Vyrazíš taky v lednu na Lanzarote?

Je vám u nás zima? A vaše kosti se potřebují prohřát a zároveň nechcete cestovat do veliké dálky a exotických zemí? Nalaďte se s Janou na Lanzarote a kupujte letenky na Lanzarote.

Vyrazíš taky v lednu na Lanzarote?

Je vám u nás zima? A vaše kosti se potřebují prohřát a zároveň nechcete cestovat do veliké dálky a exotických zemí? Nalaďte se s Janou na Lanzarote a kupujte letenky na Lanzarote.

Utečme na týden tam, kde slunce svítí

V posledních pár letech se u nás stalo skoro pravidlem, že po všem tom vánočním shonu a novoročních oslavách se rádi sbalíme do kufříku a utečeme si na týden odpočinout tam, kde slunce svítí a hřeje, abychom načerpali trochu chybějící energie. Na dlouhé válení na pláži moc nejsme, preferujeme aktivní dovolenou, a tak jsou pro nás Kanárské ostrovy jako stvořené.

Oblíbené Tenerife jsme už navštívili, na ostrově Gran Canaria jsme byli jakbysmet, takže kam letos? Po důkladném průzkumu nabídky letenek jsme se rozhodli vyrazit na Lanzarote.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Přímý let z malého bratislavského letiště je pro nás Brňáky naprosto ideální a vyhnuli jsme se tak peripetiím na velkých letištích. Letenky byly za fajn cenu, a tak jsme v druhé polovině ledna mohli vyrazit na cestu.

Lanzarote, známý jako "ostrov ohně," se rozkládá na ploše přibližně 845 km², což ho zařazuje mezi menší kanárské ostrovy. S průměrnou teplotou okolo 24 °C je Lanzarote ideálním místem pro návštěvu po celý rok. Na ostrově žije asi 114 tisíc obyvatel. Od roku 1993 ostrov nese titul Biosférické rezervace UNESCO, což zajišťuje ochranu jeho přírodního a kulturního dědictví. Na Lanzarote naleznete až 300 sopečných kuželů.

Přistání na letišti na Lanzarote bylo hladké, a jako dopravu do hotelu jsme zvolili městskou dopravu. Arrecife, kde jsme měli strávit celý týden, bylo od letiště coby kámen dohodil, a tak by taxík byla zbytečná zhýralost.

Arrecife, pohodlný výchozí bod

Arrecife je hlavní město ostrova a poskytuje pro ubytování dobré zázemí, spoustu restaurací s dobrým jídlem, ochodů, barů a pro nás, milovníky pěší turistiky, důležité nabízí mnoho možností pro procházky.

Arrecife, s 30 tisíci obyvateli největší město Lanzarote. Město nabízí ideální základnu pro individuální turistiku. Najdete zde typické bílé domky a pěší promenádu podél přístavu.

Hned první den jsme se tedy vydali na cca kilometr dlouhou promenádu kolem pobřeží až do městečka u letiště jménem Honda. Cestu lemují tapas bary a typické bílé domky Lanzarote. V běžný den je promenáda klidná, a tak si můžete vychutnat čerstvý vzduch a výhledy na nekonečný oceán. Jen ten všudypřítomný vítr nám na Lanzarote někdy dával zabrat. Doporučuji tedy nedat se zmást sluníčkem za oknem – v lednu počasí na Kanárských ostrovech umí překvapit.

Druhý den jsme se vydali prozkoumat historické centrum města a pevnost Castillo de San Gabriel, která k Arrecife neodmyslitelně patří a je symbolem města. Ale protože naše nohy ještě zvládaly a manžel vyjádřil přání vypravit se k vraku potopené lodi Barco Fantasma, který je kousek za městem, procházku jsme si prodloužili. Cesta vedla částečně kolem silnice, a tak nám industriální část města trochu kazila výhledy. Nicméně cíl stál za to, jak můžete vidět na fotkách.

vrak potopené lodi Barco Fantasma

Půjč si auto a vydej se na Mars (skoro)

První dva dny jsme zvládli prozkoumat okolí ubytování, a tak jsme si na další výlety půjčili auto. Půjčení auta nebylo problém, i když jsme rezervaci neměli výrazně dopředu, a pokud si vůz vyzvednete přímo na letišti, ušetříte pár kaček.

Posíleni svačinou z místního supermarketu jsme rovnou vyrazili na cestu po ostrově. Lanzarote je sopečný ostrov pokrytý pouští z lávových vyvřelin, připomínající krajinu na Marsu. Terén uprostřed ostrova je pro pěší téměř nedostupný, ale pár tras, kam vstup nebyl kvůli sopečné aktivitě zakázán, jsme našli a ušli pár kilometrů měsíční krajinou. Výhledy v Parco Natural, jak můžete vidět na fotkách, rozhodně stály za to. Proto doporučujeme nenechat se nehostinným terénem odradit.

Na cestě domů jsme zastavili u jezera Charco Verde na pár fotek, ale nezdrželi jsme se příliš dlouho.

Charco Verde

Další výlety autem nás zavedly na slavnou surfařskou pláž Famara, kterou stojí za to vidět i z ptačí perspektivy, kterou nabízí nespočet vyhlídek nad pláží, kam lze pohodlně vyjet autem.

A jako milovníci vyhlídek jsme nevynechali ani nedalekou Mirador de Graciosa, odkud, jak název napovídá, uvidíte až na nedaleký ostrov Graciosa.

Jako odpočinkovou zastávku jsme navštívili přístav Castillo de Aquilla na procházku se zmrzkou, a samozřejmě jsme nevynechali ani Las Grietas, což je prasklina mezi vulkanickými skalami. Pokud přijdete ve správný čas, ideálně když zároveň s vámi nezastaví na parkovišti autobus s turisty, jistě si odvezete z tohoto fotogenického místa pár pěkných obrázků.

Týden na Lanzarote nám utekl jako voda, a pokud shrnu naše dojmy, musím uznat, že i přes naše počáteční obavy z ostrova plného lávových vyvřelin jsme si ho oblíbili. Týden jsme si ho užili a návštěvu rozhodně doporučujeme. Doufám, že vás tento můj krátký cestopis bavil a možná vám pomůže při rozhodování, kam se vypravit příště.

Protože i já, stejně jako většina z vás, neskrývám lásku ke Španělsku a baví mě mluvit trochu španělsky na svých cestách, doufám, že to nebylo naposledy, co jsme si v této zemi užili pár slunečných dnů. Ráda se s vámi znovu podělím o své zážitky z cest příště. ¡Hasta luego!

Videokurz na SEDUO

Nejlepší konverzační příručka španělštiny, jakou jste kdy měli v ruce. Videokurz, který má 33 lekcí a provede od začátku do konce běžnou každodenní konverzací. 

Vhodné i k poslechu jako audiokurz!

Koupit

Jana Vítovská

Jmenuji se Jana a mám internetový obchod WithHopeClothing a prodávám vlastní značku oblečení. Ve volných chvílích chodím na procházky s manželem a naším "psím spřežením" a když čas dovolí, nesmírně rada vyrážím na cesty. Nejčastěji do milovaného Španělska a Portugalska.

A protože mě hispánské země fascinují, snažím se porozumět i jejich řeči a tak jsem ráda, že díky objevu Španělštiny do plavek mi to jistě půjde jedna dvě 🤍

Jana Vítovská

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady