Na Menorcu s dětmi a TOP 5 Menorky podle Rosy Mitnik

Co Vás čeká na Menorce s dětmi a výběr TOP 5 zajímavostí, které nesmíte minout, připravila Rosa Mitnik moje oblíbená píšící švadlena. Takže která pláž na Menorce bude ta vaše?

Na Menorcu s dětmi a TOP 5 Menorky podle Rosy Mitnik

Zdravím vás z prázdnin. První týden to byly prázdniny zimní, na sněhu. A teď ten druhý, jsou to již prázdniny jarní. V Krkonoších byl sníh a na Šumavě pučí jablůňka. Nejlepší by bylo hned se dostat do prázdnin letních, ale to půjde až za pár měsíců. Pomalu je čas se nachystat a tak vás posílám s Rosou Mitnik na Menorcu.

Rosa je jedna z prvních blogerek, které jsem před lety objevila, užívala jsem si její články o rodině, výletech, hračkách, výstavách. A sledovala, jak šije jednu kabelku za druhou, jak je prodává, jak je z toho pěkná značka. V říjnu 2015 jsem si jednu objednala a nastoupila s ní zpět do skvělé jazykovky učit španělštinu. Za pár dnů jsem si zlomila nepěkně nohu, složitě s ní jezdila na kurzy, a za dalších pár měsíců už byla kabelka taškou na kočárek. Tam někde vznikl i první nápad na projekt Španělština do plavek a vlastní kurzy. Takže mne tím Rosa provázela celou dobu a já mám radost, že mám od ní článek u sebe na blogu.

Na Menorcu s dětmi


Menorca je ideální ostrov pro rodinnou dovolenou. Něco přes dvouhodinová vzdálenost letu z Prahy, šikovně komorní letiště v hlavním městě Mao/Mahonu a ještě méně než dvě hodiny vašeho času, které potřebujete k tomu, abyste se z východního cípu ostrova dostali autem úplně až na západ. Co víc si s dětmi přát?!

Určitě specifikum toho baleárského ostrova, které jsme oproti jiným menším ve Středomoří pocítili, je ne úplně snadná dostupnost pláží. V četných případech musíte na jejich ikonické pláže dojít z parkoviště i přes půl hodiny, někdy borovicovým hájem, jindy dřevěným schodištěm přes skály. Co je však velice motivační – a to i pro malá děcka – že na Menorce takto skutečně všichni za mořem ťapou, na zádech batoh s vodou a sendviči ke svačině a pod paží slunečník. My jsme zde strávili pozdní léto 2019 spolu s třemi našimi dětmi, a přestože do naší základní plážové výpravy nutně musel(!) každý den patřit i nafouknutý krokodýl do vody o velikosti dospělého člověka či piknikové křeslo, zvládli jsme to. Na pláže je sice potřeba ujít kus cesty, nikoli však neschůdným terénem. A lze jej absolvovat i s kočárkem. Co však určitě nečekejte je, že až celí růžolící a zpocení konečně dorazíte k moři, budete tam sami. To rozhodně ne, bezprostřední a hřejivá Menorca je turistická perla, a proto každá krásná tamější pláž je zpravidla obsazená „do posledního ručníku“.

Rosa s rodinou

Nejdelší pláže na Menorce

Mezi ty nejdelší pláže, které jsme navštívili, patří tří kilometrová zlatá Son Bou, naopak velice úzkou, za to s přenádhernými skalními zákoutími i s možností skoků do vody, byla Cala Mitjana. Nejsilnější, ač teplý, vichr jsme zažili a stejné větrné podmínky si pak spolu s námi užívali i surfaři z celého světa na Platja de Cavalleria s atypickým červeným pískem. Ostrov Menorca nám na přelomu srpna a září ukázal mnoho svých autentických tváří, co byste však také měli vědět, že na jejich plážích je velmi tradiční a velmi častá i nudistická část. Nejčastěji ve vzdálenější zónách, nicméně občas potkáme nahé dámy i pány zcela bez plavek úplně kdekoli. Mějte však mysl otevřenou a zkuste si stejným způsobem jít alespoň zaplavat. Ta volnost pohybu a kůže, vaše neomezená záda i hýždě budou kouzelným pocitem pro každého vášnivého vodomila.

pláž Son Bou

A až vám po dni ve vlnách a písku vyhládne, okuste výtečnou španělskou kuchyni. Vařené mušle či treska na šalotce nám s dětmi chutnaly snad úplně všude. Naší největší a nejživelnější kulinářskou perlou však byla Městská tržnice Mercado de Pescados v samotném Mau. Pro svou hlasitě pulzující atmosféru, pro rychlé střídání hostí i střídání vůní jejich pokrmů. Sklenice piva či vína cinkaly a po výtečných tapas nám záhy zůstal jen prázdný talíř a mastné prsty.

Užijte si svou dovolenou! Slané zážitky a sladké vzpomínky přeje Rosa Mitnik

Top 5 aneb Menorca podle Mitnik

1. Na pláži Cala Macarella jsem se setkali i s její uzavřením z důvodu naplněné kapacity. Chcete-li navštívit právě místa doporučována všemi světovými průvodci, doporučuji si zrána přivstat.

2. Přílivové vlny na východě s sebou některé dny přinesly i medúzy. A ač byla vlajka s obrázkem žahavce plavčíky pravidelně a pečlivě vyvěšovaná, svou neopatrností jsme zažili i lehké popálení na vlastní kůži. Pozor na to a v případě úrazu neváhejte oslovit pobřežní hlídku, vždy má pro vás připravený léčivý gel.

3. Ve chvíli, kdy se vám dny na pláži začnou pomalu zajídat, dopočuji navštívit městečka Mao či Ciutadellu na západě. Jejich úzké čisté uličky, strakaté vlaječky natažené ode zdi ke zdi a široké úsměvy místních vám nabídnou nevšední zážitky. Historické i gastronomické.

4. Ostatně v hlavním městě Mao najdete jeden z největších přirozených přístavů na světě, který doporučuji sledovat z kaskádových teras i při procházce pobřežním korzem.

přístav v hlavním městě Mao
hlavní město Mao

5. A kdo byste měl na konec chuť na autentický suvenýr, ženy, muži i děti si mohou vybrat z typických mentorských plážových bot. Nejsou sice ani barefoot, ani fair trade, ale sandály Menorquinas prostě na Menorce nosí úplně každý, takže je vážně těžké „nejít“ s davem.


Rosa Mitnik

Rosa Mitnik je píšící švadlena. Autorka jednoduše nepřehlédnutelných kabelek má dva syny, jednu dceru a nově starý dům. A kromě barevných tašek si střihla napsat i jemnou pamětní knížku pro děti To je moje.

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.