Křížem krážem po Galicii, aneb co rozhodně nevynechat 2.

Vydat se do Galicie byl vždy můj sen. Lucie Lišková sepsala 13 tipů, co v Galicii rozhodně nevynechat. Prvních sedm už jste si mohli na blogu přečíst, teď je možné se inspirovat dalšími šesti. Neváhejte! Virtuálně si zacestujeme.

Křížem krážem po Galicii, aneb co rozhodně nevynechat 2.

S Lucií Liškovou už jsme se dvakrát do Galicie vydali. A protože je to krásný kraj, je na čase to tři čtvrtě roce zopakovat. A Lucie se do toho pustila ve velkém, sepsala pro blog Španělština do plavek 13 tipů, kam se vydat v Galicii. Prvních 7 tipů s krásnými fotografiemi jste si mohli přečíst už v srpnu 2019.

Článek měl tehdy veliký úspěch a já nevím, jestli za to může můj skvělý výběr autorky, její spisovatelské umění, či fotografické dovednosti, ale v neposlední řadě podezřívám i krásy Galície. Takže dneska Vám ukážeme dalších 6 tipů. Až to půjde, myslím, že bude na čase si koupit letenku a zkontrolovat všechny tipy od Lucie.


8. Sedněte si na nejlepší lavičku na světě!

Kdo by odolal usazení se na lavičku, která se pyšní přídomkem nejlepší na světě? Tahle lavička se jmenuje Banco de Loiba a za pěkného počasí nabízí nádherný výhled na oceán. I na této lavičce jsme byly úplně samy, a to i přes to, že jsme přijely na přeplněné parkoviště. Vtip je v tom, že této lavičce předchází ještě jedna, a všichni se fotí u ní, nevědouce, že nejsou tam, kde by si přáli být. Když ale vytrváte a trochu si zajdete, budete mít tu nádheru jen pro sebe! A pokud jste si stihli s sebou připravit něco na zub, určitě toho využijte. Podél tohoto pobřeží je roztroušena spousta piknikových stolů s krásnými výhledy!

cestou na Banco de Loiba
cestou na Banco de Loiba
cestou na Banco de Loiba
Banco de Loiba
Banco de Loiba


9. Vynechetejte odliv na pláží de las Catedrales

Když se od nejlepší lavičky na světě vydáte autem další hodinu směrem k sousední španělské provincii Asturias, narazíte na jednu z nejneuvěřitelnějších skalních formací na pláži de Aguas Santas nebo také Playa de Las Catedrales. Pro ochranu této přírodní památky jsou stanoveny limity v počtu návštěvníků během Velikonoc a také od června do září. Ti, kteří chtějí pláž navštívit, se musí registrovat na internetu. Při návštěvě je pak nutné mít se na pozoru. Na této pláži je totiž změna přílivu a odlivu rychlejší, než běžně bývá, a tak by vás to mohlo někde uvěznit nebo naopak byste se z moře mohli těžko dostávat ven! Já doporučuji při návštěvě vychytat odliv, tak budete moci projít pláž celou a uvidíte všechny oblouky a jeskyně.

Jelikož je nutné chovat se na pláži ohleduplně vůči přírodě, pro koupání bude určitě lepší třeba Playa de Carnota, a pokud to chcete mít bez lidí, zastavte si na kdejaké plážičce, kterou vám ukáže navigace. My jsme tak objevili nespočet kouzelných míst.

Playa de las Catedrales
Playa de las Catedrales
Playa de Carnota
Playa de Carnota

10. Galicijské Versailles v Pazo de Oca

Nakonec vás vezmu i do civilizace a vydáme se do španělských Versailles. Tak se přezdívá panskému domu a vlastně takové obdobě našich zámků – Pazu de Oca. Dům obklopují nádherné zahrady, které se rozkládají na osmi hektarech a když máte štěstí, zrovna vám z důvodu rekonstrukce nevypustí všechny vodní plochy. Je pravda, že ty nám na fotkách naprosto učarovaly, a jejich absence nás tedy pořádně zamrzela. Musím ale podotknout, že i přes to jsme se tam cítili jako v oáze. Vůně květin, zpěv ptáků a romantická zákoutí to vynahradila. Není divu, že je to mezi Galicijci velice populární místo pro svatební obřady. Pokud necestujete úplně lowcostově, navštivte i samotné pazo. Tyto stavby, vystavěné v barokním slohu, pochází většinou z 18. století. Po Galicii jich můžete navštívit hned několik, zkuste třeba Pazo de Faramello nebo Pazo de la Salta, který je součástí botanické zahrady, anebo Pazo de San Lorenzo. Romantika a francouzská atmosféra je pokaždé zaručena!

