Semana Santa en Guatemala - Jak se slaví Velikonoce v Guatemale

Že toho o Guatemala ještě moc nevíte? Vydejte se tam s Kikou a to hned během jednoho z největšího svátku v roce. Zjistíte, proč je zapsaný i do UNESCA.

Semana Santa en Guatemala - Jak se slaví Velikonoce v Guatemale

Víte, kde leží Guatemala, jak se jmenuje její hlavní město nebo kolik má obyvatel? Já se přiznám, že jsem donedávna neměla ani tušení. Dokud mě sem souhra náhody a smůly v podobě zrušených letenek z Mexika do Kolumbie nezavála. I štěstí však sehrálo svou roli, protože jsem se v této zemi ocitla na největší svátek z celého roku, na oslavy Velikonoc, přesněji Semana Santa. V Guatemale se totiž slaví celý týden, a možná ještě pár dní před i po Velikonocích (španělsky: Pascua).

Vůbec jsem nevěděla, že jsou velikonoční průvody tak oblíbené, že se na ně sjíždí ročně půl milionu návštěvníků (možná proto byl problém sehnat ubytování :-D), a dokonce jsou zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Zcela oprávněně, protože je to opravdu nezapomenutelný zážitek a nádherná podívaná.

Velikonoce se v Guatemale slaví celý týden. Jedná se o "Semana Santa" (= svatý týden), který je nejdůležitějším svátkem v celém církevním roce. V době mezi Květnou nedělí a Velikonoční nedělí se prostřednictvím bujarých procesí připomíná Ježíšova smrt a jeho vzkříšení. V pondělí, kdy v Čechách chodíme pro vajíčka a je to pro nás ,,ten den'' se tu neděje nic, a je běžný pracovní den.

Chceš se učit španělštinu ve spojisti v kulturou? Tak se přidej do kurzu Probuď svoje hispánské já ZDE

Jak to vzniklo? Trocha historie.

První křesťanské procesí v Guatemale se konalo 10. března 1543 v Santiagu de los Caballeros, které je dnes známé jako Antigua a je turisticky nejoblíbenějším městem Guatemaly.

Pro Semana Santa jsou charakteristická procesí, ulice plné barevných květinových koberců a četné bohoslužby. Důvodem tohoto svátku je Ježíš Kristus, který na sebe vzal vinu lidstva a zemřel za ně na kříži. Proto jsou důležitou součástí Semana Santa pokání a mlčení. Někteří cucuruchos nesou těžké oltáře bosí, jiní se účastní procesí vkleče, s okovy nebo řetězy na nohou, aby ztvárnili Ježíšovu bolest.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!
En Guatemala, un cucurucho es una persona laica católica que debe portar un traje especial llamado túnica para poder participar en las procesiones que se llevan a cabo durante la Cuaresma y la Semana Santa.

V Guatemale se katolické náboženství setkává s mayským a vzájemně se ovlivňují. Například baldachýny na oltář nepřivezli do Guatemaly Španělé, bylo to tvůrčí dílo Mayů. Z doby Mayů pocházejí také květinové koberce, které mají často nějaký skrytý význam.

Jak oslava Velikonoc probíhá?

Když se procházíte ulicemi Antiguy, máte pocit, že jste se přenesli do Ježíšových časů, protože vidíte: Římany ve zlaté zbroji, purpurové roucho Klu-KLux-Klanu se špičatými klobouky, Ježíše nesoucího kříž, krále na oslech a vládce v nádherných rouchách. Jsou vybaveni kadidelnicemi, kříži, prapory a obrovskými a těžkými oltáři.

Oblečení vypadá velmi odlišně podle toho, zda mají být zastoupeni španělští kolonizátoři, původní mayské obyvatelstvo nebo latinskoamerická křesťanská komunita.

Některá bratrstva divadelně ztvárňují sekvence Ježíšových příběhů. Například jak musí nést kříž s ostatními vězni, jak Pilát projíždí ulicemi atd.

Nová slovíčka

  • Costaleros | Cucuruchos: Nosiči pasos. K nesení jednoho z těchto těžkých oltářů je zapotřebí nejméně 35 až 50 mužů. Obvykle nosí tradiční fialové roucho a někdy jsou i pod dřevěným oltářem, který nesou na ramenou.
  • Nazarenos: Tyto osoby lze poznat podle charakteristické špičaté kapuce (španělsky carozza). Nesou svíce nebo jiné regálie.Vypadají jako Ku-Klux-Klan, a je to trochu strašidelné, obzvlášť v noci.
  • Penitentes: Tito pánové nosí na rameni dřevěný kříž. Stejně jako Nazarenos jsou také oblečeni v kápi, ale ta visí obráceně.

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit

Průvod s obřími sochami Ježíše a Marie

Hlavním znakem Semana Santa v Guatemale jsou procesí, která se konají denně, někdy i několikrát denně, počínaje Květnou nedělí. Tato procesí se skládají z následujících prvků: Obrovské dřevěné altáře (= Pasos), které se pohybují ulicemi a jejichž nosiči (= Costaleros nebo cucuruchos) jsou obvykle oblečeni v tradičních fialových kostýmech. Na Velký pátek jsme viděli i černý kostým, na znamení smutku. Průvody doprovází guatemalská dechovka.

Jedno paso, s Ježíšem, nesou muži. Druhé paso vychází z kostela později a nesou jej ženy, na oltáři se nachází panenka Marie, která truchlí pro svého syna. Ženy jsou oblečeny do černých šatů a závojů, nebo naopak do bílých šatů.

Nést paso je veliká čest. Je potřeba se předem zapsat v kostele na čekací listinu, a zaplatit. Nosiči se střídají, ale paso nikdy nepustí na zem. Vše probíhá rychle a přirozeně, jakoby snad altář nevážil 1 - 2,5 tuny.

Pasos jsou přenosné masivní oltáře ze dřeva s propracovanými sochami a jsou ústředním bodem velikonočních procesí v Guatemale. Protože jsou oltáře různě velké, je samozřejmě potřeba různý počet "posádky", která tyto těžké předměty přenáší. Na ty velké je potřeba přes 100 mužů.

Důvod této fyzické námahy je ztvárnění agónie a utrpení, které musel Ježíš na Velký pátek podstoupit.

Průvody trvají několik hodin. V menší vesnici vychází procesí z kostela v 18:00 a končí okolo 22:00, ve větším městě trvá několik hodin, třeba i 19. Největší oltář v Guatemale je 25 metrů dlouhý, váží asi 2,5 tuny a k jeho přesunu je zapotřebí 140 mužů. Je na něm zobrazen ležící Kristus, El Cristo Yacente. Obdivovat ho můžete v průvodu procesí na Zelený čtvrtek.

Hudba - Alabados

Průvody vždy doprovází guatemalská dechovka, rovněž v různých kostýmech. Zpívají se "alabados", což jsou zbožné skladby, které obsahují chvály i náboženské básně, které mají stejnou melodii. Mnohé mají pouze jeden verš, který se opakuje s různými texty. Někdy je však také slyšet, že jeden zpěvák něco uvede a ostatní odpovídají refrénem.

Alfombras: Kreativní a barevné květinové koberce

Během svátku Semana Santa se už tak pestrá Antigua ponoří do barevné a dechberoucí atmosféry. Obyvatelé před svými domy vytváří z písku, barevných pilin, květin, zeleniny a ovoce barevné koberce s různými motivy.

Je to nádherné a velkolepé dílo, které si však musíte ihned vyfotit. Proč? Rošlape jej procesí, která za pár hodin projde s Ježíšem na bedrech. Ulice jsou často uzavřené pro dopravu. A procesí prochází vydlážděnými ulicemi plnými koberců, které zkušení metači ihned poté, co projde i kapela, uklízí.

Koberců se během týdne vytvoří několik. Místní naběhnou s pytlemi, vysypávají a zdobí, projde průvod, vše se zamete a za pár hodin se jede nanovo.

Proč? Historie květinových koberců je podobná historii oltářů. Vládci a kněží byli v té době vnímáni jako jakýsi lidský bůh, který řídí a vede lidstvo na zemi. Samozřejmě neměli přijít do styku se znečištěnou zemí, proto byli přenášeni. Když vystupovali z palantírů, nesměli se dotýkat země. Proto byly rozprostřeny koberce. Nádherné umělecké zpracování koberců symbolizuje, že vše krásné je konečné. Má také představovat jakousi oběť Bohu.

Jeden z největších koberců se rozprostírá na Velký pátek v San Cristóbal v Alta Verapaz. Barevný koberec je dlouhý 1 kilometr a vede bez přerušení od chrámu Calvario do centrálního parku města.

Mše a návštěva kostela

V pátek je smutno, v neděli veselo. My jsme si vybrali nedělní mši, kdy se oslavovalo zmrtvýchvstání. Hrála veselá hudba, farář vyprávěl historku o tom, jak Ježíš vstal z mrtvých, tleskali jsme a poslouchali předčítání z Bible. V Čechách do kostela prakticky nechodím, ale v zahraničí to považuji za součást místní kultury a trénink mé španělštiny. Mám pocit, že už bych tam mohla přednášet, protože culpa, corazón, spiritus sanctus, znám nazpaměť.

V Antigua je více než 50 kostelů. Ať přijedete jakýkoliv den, rozhodně narazíte na nějaké procesí, i na mši. Stačí se projít po městě.


Program

Je relativně složité najít nějaký strukturovaný program všech průvodů, mší a událostí, ale takto například vypadal program z roku 2019: https://laantiguaguatemala.org/2019/04/07/programa-general-semana-santa-2019-la-antigua-guatemala/.

Doporučuji hledat na googlu ve španělštině, pod hesly: Santa Semana, Programa, Procesiónes.

Rozhodně doporučuji zúčastnit se průvodů na Velký Pátek. Je to sice trochu depresivní nálada, kterou bych oslavou nenazvala, ale je to velkolepá podívaná!

Dávejte si dobře pozor na své věci. Nenoste zbytečně šperky, drahý telefon, kabelku nebo fotoaparát na krku. Žádnou špatnou zkušenost nemám, ale možná právě proto, že si dávám pozor.

  • Nenosím šperky.
  • Telefon nosím v podprsence a vyndavám jen na fotky nebo v podniku.
  • Nosím u sebe jen jednu kartu, ID a maximálně 500 CZK.
  • Nenosím fotoaparát, kabelku ani batoh. Nejčastěji jen lahev s vodou.
  • Nepřesouvám se v noci / do setmění jsem doma.
  • Nechodím na neznámá místa, obzvlášť tam, kde jsou cedule soukromý pozemek. :)

Přeji vám, ať se vám pobyt v Guatemale líbí, ať už na Velikonoce nebo kdykoliv jindy. Je to krásná země, s moc pěknou přírodou, a nebojte, internet mají, takže se tu dá krásně nomádit, a město jako Antigua k tomu úplně vybízí. Nabízí totiž coworky, kavárny, kulturní vyžití i výlety po okolí.

KiKa Šrédlová

Kika Šrédlová je cestovatelka, lektorka němčiny, milovnice knih, cizích jazyků i kultur a vegetariánské kuchyně. Na cestě s notebookem je už skoro tři roky, a momentálně vede tým osmi lektorek v online projektu Kika's German.
Chceš nomádit? Kika pomáhá lektorům podnikat online ve svém e-booku Průvodce online lektora nebo na svém YouTube.

www.kikasgerman.cz

Kika Šrédlová
📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE