La Película

LA PELÍCULA vás zve nejen na Javiera Bardema s Penélope Cruz. Přečtěte si o letošním festivalu španělského filmu a vyrazte do kina Světozor mezi 19. a 24. únorem 2019

La Película

Letošní ročník festivalu La Película mne velmi láká. Španělské filmy mne baví, mám ráda kino Světozor a Javier Bardem... ❤️ je Javier Bardem, co si budeme vyprávět. Počtěte si o festivalu a filmech, které by vám nesmí letos uniknout. Dnešní článek pro Španělštinu do plavek sepsala Lucie Čunderliková, která má v La Películe články na povel.

Dejte mi vědět, co se vám líbilo a na co se mám jít někdy v budoucnu podívat. Budu místo filmového maratonu stavět spoustu sněhuláků a svištět bílou stopou ☃️


LA PELÍCULA vás zve nejen na Javiera Bardema s Penélope Cruz

Mnoho lidí si při slovech „španělský film“ vybaví Penélope Cruz, Antonia Banderase, Pedra Almodóvara a někteří možná ještě přihodí Carlose Sauru. Ale tím to končí, což je škoda. Ale nevadí, od toho je tu festival La Película.

Festival španělských filmů LA PELÍCULA patří spolu s Festivalem francouzského filmu a DAS FILMFESTem k nejstarším filmovým přehlídkám, které každoročně představují filmovou produkci konkrétních zemí. Letos v únoru se uskuteční již po čtrnácté a každoročně přináší trochu španělského temperamentu do zdejší zimní šedi. Oblíbená přehlídka mezi 19. a 24. únorem nabídne v pražském kině Světozor průřez aktuální španělsky mluvenou kinematografií, pohled do archivů i filmové výpravy do zemí Latinské Ameriky.

La Película chce českému a moravskému publiku zprostředkovat představu o aktuální španělské kinematografii se vším všudy. V programu tak najdeme tituly od známějších tvůrců, ale stejně tak debutující režiséry, filmy, které opěvuje odborná kritika, ale také snímky, které sklízejí úspěch u španělského publika.  V letošním roce tak například můžeme vidět bláznivou komedii Šampioni, která patřila k divácky nejúspěšnějším filmům loňského roku ve Španělsku a ještě navíc před několika dny získala několik cen Goya včetně ocenění za nejlepší film. Vedle toho snímek Všichni to vědí ve kterém září právě zmiňovaná Penelope Cruz a její manžel Javier Bardem. Vzpomínky na tajemný rok je pro změnu investigativní dokument o téměř neznámé pražské epizodě ze života proslulého revolucionáře Che Guevary. Zmiňme i animovaný film pro dospělé Black se řekne Beltza, který je založený na komiksu a rozhodně stojí za zhlédnutí.

Šampioni

Trojice snímků: komedie Šampióni, thriller Království a již zmiňovaný film Všichni to vědí s Javierem Bardemem a Penélope Cruz si dohromady odnesla neuvěřitelných 32 nominací cen Goya. Na programu bude i poslední kousek z dílny Alfonse Cuaróna Roma, který kritika po celém světě označuje za film roku 2018.

Výsledek obrázku pro všichni to vědí
Všichni to vědí

La Película však není jen festivalem španělských filmů, ale také filmů ve španělštině. Díky tomu se můžou diváci každý rok těšit i na několik vybraných filmů ze zemí Latinské Ameriky. Letos má festival dokonce jednu speciální sekci věnovanou moderní peruánskou kinematografii. Prostřednictvím pěti snímků nabídne jedinečný pohled do života peruánské společnosti i úchvatnou panenskou přírodu. Pověstnou třešničkou na dortu pak bude snímek Wiñaypacha, který je prvním filmem natočeným v ajmarštině.

Festival nabídne také jednu retrospektivní sekci. Šestice snímků připomene významnou osobnost španělské kulturní scény, režisérku Pilar Miró. Diváci se mohou těšit například na její adaptaci komedie španělského dramatika Lopeho de Vegy Zahradníkův pes, která patří k jejím nejúspěšnějším filmům, nebo snímek Tvé jméno mi zamořilo sny, ve kterém se vrací k tématu občanské války.

Festival spolupořádají tři instituce

Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes, jehož hlavním šířit, vyučovat a propagovat kulturu Španělska a španělsky mluvících zemí. A do třetice pak kino Světozor, ve kterém se tradičně koná pražská část přehlídky. Dlouholetým dramaturgem festivalu je David Čeněk.

Kompletní program najdete na www.lapelicula.cz


Lucie Čunderliková, La Película

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.