Pazo de Oca
Pazo de Oca

11. Jestli něco neminete, tak jsou to Horreos

Není možné, abyste si při svých cestách po Galicii nevšimli typické stavby, takzvaného horrea. Tyto stavby budete potkávat úplně všude – v městských parcích i na zahradách domů. Má jich být totiž po Galicii roztroušeno na třicet tisíc! Jedná se o kamennou sýpku s dřevěnými stěnami s průduchy, vystavěnou na kamenných nohách tak, aby byly uskladněné potraviny ochráněny před zvěří. Horreos si lidé stavěli od 18. století. Čím větší, respektive delší, horreo bylo tím bohatší byl majitel. Dodnes se polemizuje, jestli je nejdelší to v Arañu, Liře nebo Carnotě.

horrea
horrea

Můžete se vydat i do oblasti Merca, kde uvidíte hned několik takových horreos pohromadě. Mohu doporučit i Combarro, malou rybářskou vesničku u Pontevedry. Polovina z těchto sýpek se tam nachází na břehu moře a vytváří tak pěknou scenérii. V Combarru navíc uvidíte i typické rybářské domky nebo známé cruceiros. To jsou kamenné kříže, kterých je v Galicii také téměř dvanáct tisíc. Ačkoli dnes spíše vedou poutníky, původně prý měly sloužit k očištění hříchu, který byl v dané oblasti spáchán.

Combarro
Combarro


12. Galicijská města, která opravdu stojí za to

V neposlední řadě bych chtěla uspokojit také milovníky života ve městech, vysedávání v kavárnách, nadšence kultury, muzeí, kostelů a městských parků. Jelikož jsem většinu svého Erasmu strávila v Santiagu, nechám si ho na samostatný článek (ne-li dva!) a tady nabídnu jen ta okolní města a městečka.

Když pomineme již zmíněné Ourense, tak je to především La Coruña.  To je to pravé místo, pokud si chcete v Galicii vyzkoušet surfing. Kromě pláží ale nabízí i neuvěřitelné historické stavby. Začněte návštěvou pevnosti Castillo de San Antón a pak se vydejte promenádou plnou oranžových lamp, která se jmenuje Paseo Marítimo, a se svými třinácti kilometry je nejdelší promenádou v Evropě, až k Torre de Hercules. Jedná se o jediný římský maják, který je ale stále v provozu! Jeho historie sahá do prvního století a dnes patří na seznam Unesca. Vystoupejte nahoru a rozhlédněte se po kraji a pak se projděte i v parku pod věží. Narazíte tam na soubor novodobých menhirů nazvaných Campo de la Rata, postavených na památku obětem frankismu. Když budete pokračovat po promenádě dál, dojdete až k Obelisco Milenium, který byl vztyčen na oslavu nového tisíciletí a na kterém je vyobrazena historie města. V noci se pak rozsvítí a hraje všemi barvami. V samotném centru města pak najdete náměstí Plaza de María Pita. María Pita je v Galicii hrdinkou, protože zalarmovala město, když se na něj blížila anglická flotila vedená Francisem Drakem!

La Coruña
La Coruña
La Coruña
La Coruña
La Coruña
La Coruña


Další místo s ohromně přívětivou atmosférou je Pontevedra. Nevynechte návštěvu kostela Iglesia de la Peregrina, který má půdorys ve tvaru mušle concha, symbolu svatojakubské poutě, pročež je ve Španělsku zcela unikátní. Ve městě se dále nachází jediná býčí aréna v Galicii, která je stále v provozu. Za zmínku stojí i rozvaliny kláštera Sao Domingos, který měl být původně stržen. Nicméně významné osobnosti Pontevedry se tomu v 19. století snažili zabránit a díky těmto lidem se ruiny dokonce staly národní památkou.

Pontevedra
Pontevedra

Milým místem k návštěvě je také městečko zvané Lugo. Opět se jedná o město založené Římany a dokazují to především mohutné hradby zapsané na seznam Světového dědictví. Na hradby můžete vystoupat a projít se bezmála dva kilometry kolem centra města. Další památkou, kterou byste v Lugu neměli vynechat, je katedrála svaté Marie.

Lugo
Lugo

Na závěr bych ještě doporučila návštěvu menších městeček jako je Ribadeo, Muros, Padrón nebo Ferrol. Vyhledávaným místem bývá i klášter v Tui anebo kuriózní encyklopedický park Pasatiempo ve městě Betanzos. Polemika o tom, zda byl vytvořen za pedagogickými účely, nebo měl sloužit účelům zednářského řádu, je stále živá. Samozřejmě, že se přikláním k druhé možnosti – čím víc magie, tím líp!

Ribadeo
Muros
Betanzos
Corrubedo

13. Říkáte si, že snad už chybí jen poušť?

Někteří z vás by si mohli postesknout, že pro ně dovolená bez písku prostě není dovolená. Zdá se, že i na tuhle maličkost matka příroda v Galicii myslela a vytvořila tam kilometr dlouhou dunu, která je součástí přírodního parku Corrubedo. Na dunu je však zákaz výstupu a obdivovat ji můžete jen zpovzdálí. Pro rochnění v písku proto doporučuji procházku po dunách v Laxe.

Laxe

Tak a jsme na konci, má studnice tipů vyschla, už se nemůžu dočkat až se někdy vrátím ji dočerpat!  Na závěr už jen malé varování. Než jsem Galicii navštívila, všude jsem četla, že je především magická. Až teď ale rozumím tomu, co to slovo opravdu znamená. Magie se tu narodila a ve své původní formě tu přežívá dodnes, dýchá tu spolu se staletými stromy, s opuštěnými kamennými domky, promítá se do každé kapky věčného deště, rozpíná se po kraji v husté mlze, prostupuje města prorostlá mechem i pachem minulých staletí. Když dostane příležitost, zasadí do vás kousek sebe a nechá ho růst. Než si to uvědomíte, začne se ve vás ten malý klíček rozpínat, jako by věčný duch míst nechtěl být sám, ale snažil se vás k sobě připoutat. Jakmile se rozhodnete rozletět se pryč od toho záhadného tajemství jejího kouzla, zjistíte, že už je příliš pozdě a že kousek Galicie je navždy ve vás, a kus vás navždy někde tam, mezi lesními duchy.

Video z Galicie od Lucie

Lucie Lišková

Španělštině se věnuji od střední školy. Na vysokou do Olomouce jsem odcházela s tím, že bych ráda poznala Pyrenejský poloostrov jako celek, a tak jsem si přibrala i portugalštinu. Podobnosti, odlišnosti a vzájemné vztahy těchto sousedních národů mě začaly fascinovat natolik, že jsem se v roce 2016 rozhodla odjet na roční studijní pobyt, načerpat nové vědomosti, a především zkušenosti do místa, kde je střet španělské a portugalské kultury nejvýraznější – do Santiaga de Compostela, srdce Galicie. V současné době studuji na Masarykově univerzitě v Brně obor překladatelství a tlumočnictví španělštiny a všechny své zájmy a dovednosti zúročuji v cestovní agentuře specializujících se na Portugalsko. Mým největším koníčkem je už nějaký ten pátek cestování a s tím spojené fotografování či vytváření videí.

Lucie Lišková

Nezapomeňte se podívat na předchozí články o Galicii a inspirujte se k budoucím cestám!

Galicie, tak trochu jiné Španělsko
13 tipů, kam se vydat v Galicii, aneb co rozhodně nevynechat (1. část)

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.