí. Vznikla na motivy deníku dívky, která zahynula během teroristického útoku v Madridu v roce 2004.

Deník dívky, která zahynula ve vlaku při teroristických utocích v Madridu v roce 2004

Jsou písně, které se vám líbí chvíli a jsou takové, které posloucháte celý život a nikdy se neomrzí. A pak jsou písně, které jsou prostě jedinečné. Ráda bych vám jednu takovou představila. Píseň Jueves od kapely La Oreja de Van Gogh je totiž výjimečná svým příběhem, videoklipem a i hudba vás dozajista vezme za srdce.

La Oreja de Van Gogh je španělská pop-rocková kapela, která vznikla v roce 1996 v San Sebastián. Název kapely v překladu znamená "Van Goghovo ucho".

Skupina La Oreja de Van Gogh tuhle písničku složila na základě skutečných událostí z 11. března 2004, kdy došlo na madridském nádraží Atocha k sérii teroristických útoků.

Útok nazývaný také 11-M, se stal nejhorším teroristickým útokem v dějinách Španělska. Odehrál se během ranní špičky v centru Madridu, když bomby explodovaly v čtyřech vlacích metra a jednom autobusu. Celkem zemřelo 192 lidí a více než 2000 bylo zraněno, což způsobilo velký šok a zasažení celé země. Útočníci použili jednoduché improvizované výbušniny, které byly umístěny v taškách a zavazadlech.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Deník dívky, která zahynula ve vlaku

Při záchranných pracech se nalezl deník jedné z obětí. Dívka, která ve vlaku zahynula si psala deník a na jeho motivy je napsán i text písně Jueves. Jueves, protože ten den byl čtvrtek. Den, který všem změnil nenávratně životy a to i těm, kteří přežili. Píseň je příběh mladého páru, který jezdí každý den tímto vlakem a pokukuje po sobě, ale nenachází odvahu jeden druhého oslovit. V osudný den tak konečně učiní, políbí se, když vjedou do tunelu, ale tam brzy nato brzy vyhasnou jejich životy. Kapela posunula celou píseň ještě dál, protože ve videoklipu vidíte pouze přeživší této tragédie nebo blízké těch, kteří při neštěstí zahynuli. Zároveň všechen zisk věnovala nadaci, pro přeživší tohoto neštěstí.

V době, kdy jsem žila v Madridu, bylo ještě období, kdy byly velmi časté teroristické atentáty, které prováděla baskická separatistická organizace ETA. Pár měsíců poté, co jsem se vrátila domů, vybuchla bomba v ulici, kudy jsem každý den chodila do školy. Když jsem viděla záběry v televizi, těžko vám popíšu své pocity. Ve chvíli, kdy se vás něco týká víc osobně, vidíte to zcela v jiném světle.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Slovní zásoba k písni Jueves

V následujícím Quizletu najdete nejdůležitější slovní zásobu. Klikněte a podívejte se na 12 kartiček, které vám pomůžou pochopit text písně.

Doplň text písně

K tématu 11M máme od vás ještě dva tipy na Netflixu
dokument 11M

Lucie Pavlíčková

Učitelka španělštiny na gymnáziu a lektorka, která miluje vše spojené se Španělskem a Latinskou Amerikou.

Do španělštiny jsem se zamilovala už ve třinácti letech, kdy mě rodiče vzali na dovolenou do Španělska. Od té doby jsem netoužila po ničem jiném než se učit tento krásný jazyk. Na gymnáziu jsem si bohužel mohla vybrat jen němčinu, ale právě díky ní jsem se dostala na roční studijní pobyt v Německu, kde jsem se začala učit španělštinu na německé Volkshochschule. Tam jsem získala kontakty pro budoucí pobyt v Madridu, kde jsem žila rok po dokončení gymnázia. Vystudovala jsem nakonec Mezinárodní vztahy na Vysoké škole ekonomické se specializací na Iberoamerická studia. Tam jsem získala grant na studijní pobyt v Ciudad de México, kde jsem studovala jeden semestr. Ve Španělsku jsem absolvovala šest kurzů pro učitele v průběhu posledních deseti let a v hodinách celoročně pracuji se španělskými dobrovolníky z nejrůznějších částí Španělska již více než osm let. Spolu s dobrovolníky jsme uspořádali čtyři ročníky festivalu španělské kultury v Náchodě s názvem Španělské dny v Náchodě.

Miluji svou práci, protože můžu studentům předat lásku k jazyku a kultuře hispánských zemí. Největší radost mám, když sami někam vyjedou a španělštinu žijí. Tvrdím o sobě, že jsem se v tomto životě narodila na špatném místě, protože všechny předchozí jsem prožila ve Španělsku.
Lucie Pavlíčková