Mexické Vánoce

Aktuální únorový článek o tom, že někdy stojí za to vyměnit tradiční české Vánoce za pláž, moře a margaritu. Aneta Kapuciánová představí výhody vánočního Mexika.

Mexické Vánoce

Dnešní článek je nadmíru aktuální! Vánoce se skokem blíží! Už jen 10 měsíců a máme je zpět. Podzim 2018 byl na blogu mexický a vánoční. A když přišel skvělý kontakt na Anetu Kapuciánovou, která v Mexiku trávila letošní Vánoce, bylo třeba ji oslovit a pokračovat v sérii. Takže si zavřete oči, zapomeňte, že se blíží jaro, a přeneste se do Cancúnu a okolí.


Mexické Vánoce

Miluju Vánoce. Nikdy jsem ani na chvíli neuvažovala, že bych v adventu nezpívala Rybovky, nepekla cukroví, neabsolvovala skoro každý večer nějakou vánoční party, nebo se nemačkala s lidmi v obchodě při shánění vánočních dárků. Mám to prostě ráda. To, jak se na sebe lidi poslední týden před Vánoci v práci smějí, i to, že se všude pije svařák a voní dobroty z vánočních trhů. Proto pro mě loňské Vánoce byly trochu jiné. Teda trochu. Byly dost jiné. Strávené v Mexiku.

S faktem, že budu přes Vánoce mimo republiku, jsme měla možnost se začít smiřovat někdy od léta. Od října, kdy jsme s přítelem koupili letenky do Cancúnu, bylo jasné, že se k tomu musím začít učit ještě španělsky. Minimálně slovní spojení Feliz Navidad by se totiž mohlo hodit.

Zatímco přítel jel poctivě několik týdnů před odletem španělštinu pro začátečníky a spoustu podcastů, já měla peklo v práci. Nebyla jsem na nic připravená. Stihla jsem akorát jeden večírek, rodinné Vánoce odložila na „až se vrátíme“. A 8. prosince odletěla trávit Vánoce do míst, která jsem si s tímhle obdobím rozhodně nikdy nespojovala (na rozdíl třeba od New Yorku, ostrovů v Pacifiku nebo Austrálie).

Mexiko je křesťanská země a Vánoce jsou tu stejně důležité jako u nás v Evropě. Slaví se 24. prosince a hlavní je být se svou rodinou. Mexičani nemají žádné typicky vánoční jídlo, ale den dva před Štědrým dnem se stály dlouhé fronty před tortileriami, což jsou místa, kde se vyrábí placky na tacos. Lidi je kupovali na kila. Takže tipuji, že v každé mexické domácnosti se na svátečním stole alespoň jedna pšeničná nebo kukuřičná tortilla objevila.

Co se týká vánoční výzdoby, tak na tu narazíte také všude. V ulicích jsou k vidění vánoční stromky (zajímavé je, že jsou jehličnaté, a tudíž všechny umělé), nafukovací sněhuláci i Santa Clausové a spousta světýlek. Ty dražší vám navíc ještě hrají vánoční koledy. Jen si představte tu nádheru – žárovky na stromě, které usilovně blikají až máte pocit, že z toho dostanete epileptický záchvat, a do toho vám hrají „Rolničky“ takovým tím telefonním vyzváněním, co jsme měli všichni na starých Nokiích. Qué lindo!

Venkovní Betlém v městečku Valladolid. 

Nutno podotknout, že pro konzervativního Čecha se zalíbením ve skandinávské architektuře a designu je mexické pojetí vánoční výzdoby skoro vražedné. Všechno je barevné, blikající, kýčovité. Ale místním se to líbí a když k tomu máte 25 stupňů, tak byste jim to snad i odpustili.

Dobrá nálada, alkohol a k večeři řízek. Prostě typický Štědrý den

Přímo na Štědrý den jsme byli s partnerem na ostrově Isla Mujeres. Ten je vzdálený jen pár kilometrů od Cancúnu a je to jedna z hlavních dovolenkových destinací amerických turistů. Tady byste Vánoce poznali snad jen podle sobích parohů a santovských čepic, které nosila celý den i večer místní plážová obsluha na hlavě. Kromě několika vypitých margarit, jsme se koupali v moři, váleli na pláži, četli si a přemýšleli, kolik lidí je tu s námi místo toho, aby byli se svými rodinami. Nebylo ani zas tak těžké zrovna tady najít restauraci s mezinárodní kuchyní a objednat si k večeři kuřecí řízek s rýží. Aby aspoň nějaká tradice zůstala zachovaná. Po večeři jsme šli od 20.00 hodin na místní bohoslužbu. Zcela rozsvícený kostel, zářící do dálky jak betlémská hvězda, byl nacpaný k prasknutí. Všichni přišli svátečně oblečeni, aby se zúčastnili přibližně hodinové mše, která byla složená z kázaní a společných zpěvů. Nečekejte ale žádné kostelní sbory, z repráků jely popové koledy, nebo aspoň tak mi to přišlo. Nejeden český kostel by se po tomhle zážitku určitě nechal znovu vysvětit.

Kostel v hlavním městě Isla Mujeres. 
Fantastická výzdoba v kostele

Ale i to mělo něco do sebe. Fakt, že když vy 24. prosince snídáte, tak vaše rodina už doma smaží kapra. Fakt, že venku chodíte v tričku, kolem vás ve větru plápolá nafukovací igelitový Santa Claus, zatímco doma je na každém náměstí krásná decentní a vkusná výzdoba. Fakt, že místo předávání vánočních dárků a uklidňování rodinné hádky sedíte na břehu Karibiku a koukáte, jak do jeho vln zapadá slunce. A říkáte si, že i když milujete Vánoce a vánoční atmosféru, tak vlastně nevadí se z toho čas od času nechat vytrhnout a prožít si ty nejkrásnější dny v roce někde jinde. Ono je totiž především důležité, s kým je trávíte, a pak se taky o to víc můžete těšit na příští rok.  

Aneta Kapuciánová

Jmenuji se Aneta a kromě toho, že mě živí mluvení do médií, ráda zpívám, cvičím jógu a cestuji. Na dovolených pak ráda odpočívám, čtu a poznávám místní kulturu i zvyky, k čemuž neodmyslitelně patří ochutnávání všeho, co se dá sníst i vypít. Miluji teplo, proto mě v zimě často najdete v teplých krajích, případně ve stopě v Bedřichově, kam ale vyrážím zásadně pouze za hezkého počasí. Španělsky jsem se učila dva roky na gymnáziu (marně), následně mě do svých spárů chytla italština, která mi přirostla k srdci.

Aneta Kapuciánová

Mimochodem, stojí za to se podívat o pár článků zpět na Barevné mexické Vánoce a Interkulturní pohádku o Panně Marii Guadalupské od Evy Kubátové a nebo na novoroční článek Mechico trip - dámská jízda Mexikem Barči Tobkové o dámské jízdě, která startovala také v Cancúnu.

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.