Jak někomu něco popřát v každodenním pokecu

Zjistěte, jak vyjádřit běžná přání jako "ať máš fajn den" nebo "ať je ti brzo lépe", a osvojte si umění každodenních frází ve španělštině.

Jak někomu něco popřát v každodenním pokecu

Každodenní konvezace je plná přání - jednomu přejete pěkný den: 👋 que tengas un buen día, další je nemocný, tak ho chcete podpořit slovy 🤒 que te mejores. Dost možná už jste spoustu těchto frází slyšeli. Víte ale, jak je vytvořit? Pojďme si projít ty nejpoužívanější v kontextu a omrknout, jak na to.

➡️ Začněte tím, že si projdete tyhle kartičky a z kontextu zkusíte odvodit význam vyznačené fráze. Máte tip? Klikněte na kartičku a uvidíte řešení!

💡 TIP: v pravo dole si můžete změnit styl procvičování a vyzkoušet si jinou hru.

Přání vyjadřujeme takhle

Velká část přání začíná zvolávacím QUE, vlastně takovým "ať", "tak ať"

⭐ Que te vaya bien | Ať to jde dobře.

Přát můžeme taky pomocí slovíčka OJALÁ aneb "snad", "ať"

⭐ Ojalá salga todo bien | Snad to všechno dobře vyjde.

Nebo třeba vazbou "doufám, že" ESPERO QUE

⭐ Espero que te recuperes pronto | Doufám, že se brzo uzdravíš.

Využít můžeme i tvary rozkazu

⭐ Pásenlo genial | Mějte se tam skvěle.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Tady potřebuješ subjuntiv

Sub... co? Jestli aktuálně využíváte ve španělštině přítomnost, budoucnost a minulost, mluvíte v oznamovacím způsobu. A dost možná si říkáte, co to je tohle za divný tvary, jakoby tam něco nesedělo. Ta písmenka jsou tam jinak, než mají být - mejores místo mejoras, estés místo estás.

🎩 Seznamte se, to je způsob zvaný SUBJUNTIVO. Pomůže vám vyjádřit právě třeba přání. Když přejete něco někomu.

U pravidelných sloves stačí, když jakoby vyměníte písmenka. Tam, kde je normálně A, bude E. A tam kde by bylo E či I, to prohodíte za A. Jako vidíte tady na obrázku:

Často taky ale v přání pěkného dne využíváme "que TENGAS un buen día". To se vzalo kde? No jooo, jsou tam i nepravidelnosti. Ale koukej, ty už je znáš. Vyjdi z tohoto tvaru:

💡
Yo tengo --> tenga, tengas, tengan
Yo vengo --> venga, vengas, vengan
Yo salgo --> salga, salgas, salgan

💪 Teď pojď do akce a vyzkoušej si to napsat. Popřej kamarádovi, ať se mu daří na pohovoru, nebo rodině, ať si užije dovolenou:

➡️ Jestli chceš ve španělštině umět vyjádřit i všechny svoje emoce či nejistoty, vrhni se do světa subjuntivu. My tě jím můžeme provést - věnujeme se mu v 3 měsíčním kurzu Probuď svoje hispánské já, hezky od začátku a prakticky.

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, ve kterých výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

➡️ Jestli tě spíš zajímají už hotové konverzační fráze, pomůžeme ti i tady. Vytvořily jsme videokurz Každodenní pokec ve španělštině a k němu kartičky, díky kterým si všechny fráze aktivně procvičíš.

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit