Macarena, té holce už je skoro třicet let

Macarena tvoří součást našich životních příběhů. Její melodii i jednoduchý tanec zná každý. Stala se totiž nejpopulárnější španělskou písní. Jak a proč se tak stalo? Čtěte dál.

Macarena, té holce už je skoro třicet let


Hit, který určitě uslyšíte na bouřlivé svatbě, narozeninové párty i zahradní slavnosti ve školce. Umí na něj tančit děti i dospělí. Nikdy nezapomenete na choreografii nebo ji minimálně umíte naznačit. Macarena je totiž jedna z nejpopulárnějších písniček dvacátého století. To se málokteré španělsky zpívané písni povedlo. A i pro to je na našem letní playlistu Zažij španělské léto, který můžete poslouchat na Apple Music i Spotify ZDARMA.

Macarena, té holce už je skoro třicet let

La Macarena je jednoduchá písnička španělského dua Los del Río, vyšla na albu A mí me gusta v roce 1993. Chytlavý rytmus, velmi přitažlivý až jednoduchý tanec, to je jen pár detailů, které nám umožňují zamyslet se nad tím, s jakým rozmachem dokázali dva Sevillané obrátit svět vzhůru nohama a vytvořit píseň, která změnila svět.

Macarena se nestala hitem přes noc

Dva mladí Sevillané, Antonio Romer a Rafael Ruiz v roce 1962 založili flamenkovou skupinu Los del Río, píseň Macarena složili v roce 1992 a o rok později vydali na albu A mí me gusta. Macarena se nestala hitem přes noc. Nejdřív musela dobýt Španělsko, pak Jižní Ameriku, Severní Ameriku, a nakonec se stala největší peckou na celosvětových diskotékách.

Los del Río

Remix od Bayside Boys s anglicky zpívanými slokami z roku 1995 ji katapultoval na největší pódia. Macarena zazněla na finále Super Bowlu ještě dřív, než se toho dočkala Shakira a Jennifer Lopéz. V roce 1997 si ji na stadionu Yankee Los del Río zahráli před zraky 50 000 fanoušků a milionů televizních diváků. Píseň se 14 dní držela na špičce amerických hitparád a stala sedmou nejprodávanější písní na světě. Držela si svoji pozici v první desítce The All-Time Top 100 Songs do chvíle, než ji sesadil hit Despacito. Macarena prostě přeskakovala hranice ještě dávno před internetem.

Letní playlist, který vás provede létem! ZDARMA

Hity, které jistě znáte a pecky, které jste ještě nikdy neslyšeli. 30 canciones, které si můžete pustit na Spotify a nebo Apple Music. 10 názvů zašifrovaných v obrázcích v pracovním listu


Stáhni si playlist na Apple Music či Spotify

Macarena vyhrála Billovi Clintonovi volby a spojila týmy na olympiádě

V roce 1996 Macarenu použili ve volební kampani Demokratické strany, v níž byl Bill Clinton znovu zvolen prezidentem Spojených států. Dokonce i viceprezident Al Gore žertoval o tom, že se k tanečnímu veselí připojí, i když se tak nestalo. Nebo alespoň ne na veřejnosti. Nejpopulárnější bylo taneční video manželky prezidenta Hillary Clinton na stadionu. V srpnu roku 1996 se tyto záběry staly jedním z prvních virálních videí. Tehdy ještě neexistoval YouTube, ale v oblíbeném rytmu pohupující se manželka nejmocnějšího muže na světě obletěla snad všechny dostupné televizní kanály.

Macarena a Hillary Clinton

Při gymnastickém galavečeru na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 zakončil vítězný ženský národní tým USA své vystoupení tancem na tuto píseň společně s běloruským týmem.

Dva příběhy o Macareně

Za každou legendou stojí příběhy a za Macarenou rovnou dva. Vyberte si verzi o jejím vzniku, která se vám víc líbí.

Příběh první

Vše začalo v roce 1991 během latinskoamerického turné Antonia Romera Mongeho a Rafaela Ruize Perdigonese, členů skupiny Los del Río. V průběhu své návštěvy Venezuely byli hudebníci pozvání na večírek do domu venezuelského podnikatele Gustava Cisnerose. Toho večera bylo přítomno mnoho významných Venezuelanů, mezi nimi i tehdejší prezident Carlos Andrés Pérez.

Cisneros najal i mladou místní učitelku flamenca Dianu Patricii Cubillán Herrera, aby pro hosty předvedla malé vystoupení. "Když jsem vyšla na terasu domu, našla jsem Carlose Andrése Péreze a Gustava Cisnerose u malého kulatého stolku. Poznala jsem je rychle: první byl prezident Venezuely a druhý slavný podnikatel. Nehrála tam žádná hudba a nebyli tam žádní další hosté. Rafael začal hrál na kytaru, Antonio zpívat a já tančila: sevillanas, rumbas, fandangos de Huelva, nějaké vtipy... Tak to šlo hodinu a půl," řekla Diana Patricia v rozhovoru pro deník El Mundo v roce 2017.

Los del Río byli překvapeni tanečními schopnostmi Diany Patricie. Podle jedné z verzí Antonio Romero Monge v polovině představení spontánně zarecitoval "dale a tu cuerpo alegría, Magdalena", a tak odstartovala nejpopulárnější píseň, kterou iberská země dala světu. Na oslavu Diany Patricie. Ta později přijala přezdívku La Macarena del Mundo.

"V hotelu Antonio napsal zbytek textu během pěti minut", vzpomíná Rafael pro španělskou verzi Vanity Fair, kde zpěvák líčí, jak text a charakteristický refrén Macareny vznikl během vystoupení pro venezuelského podnikatele Gustava Cisnerose v Caracasu. Později změnili název "Magdalena" na "Macarena", protože v devadesátých letech se již hrál hit mexického zpěváka Emmanuela se stejným názvem. Název Macarena byl naopak zvolen na počest jedné z dcer Antonia Romera a její oddanosti panně Esperanze Macareně ze Sevilly.

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, kde výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

Druhý příběh

Zde je však jiná verze příběhu. Diana Patricia uvedla, že Macarena se zrodila až o rok později, v roce 1992, kdy se jejich cesty znovu zkřížily v Caracasu, ve flamenkovém podniku Los Jarales.

"Pozval mě tam jeden můj přítel novinář, a když jsem přijela, hráli Los del Río. Poslala jsem jim vzkaz s číšníkem: Ahoj, já jsem Diana Patricia, potkali jsme se u Gustava Cisnerose. Dostali papírek: "Máme skvělého kamaráda tanečníka, kterého chceme pozvat, aby přišel tančit. Jdu nahoru. Antonio a já tančíme sevillanas. Pak zazní rumba, na kterou začnu tančit a on řekne větu: "Dej svému tělu radost, Magdaleno, tvé tělo je k tomu, aby rozdávalo radost a dobré věci. Představení skončilo, šla jsem je přivítat a Antonio mi řekl: "Viděl jsi, jaký jsem ti udělal rámus? Ano, samozřejmě. Tak o tom se chystám napsat píseň," řekla Diana Patricia v rozhovoru pro El Mundo.

Ať to bylo jako v první nebo v druhé verzi, tak setkání španělského dua Los del Río a mladé venezuelské tanečnice flamenca dalo vzniknout singlu, který je dodnes kultovní. A píseň o dívce jménem Macarena, která podvádí svého přítele se dvěma jeho kamarády, zatímco on přísahá na vlajku, se stala mezinárodním hitem. Získala si své místo i v seriálu Simpsonovi v díle The City od New York vs. Homer Simpson a kdo či co tehdy neproniklo do tohoto seriálu, jakoby neexistovalo.

Možná i vás děsí ze spaní české verze Macareny od Těžkého Pokondru s názvem Má asi křena anebo Šmoulí hit Makarony: Tak teda Šmoulinka už vaří makarony. Ví, kdy je cedit, jak je voda osolená. Jen ona umí dobře vařit makarony -- héééj makarony!

O čem vlastně Macarena je?

Dale a tu cuerpo alegría Macarena, que tu cuerpo es pa' darle alegría y cosa buena", je zřejmé, že na světě je jen velmi málo lidí, kteří tyto již mýtické verše neznají.

Existuje však několik teorií o jejím významu, které její autoři nikdy nepotvrdili, takže pokud se podíváme přímo na text původní španělské verze z alba z roku 1993, zjistíme, že se celá píseň točí kolem veselé a zářivé dívky, která "má ráda léto v Marbelle" a "kupuje si nejmodernější modely a chtěla by žít v New Yorku". Když však sledujeme verš po verši, můžeme si všimnout zmínky o jejím příteli Vitorinovi a jasné narážky na nevěru naší hrdinky. Ale o tom až třeba někdy jindy.

Dnes existuje více než 4700 různých verzí Macareny. Španělská skupina Los del Río od svého vzniku zahájila rozsáhlou vlnu, která se stejnou písní překonala více než tři desetiletí. Nejvýraznější z nich, již zmíněný remix od Bayside Boys z roku 1995, který sám Rafael Ruiz popisuje jako "více diskotékovou verzi", byl spouštěčem mezinárodního úspěchu.

Kde se vzal tanec Macarena?

Slávu "La Macareny" si nelze představit bez její výrazné choreografie. Od epických momentů, jako byla improvizace Billa Clintona v roce 1996 nebo 50 000 tančících fanoušků na píseň na baseballovém zápase ve státě Yankee, se něco podobného povedlo až PSY v Gangnam Style. Je však jasné, že by původní flamencová verze takový úspěch neměla. To se povedlo až nejúspěšnějšímu remixu, který vytvořili Bayside Boys, Carlos Albert De Yarza s choreografií hiphopové tanečnice Mii Frye. A tak tanec spatřil světlo světa prostřednictvím televize a hudebních kanálů 90. let a dodnes nás nutí tančit "Hej, Macareno!".

Tanec, který doprovází Macarenu, je v populární kultuře symbolem, který překročil hranice. Je pravděpodobně tak celosvětově známý a zapamatovatelný, protože nemá žádný pohyb ramen ani boků. Může ho tančit kdokoliv, je totiž velmi jednoduchý, vyžaduje pouze pohyby paží a téměř žádnou koordinaci.

Za choreografií tance stojí herečka a tanečnice Mia Frye, která v roce 2016 pro HuffPost řekla: „Věděla jsem, že to musí být křišťálově čisté, aby si macarenu po prvním zhlédnutí zapamatovalo dítě, starý člověk, král i prezident. Aby si pamatovali pohyby, duši a radost vycházející z videa.“

Macarena dnes

Je zajímavé, že se vstupem do nové dekády tisíciletí je nostalgie po éře devadesátých let silnější než kdy jindy, a to všude - ve filmu, hudbě, módě...

Macarena i dnes proniká do seriálů a filmů, nových písní a dokonce i najdeme na ni odkaz i v módní kolekci jaro/léto 2022 mnoha značek: od Versaceho přes Collinu Stradu, Coperniho až po Blumarine. U příležitosti tohoto kulturního okamžiku Vogue oživuje nejpopulárnější remix písně "Macarena" videoklipem s Bad Bunny a známými modelkami, jako jsou Imaan Hammam, Oyinda, Sherrie, Paloma Elsesser, Iris Law a mnoho dalších.

Macarena a Vogue v prosinci 2021

Hit se nedávno objevil i ve filmu Hotel Transilvania 3. Hraje tam důležitou roli, v tu chvíli se do popředí dostávají znovu příšery. Takže Macarena ovlivňuje už několikátou generaci.

Co se týče hlavních hrdinů, Diana Patricia "La Macarena" zůstává prestižní tanečnicí, která již více než dvě desetiletí vede v Caracasu vlastní školu El Rocío Estudio de Flamenco.

Los Del Río rovněž pokračují ve své úspěšné kariéře, díky Macareně se z malých španělských klubů dostali na obří pódia, a i po skoro 30 letech je jejich píseň velkým hitem. V roce 2016 spolupracovali s kapelou Gente de Zona na písni Más Macarena. V roce 2019 jim zavolal americký rapper Tyga, aby se podíleli na další písni Ayy Macarena, která se stala virální. A mohli jsme zaznamenat třeba Macarena tiktokovou výzvu.

Existují stovky skvělých písní, které zůstaly věčnými lokálními hity a nikdy neprorazily do světa. Ale Macareně se to podařilo, prošla si od svých flamenkových počátků, přes různé remixy a dostala do současných rytmů.

Ať chceme nebo nechceme Macarena tvoří součást našich životních příběhů. Přiznejte si, kde všude už jste Macarenu slyšeli a s kým jste na ni tančili? Ay, Macarena.


Ivana Kudrnová

Tančit Macarenu neumí. Víno má radši blanco, ale sangría nebo tinto de verano ji v létě rozhodně neurazí. K pivu si s chutí dá tapas a queso manchego by mohla jíst každý den. Na letišti v jakékoli hispánské zemi ji poznáte podle foťáku přilepeného na obličeji.

17 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a vyřešených situací. Španělštinou žije od 10 let, chodila na dvojjazyčný gympl a dvě vysoké školy se zaměřením na hispánský svět. Studium v Madridu a psaní dizertace v Chile potvrzuje, že je tak trochu loca. Ve výuce je vždy napřed, hledá a vytváří ty nejlepší studijní metody.  Už 4 roky vede projekt Španělština do plavek a probouzí v lidech jejich hispánské já. Stala se zachráncem českých a slovenských jazykových lektorů, když jim s projektem Digitální lektoři pomáhala naučit se učit online. Pokračuje v tom i dál.

Ivana Kudrnová

📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE