Valencie – holka, ke které se budeš chtít vracet

Zuzka byla s dětmi ve Valencii letos po třetí. Má dva kluky a moc dobře ví, co jim ve městě ukázat a co je příjemně zabaví. Navštivte toto město společně s její česko-mexickou rodinou.

Valencie – holka, ke které se budeš chtít vracet

Sbalit děti na cestu bývá výzva. Zabavit děti na cestách bývá úkol. Jsem moc ráda, že Zuzka I. Montes svoje tipy, kam vyrazit ve Valencii s dětmi napsala a jsou přesně pro mne. I my našim dětem ukazujeme města a krajinu. Hledáme zajímavosti, které už tam jsou - tržnice, nádraží, pláže. Zuzka přidala ještě pár dalších prima atrakcí. Takže letenky a můžete letět.

Valencie – holka, ke které se budeš chtít vracet

Našemu staršímu synovi je šest let a ve Valencii byl letos potřetí. Proč? Protože jsme chtěli. Pokaždé to bylo jiné a pokaždé to stálo za to a ve finále to ani moc nestálo. Posílám pár tipů, co si z mého pohledu nenechat ujít, pokud s rodinou plánujete dovolenou právě ve Valencii.

Víno, olivy, ryby, ovoce, jamón a jiné španělské delikatesy a rozhodně šum místních po ránu. To všechno najdete v centru Valencie, kde se nachází Merkat/Mercado – centrální tržiště, kde si můžete dát v baru snídani, pořídit suvenýry, ochutnat datle, koupit čerstvou chobotnici nebo se jen kochat krásnou architekturou této moderní valencijské budovy v samém srdci města. Otevírá PO-SO 7:30-15, takže tam můžete skočit na snídani před procházkou po centru nebo tam zajděte potom na tapas či nakoupit do zásoby.

Na zmíněné procházce, kterou jsme letos zvládli pěšky s dětma i naší mexickou babičkou, bych vypíchla: Plaza de Toros (nemá cenu obcházet dokola), vedle ní se nachází přenádherné nádraží Estación del Norte (můžete jet rychlovlakem i do Madridu), Santa Catalina (vedle mají tu nejlepší horchatu), Plaza del Ayuntamiento (na rohu je obchod pro fanoušky fotbalu, jinak radnice a architektura top strop). Kdo má dost sil, doporučuju ještě vylézt na věž zvonice Miguelete/Micalet.

Další místo, které vám vyrazí dech, je komplex Ciudad de las Artes y Ciencias. Přenádherné stavby a park, kde bych mohla trávit hodiny. Děti (0-99 let;) nejvíc ocení návštěvu podmořského světa v Oceanográfic. My jsme tam strávili celý den (a to v horku a rouškách v době covidové, byla to pecka).

Ale abych vás netahala jen po městě. Určitě toužíte po plážích. Je jich spousta a všechny jsou nádherné. Ty nejhezčí nejsou sice ve městě, ale dá se k nim dostat za pár minut autem či MDH. My jsme bydleli přímo na písku v El Perello a mou nejoblíbenější je El Saler.

A věděli jste, že ve Valencii se pěstuje rýže? Zajeďte si do Albufery, sedněte na bárku a kochejte se pohledem na rýžová pole nebo zpěvem nejrůznějších stěhovavých ptáků, kteří zde hledají své útočiště. A na konci? Paella valenciana to jistí.


Zuzana Izquierdo Montes

Jmenuji se Zuzana Izquierdo Montes a neumím držet jazyk za zuby. Poskytuji jazykové služby (angličtina, ruština, španělština a čeština pro cizince) a vše kolem toho mě opravdu baví. Každý rok při tradičním polykání hroznového vína si kladu 12 drobných předsevzetí - osobních i pracovních cílů. Snažím se tak udržet si co nejvíce z věcí, co mě baví, ale je toho hodně. Zbožňuju svou rodinu, miluju hudbu, občas si zahraju nějaký kolektivní sport, ráda bych víc četla, psala, malovala (momentálně jsem ve fázi kreslení kočičky a pejska), cestovala a ochutnávala, baví mě učit se a učit jiné.

Můžete mrknout ke mně na IG do části „Estoy de vacaciones“ a dozvíte se třeba i o tom, jak funguje místní MHD. Ptejte se, pište a pošlete mi pozdrav, až tam budete. Věřím, že si dovolenou užijete.

Zuzana I.Montes

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.