A jestli kurz španělštiny splnil moje očekávání? Na 100 %!

3 pádné osobní důvody, proč se pustila do kurzu španělštiny Probuď svoje hispánské já Katka Němcová.

A jestli kurz španělštiny splnil moje očekávání? Na 100 %!

3 důvody, proč se Katka Němcová přihlásila na náš kurz Probuď svoje hispánské já, tě přesvědčí udělat ten stejný krok. A když ne, tak si přečti článek do konce. Nenajdeš argument proti. Když máš svoje trenérky, které ti řeknou, co a jak dělat, posílíš svůj jazyk mnohem dřív, než kdybys španělštinu mordoval sám. Dodáme ti motivaci i chuť se pořád zlepšovat. Stejně jako Katce velmi zkušené studentce jazyků.

Co mi dala účast v asynchronním kurzu Probuď svoje hispánské já

Zúčastnit se asynchronního kurzu španělštiny jsem se rozhodla ze tří důvodů:

1. Chtěla jsem si osvěžit lehce uhnívající španělštinu, kterou jsem kvůli hromadě povinností a mé lektorce ve vysokém stupni těhotenství poslední dobou docela zanedbávala. Zároveň jsem nechtěla pravidelné lekce s lektorem/lektorkou, přeci jenom je léto a dovolené, kdo ví, jak to budu mít s časem... Znáte to.

2. Protože se kromě španělštiny učím i rumunsky a portugalsky, mívám v hlavě docela nepořádek a stává se, že na lekci španělštiny mluvím rumunsky a s brazilskou lektorkou španělsky. Chtěla jsem se tedy učit a používat jazyk v jiném kontextu a tím vyzrát na to, že se mi občas jazyky pletou. Asynchronní kurz se jevil jako zajímavé řešení.

3. Zvědavost. Sama jako lektorka vedu svůj první asynchronní kurz, takže proč neomrknout, jak to dělají kolegyně :)

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, kde výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

Hibernující španělštinu (a možná i své hispánské já) jsem probudila

Nemusela jsem se stresovat, jestli během dovolené zrušit lekci nebo jestli synek nebude křičet v nejméně vhodnou chvíli: ke gramatice jsem si prostě sedla až ve chvíli, kdy jsem měla klid, doporučené podcasty jsem zvládla během procházek a na dokumenty jsem se koukla večer s manželem. Alimenté dos pájaros con un bollo, čili nakrmila jsem dva ptáky jedním koláčem :)

Obrovský přínos kurzů tohoto typu vidím v tom, že si student nemusí organizovat učení sám a energii a čas vynaložené na vyhledávání zdrojů využije rovnou na učení. To byl vlastně další důvod, proč jsem do kurzu šla: často jsem vyhledávala materiály/podcasty/filmy tak dlouho, že když už jsem se pro něco rozhodla, tak už se mi nechtělo. Plně jsem se oddala do rukou Ivče a Vero a dělala to, co nám naservírovaly. A že servírovaly sakra dobře.

Tahle organizace výuky mi pomohla i v boji proti míchání třech jazyků dohromady. Během dnů, kdy jsem se věnovala jiným jazykům, jsem neotevírala ani Google Classroom, ani skupinu na Facebooku. Španělštině jsem se pak plně věnovala ve dny, kdy jsem neměla jiné jazyky a měla na ni energii. Hezky jsem ji tak oddělila od portugalštiny a rumunštiny.

Katka v akci. Vyfoceno během studia španělštiny v kurzu Probuď svoje hispánské já. 

K úkolům, které se mi hodně líbily, patřily i ty zdánlivě neefektivní, jako např. vybarvení si catriny, četba knížky z latinskoamerické literatury, vaření španělského jídla. Ty byly neefektivní opravdu jen zdánlivě. Ve skutečnosti byly po ruce, když jsem neměla čas nebo sílu na gramatiku nebo poslech. Díky nim jsem se dozvěděla něco nového, aktivně si odpočinula a připomněla si, k jakým fantastickým kulturám mi španělština otevírá dveře. A to mě motivovalo se potom vrhnout na nějaký jazykově náročnější úkol.

Protože se částečně učím i fázově ( např. měsíc se intenzivněji věnuji jednomu jazyku, druhý jde stranou a pak se k němu vracím apod.), je časově omezený asynchronní kurz skvělý, když se chcete opravdu ponořit a věnovat jazyku aspoň na krátkou dobu větší kus své časové a studijní kapacity. Za mě je to tedy ideální třeba před dovolenou v dané zemi, v rámci přípravy na zkoušku nebo prostě v období, které máte trošku volnější.

Asynchronní kurz španělštiny bych doporučila především těm, kteří se rádi učí sami, ale chtějí deadline a feedback. Taky těm, kteří potřebují strukturu, ale jazykové lekce pro ně nejsou v danou chvíli to pravé. Bude skvělý i pro ambiciózní studenty, kteří chtějí vedle lekcí i trochu práce navíc. Když to vezmu kolem a kolem, je vhodný pro všechny, kteří se chtějí naučit jazyk.

Kateřina Němcová

Jmenuju se Katka, jsem lektorka češtiny pro cizince s nikdy neutuchajícím zápalem pro jazyky. Jsem pro všechny novinky, baví mě pracovat s různými online nástroji a růst jako lektorka i jako studentka.Miluju online výuku, protože je inkluzivní, dostupná a její možnosti končí až tam, kde končí naše fantazie. A proto ji neúnavně cpu všem okolo :)
Besos

Kateřina Němcová
Probuď svoje hispánské já - máme skvělé kurzy pro pokročilejší studenty španělštiny. Probuď svoje hispánské já III. - intenzivní tříměsíční kurz španělštiny. na kterém si zopakuješ minulé časy a ponoříš se do hispánské kultury na maximum. Probuď svoje hispánské já mini edice - za 6 týdnů konečně pochopíš souslednost časovou a naučíš se číst příběhy. Vždy 1–2 hodiny samostatné práce týdně. PŘIHLAS SE, začínáme 27.9.