Pět dní v Kantábrii a Asturii

Máte 5 dní? Projděte si Santander, v Ribadeselle objevte jeskyni s prehistorickými kresbami a nasedněte na autobusy, které vás dovezou až pod vrcholky pohoří Picos de Europa.

Pět dní v Kantábrii a Asturii


Naši cestu jsme zahájili ranním letem do Santanderu a hned po příletu jsme se vydali na procházku kolem santanderské katedrály a nedalekého parku. Podařilo se nám najít stylovou “kavárnu” s velkým výběrem pečiva, já však zůstala věrná tostada con marmelada s café con leche. Když jsme dočerpali energii, vypravili jsme se směrem na pláž, abychom si po noci strávené na letišti odpočinuli.

Santander je přístavní město v Kantábrii na severu Španělska. Město má bohatou historii sahající až do římského období a v průběhu staletí se stalo významným obchodním centrem a střediskem průmyslu. Dnes je Santander oblíbenou turistickou destinací díky své krásné architektuře, plážím a kulturním akcím. 

Atlantský oceán byl v červenci příjemně osvěžující. Jakmile jsme si odpočinuli, pokračovali jsme dál podél pobřeží a obdivovali Palacio de la Magdalena, který využívá Santanderská univerzita. Navštívili jsme i malou zoo, a naskočili na autobus do centra.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!
Santader

Santander - Ribadesella

Den druhý našeho dobrodružství jsme zahájili včasným vstáváním, abychom se stihli dostat na autobus do malebného rybářského městečka Ribadesella. Kromě historického centra skrývá toto místo také jeskyni Tito Bustillo, kde se nacházejí fascinující prehistorické kresby. Měli jsme obrovské štěstí, že jsme si ještě před odjezdem stihli zarezervovat volný vstup na středu, který byl zdarma. Dopoledne jsme strávili na místní písčité pláži. Oproti Santanderu zde byly velké vlny, ve kterých se dalo dovádět a užívali si klidu.

Po skvělém koupání jsme se vydali na oběd do tapas restaurace, kde jsme ochutnali místní cider. V porovnání s českým není tak sladký, nalévá se do skleničky tak z metru, a navíc pouze doušek až dva, aby byla chuť co nejvýraznější. Samotné nalévání cideru je zážitek sám o sobě.

Ribadesella je město na severu Španělska, v oblasti Asturie, leží na břehu řeky Sella a nedaleko pobřeží Biskajského zálivu. Jeho sahá až do prehistorických dob. Dnes je Ribadesella oblíbeným turistickým cílem díky svému krásnému historickému centru, plážím a blízkosti hor Picos de Europa. 

Po obědě jsme se vypravili na prohlídku ohromné jeskyně Tito Bustillo, kde jsme se ocitli uprostřed podzemního světa plného krápníků a tajemných prehistorických kreseb. V Čechách by se vybíralo tučné vstupné jen na krápníky, ale naše prohlídka se s tímto jevem však moc nezdržovala. Místo toho jsme dostali zajímavý výklad o životě pravěkých lidí a došli k samému konci jeskyně, kde jsou na stěnách nakreslené různé obrazy. Tato část jeskyně nebyla vůbec osvětlena, spoléhali jsme se tak pouze na našeho průvodce, který nám baterkou ukazoval cestu a malby na zdech.


Ribadesella - Picos de Europa - Bufones de Pría

Dostat se autobusem z Ribadeselly do Picos de Europa stálo několik přestupů (Ribadesella - Arriondas - Cangas de Onís - Covadonga - Lagos, a zpět), ale celkově orientace nebyla náročná a časově to netrvalo tak dlouho jak se zdá. Nejprve jsme se prošli po Covadonze, překrásné bazilice uprostřed hor. V době naší návštěvy uvnitř probíhala mše, proto jsme se dovnitř nepodívali a pokračovali autobusem na Lagos de Enoll a Ercina. Kyvadlová doprava nás vyvezla ještě půl hodinu vzhůru.

Picos de Europa jsou nejstarším národním parkem ve Španělsku. Park byl založen již v roce 1918. Žije zde mnoho ohrožených druhů zvířat, včetně rysů, vlků a medvědů. Čekají vás tam neuvěřitelné scenérie skalnatých hor, údolí a jezer.

Krkonoše jsou proti Picos chudý příbuzný, ale stejně nás překvapilo, jak vysoko jsme se dostali autobusem. Od zastávky jsme se vydali na okruh, kochali se přitom výhledy na hory kolem. Fascinovaně jsme přihlíželi, jak se místní kravičky pasou s naprostým klidem a nenechávají se turisty rušit.

Autobusové drama na cestě do Bufones

Jelikož jsme kromě Picos chtěli ten stejný den vidět ještě Bufones (trhliny ve skalách vytvořené mohutnými vlnami narážejícími na útesy, kudy při příznivých podmínkách voda pod tlakem vystříkává do výšky několika metrů), vydali jsme se zpět stejnými autobusy. V Arriondas nám však autobus nepřijel. Naštěstí jsou Španělé velice vnímaví vůči svému okolí, a jedna Španělka se jala řešit tuto situaci za ostatní cestující s dispečingem přepravní společnosti. Po několika telefonátech nám oznámila, že bohužel nevědí kde autobus právě je, a ani kdy se jim podaří zajistit náhradní dopravu. Navrhla nám všem tedy využít posledního vlaku naším směrem. Skupinka 6 lidí se přemístila naproti na vlakové nádraží, chvíli jsme diskutovali o situaci, náhle však autobus přijel, po asi hodině zpoždění, a my slavnostně nastoupili.

Bufones jsou unikátní přírodní geologické útvary nacházející se na pobřeží Asturie ve Španělsku. Tyto útvary vznikají vlivem eroze skalních útesů a oceánských vln, které pod nimi vytvářejí velké jeskyně. Při přílivu a bouři se pak voda násilím dostává ven z těchto jeskyní a vytváří ohromné trysky, které návštěvníky fascinují. Je to jedna z největších turistických atrakcí v Asturii a ročně ji navštíví tisíce lidí.

Když jsme s velkým očekáváním došli na Bufones, zjistili jsme, že voda z děr stříká jen když je rozbouřené moře (tak od podzimu do jara). Vydali jsme se po pobřeží zpět do Ribadeselly, tato část cesty nám poskytovala krásné výhledy na moře, avšak byla tak o hodinu až dvě delší, než cesta po silnici. Do Ribadeselly jsme dorazli v noci akorát na večeři.

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit

Ribadesella - Santander

Poslední den v Ribadeselle jsme si prošli město a odjeli zpět do Santanderu. V Santanderu jsme skočili na autobus, který nás dovezl na vzdálenější pláž Segunda Playa del Sardinero, odkud jsme se vydali na mirador k bývalému majáku. Poté jsme si užili koupání, vrátili se zpět, a prošli si ještě tou dobou velice živé centrum.

Jana Bakešová

Jana miluje moře a hory, proto ráda navštěvuje Španělsko a objevuje jeho zákoutí. Neutrální výrazy Čechů občas ráda vymění za úsměvy Španělů, dobré víno a kalamáry. Čas od času se při cestách dostane do menších lapálií, a proto studuje španělštinu, aby z nich mohla jednodušeji vybruslit.