Praktické informace o Tenerife

Chcete se dozvědět, jak se na Tenerife pohybovat, kde se najíst a proč voda z kohoutku chutná jinak? Přečtěte si článek od Adiny a jako bonus se dozvíte, že na ostrově můžete pozorovat tu nejkrásnější hvězdnou oblohu.

Praktické informace o Tenerife

Poslední roky se Kanárské ostrovy stávají v zimě takovým Chorvatskem. Jak to myslím? Na Kanáry se přesouvají Češi za prací. Jezdí tam nomádit - do batohu si vezmou počítač a vyráží spolu se svojí prací a se svými online klienty. A nebo tam vyrazte jako Adina, odpočinout si od práce a nasát novou inspiraci.

Ostrov

Tenerife je ostrov plný kontrastů a krás. Tento ostrov je největší z Kanárských ostrovů a rozprostírá se na délce 80 km a šířce 50 km. Můžete si představit, že cesta okolo ostrova je jako cesta z Prahy do Brna, avšak s jedinečnými výhledy.

Jižní část ostrova, zejména oblast kolem Costa Adeje, je komerčnější a nabízí mnoho možností pro turisty. Najdete zde mnoho hotelů, obchodů a restaurací. Tato oblast je suchá a pouštní. Na druhé straně ostrova se nachází zelenější oblast s krásnými lesy a horami, jako je Anaga Park. Zde můžete objevit krásné vesničky a města, jako je hlavní město Santa Cruz de Tenerife nebo historické město La Laguna s univerzitou. Nedaleko La Laguny se nachází severní letiště Tenerife Norte Airport. V okolí Puerto de la Cruz a Los Realejos můžete vidět mraky, které se vždy zarazí o nejvyšší horu Teide. Na tomto místě prší, i když všude jinde je pěkně. Tento ostrov je také známý jako ostrov ještěrek, které jsou skoro všude, takže buďte připraveni na setkání.

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit

Doprava

Pokud se chystáte na Tenerife letadlem, nemusíte se příliš trápit tím, na které letiště přiletíte. Z jižního letiště se na sever dostanete za zhruba hodinu a půl. Avšak, pokud plánujete cestovat bez auta, měli byste zvážit, jak se dostanete na své ubytování. Vzhledem k tomu, že autobusy nejezdí pozdě do noci, může být dobré přemýšlet o alternativních možnostech, jako jsou taxi nebo transferové služby.

Auto

Pokud plánujete kratší pobyt na Tenerife, pronájem auta je téměř nutnost. Řízení na Tenerife je podobné jako v ČR, ale musíte počítat s množstvím kruhových objezdů, které někdy mohou být složité. Doporučuji si zapnout navigaci (Google, Waze...), ale pozor, nechte se vést nejlepší cestou a vypněte "komplikované křižovatky/cesty". Proč? Je to adrenalin dostat na cesty s až 30° sklonem. Menší auto je výhodnější pro parkování v úzkých uličkách a na kopcovitých místech. Pokud se rozhodnete pro výlet do Masca, buďte připraveni na velmi úzkou cestu s neustálým vyhýbáním se autům na zrcátka. A jestli nemáte velké zkušenosti s řízením, raději si cestu vychutnejte pohodlněji z autobusu, ušetříte si nervy.

Prudká ulice v La Victoria

Autobusy - Guagua

Autobusům se na Tenerife říká guagua a provozuje je společnost Titsa. I když název je poněkud záhadný a nikdo neví, proč se tak autobusu říká, je to jednoznačně nejlevnější způsob, jak se po ostrově přepravovat.

🚌
GUAGUA - pojmenování autobusu na Kanárských ostrovech. Vysvětlení je milión. Buď takto štěká pes, nebo tomu tak říkají na Kubě a slovo pochází z anglického slova vaggon či slovo pochází z jazyka Guanche. Jazyka původních obyvatel ostrova. Guanche používali slovo "wawa" pro popis dřevěných kanárských vozů tažených zvířaty, které přepravovaly lidi a zboží. Vyberte si a nebo zapátrejte sami.

Pokud jste majitelé zařízení od Applu, můžete si informace o veřejné dopravě zobrazit i v Apple Maps, ale stejné info zobrazí i Google. Pokud je to možné, doporučuji přestupovat na Intercambiadoru, protože zastávky jsou často umístěny uprostřed ničeho na dálnici.

v

QR kódy na zastávkách vám ukážou, za kolik minut přijde další spoj. Při nástupu je třeba vkládat do kufru autobusu velkou bagáž sami. Autobusy nejezdí v noci mezi 22-06. Pořiďte si aplikaci nebo si kupte na letišti kartičku v automatu za 2 EUR a nabijte si ji (je to něco jako dobíjecí tramvajenka). Dobít pak jde všude možně. Doporučuji nabít pro začátek 10 EUR. (s kartičkou je to levnější). Při nástupu zaplaťte pípnutím koupenou TITSA kartičkou, nebo kartou či mincemi (řidiči nemaj rádi větší bankovky). Titsa kartičku si musíte "odpípnout" při výstupu zadními dveřmi - ukáže vám to, kolik peněz na kartičce zbývá.

Placení

Na ostrově se platí eury a karty berou skoro všude, dokonce i v posledním báru na pláži. Pokud u sebe nemáte hotovost, bude se vám hodit tato fráze: con tarjeta.

Jídlo a voda

Voda

Na Tenerife se pitná voda podobně jako v celé Evropské unii řídí určitými normami a standardy. Nicméně, zdrojem vody na ostrově je oceán a voda je odsolená, což může mít vliv na její chuť. Moc dobře prostě nechutná. Ne všude na ostrově je voda z kohoutku zcela pitná a existují doporučení pro konkrétní místa. Je dobré si tedy ověřit, zda je voda v dané oblasti pitná. Místní také často nevěří v kvalitu vody z kohoutku a kupují si balenou vodu a budou překvapení z toho, že vy pijete vodu z kohoutku.

Řešení pro dobrodruhy, co stejně budou trekovat, je použít láhev s filtrem a řešení pro všechny je kupovat vodu balenou. Balená voda je zde levná (5 litrový barel stojí cca 1 EUR v supermercadu).

Jídlo

Místní speciality si dejte v guachinche, tradičních malých restauracích na Tenerife. Tyto guachinches jsou obvykle otevřené pouze určitou dobu a jsou rodinnými podniky s omezeným počtem stolů a často jsou pojmenovány jako "Casa de..." (dům někoho/něčeho).

Mezi nejznámější jídlo, které si můžete objednat, patří například ropa vieja, což je cizrnový guláš, který se připravuje s masem a zeleninou a bývá často podáván s bramborami. Objednat si můžete samozřejmě i paellu, často s mořskými plody. Ke každému jídlu dostáváte kopce hranolek a brambor.  Snadno si můžete dát hamburguesas. A pokud hledáte zdravější jídlo, musíte trochu zapátrat.

Výhodou je ale, že v supermarketech jako je Mercadona, najdete hotová jídla za velmi dobré ceny, která můžete sníst třeba na pláži nebo na pokoji.

Pivo

Jde vám o pivo? Na Tenerife se bát nemusíte. Pije se caña (malé pivo) nebo jarra (velké pivo). Místní říkají, že pijí caña, aby jim to nezteplalo. Na Tenerife se vyrábí pivo Dorada, zatímco z Gran Canarie se dováží pivo Tropical (spíše radlery), a z pevninského Španělska také Mahou, které je velmi oblíbené. Pokud nejste fanouškem místních piv, turisté si často objednávají Heineken, který je v mnoha barech k dispozici.

Záchody

Na Tenerife se nesmí splachovat toaletní papír do záchodu kvůli jinému druhu kanalizace. V mnoha místech jsou kanalizační trubky staré a úzké, což znamená, že se snadno ucpou, pokud se do nich dostane velké množství toaletního papíru. Z tohoto důvodu najdete nádoby vedle záchodů, do kterých se hází použitý toaletní papír. Tato nádoba se pravidelně vysypává a čistí.

Výstup na Teide

Jak to funguje

Výstup na úplný vrchol Teide, nejvyšší horu Španělska, vyžaduje povolení, tzv. permit, který je možné získat na oficiálních stránkách národního parku. Vede tam lanovka ze stanice cca 2200 m.n.m., kam se dá dojet autem a zaparkovat. I lanovka se rezervuje předem, bohužel ale až 50 % času kvůli povětrnostním podmínkám nejezdí.

Nádherný výhled na horu Teide a okolí si můžete udělat i autem. Projeďte se po okolních silnicích, k dispozici je zde spousta parkovišť a tzv. miradores - vyhlídkových míst. Zde můžete bezpečně zastavit a vychutnat si okolní krajinu, projít se, či si udělat pěkné fotky.

Cesta autem vede skrz národní park a vystoupá až do výšky 2 200 metrů nad mořem, takže se připravte na praskání v uších, jestli pojedete přímo od moře. Doporučujeme si na projížďku rezervovat několik hodin a vzít s sebou dostatek vody. Pokud přijde bouře a nasněží, můžete se tam zaseknout. Většinou se nestává, ale pokud včera hodně pršelo, radši se podívejte na počasí na Teide.

Při návštěvě Teide můžete také využít mnoho treků, které vedou jak v lese, tak i na vrcholu hory. Dejte si pozor na horské sluníčko, mějte vždy dost vody a mažte se SPF 50+.

Autobusem se sem budete dostávat velmi špatně. Můžete si vybrat jen z jednoho či ze dvou spojů denně a moc toho cestou neuvidíte. Jak na to, mrkněte sem.

Hvězdy

Teide National Park nezavírá brány, a tak je možné tam jet i v noci a z 2.200 m.n.m. se podívat na hvězdy, zastavit na kterékoliv vyhlídce nebo parkovišti. Nepotřebujete si ani objednávat žádnou drahou tour a můžete se vydat na výhledy na oblohu sami.

Pokud se ale chystáte podívat se na hvězdy v noci, nebo na východ slunce, počasí si zkontrolujte určitě - není výjimkou, že na vrcholku Teide nasněží, silnice namrzne. Počasí se rychle mění a auto s letními gumami z půjčovny už nemusí stačit. Místa dostupná běžnou silnicí se dostávají teplotně k nule i pod nulu v noci velmi často - nezapomínejte, že je to o více než půl kilometru výš než vrchol Sněžky.

Proto je důležité si připravit dostatečně teplé oblečení a přibalit si deku. Ale stojí to za to, protože v noci je vidět i Mléčná dráha, což je zážitek na celý život.

Zde najdete odkazy na předpověď počasí pro různé nadmořské výšky. Předpovídač je přesný jak hodinky a to se vám bude hodit.

Pilot whales a delfíni

Turistickou atrakcí, která stojí za výlet je pozorováním místních velryb a delfínů. Několik společností nabízí lodní výlety s možností vidět tyto fascinující mořské savce v přirozeném prostředí Atlantského oceánu.

Nejoblíbenější místo, odkud se lodě vydávají, je Los Gigantes na západním pobřeží. Výlety je nutné si předem rezervovat, a to nejlépe online. Některé lodě mají dokonce speciální "podvodní okénko", které umožňuje pozorování podmořského světa. Mezi nejčastěji pozorované druhy patří kanárský delfín, skákavý delfín a různé druhy velryb, včetně plejtváka obrovského.

Všudypřítomné reklamy na Siam park & Loro Park - hype nebo ne?

Siam Park je vážně dobrý vodní svět. Nicméně, atrakce jsou spíše pro ty, kteří mají rádi adrenalin a méně náročných atrakcí je tam méně. Sama jsem se tam ubezpečila, že umím křičet jako banshee. Pokud si však zakoupíte hodně drahé lístky předem online, uvnitř parku už vás to zas tolik stát nebude. Co se týče Loro Parku, pokud máte rádi zoologické zahrady, klidně tam můžete jet, já jsem to neviděla, tento styl zábavy nepodporuju.

Anaga - "prales" severu ostrova

Anaga je úžasným místem na severu ostrova Tenerife, kde můžete zažít atmosféru "pralesa". Klíčovým bodem je Cruz del Carmen s parkovištěm a zastávkou autobusu. V turistickém informačním středisku získáte mapy a další užitečné informace. Nicméně, treky v Anaga jsou náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát, a proto je důležité si vzít pevné boty a dostatek vody. Navíc, protože je Anaga obklopená oceánem a je tam vyšší vlhkost, může být slunce mnohem intenzivnější, takže je dobré si vzít i krém na ochranu před sluncem.

Masca

Masca je malá horská vesnice na západním pobřeží Tenerife, která bych založena v 16. století. Byla velmi špatně dostupná a díky této izolovanosti se v ní dochovaly krásné kamenné domy. Dnes vede cesta k Masce strmými serpentýnami, což může být náročné a především nebezpečné pro nezkušené řidiče. Ale vy ostatní se cestou určitě kochejte výhledy.

El Médano

Městečko, kde vždycky fouká, se jmenuje El Médano a nachází se na jihu ostrova. Díky silnému větru, který tam neustále fouká, je to oblíbená destinace pro vodní sporty, zejména kitesurfing. Na tomto cool místě můžete určitě strávit den či dva. Pro ty, kteří cestují karavanem, je v El Médano k dispozici dobré místo pro zaparkování.

Surfování, body boarding

Pokud jste fanouškem surfování a chcete se pokusit o jízdu na velkých vlnách, pak Severozápadní pobřeží Tenerife je pro vás tím správným místem. Pokud hledáte větší vlny, můžete se vydat na severozápad ostrova, kde je najdete v městě Bajamar.  

Pláže

Pláže na Tenerife jsou různorodé a nabízejí mnoho možností. Mezi komerční pláže patří ty, které mají zázemí, například Las Teresitas, Bajamar nebo Los Guios pod Los Gigantes. Tyto pláže jsou často vybaveny přírodními bazény zvanými piscinas naturales, které jsou oddělené od moře a nabízejí koupání v mořské vodě. Tyto pláže jsou populární a dobře dostupné.

Na druhé straně jsou zde divoké pláže, které jsou často menší, s černým pískem a bez zázemí. Tyto pláže jsou často umístěné na odlehlejších místech, kam se lze dostat pouze autem a chůzí nebo trekem. Bývá zde méně lidí a a často mají nudistickou část. Mezi takové pláže patří například Las Gaviotas nebo Escondida.

Konektivita

Co se týče konektivity na Tenerife, většina míst na ostrově má přístup k signálu mobilního operátora Vodafone, takže pokud s nimi máte smlouvu, nemusíte se obávat o omezení připojení. Pokud však chcete využívat internet v mobilu častěji nebo na delší dobu, může být výhodné zakoupit si místní SIM kartu. Na Tenerife jsou největší mobilní operátoři Vodafone a Movistar, takže si můžete vybrat mezi nimi.

Nákup místní simkarty vyžaduje registraci - budou po vás v prodejně chtít doklady. A je jedno, že je to předplacenka.

Vodafone 50gb na 1 měsíc + 300 minut do Vodafone España = 10 eur
sepsala Adina
📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE