Věděli jste, že nejvíce indiánů žije dnes v Mexiku?

Objevte magii mexického tradičního umění a jeho cestu do České republiky! Článek přináší poutavý pohled na rozmanitost indiánských kultur, vliv na módní průmysl a snahu o ochranu tradičních řemesel.

Věděli jste, že nejvíce indiánů žije dnes v Mexiku?

A jak našlo jejich tradiční umění svou cestu až do srdce České republiky? Předkolumbovských domorodých skupin (indígenas) existuje v Mexiku dodnes téměř sedmdesát, celkem je to 25 milionů Mexičanů a Mexičanek. Mezi nejpočetnější skupiny patří Náhuatlové, Mayové nebo Zapotékové. Koho by dnes v našich končinách napadlo, že se v Mexiku na ulici potkáte třeba s takovou Maykou, jejíž předci zakládali Mayskou říši už 2500 let př. n. l.?!

Umíte si asi proto představit tu rozmanitost kultur. Z této pestrosti plyne i obrovský počet jazyků, kterými indígenas dodnes mluví. Řeknu vám to přesně, je to 62 původních jazyků a dalších 364 dialektových variací.

Lingvistická perlička: Původní indiánské jazyky významně ovlivnily mexickou španělštinu a dodnes je v jejich slovníku přítomno na čtyři tisíce slov náhuatlského původu. Tady pár příkladů: “xocolātl” – Chocolate “ahuacatl” – Aguacate “tomatl” – Tomate

Tak jako i v jiných zemích, patří indiáni bohužel i v Mexiku mezi nejchudší vrstvu obyvatel. Čelí řadě problémů, mezi které patří kulturní diskriminace, nedostatek přístupu ke zdravotní péči a vzdělání, odnímání půdy a území, které vede k odtržení od tradičního způsobu života a narušení kulturní identity. Přitom každá skupina domorodých obyvatel je jedinečná svým způsobem života, tradicemi a zvyky. Důležitým zdrojem příjmu pro řadu z nich je prodej řemeslných výrobků. Kvůli jazykové bariéře (ne všichni umí španělsky) a potížemi s logistikou (vše je nesmírně daleko), je pro ně často obtížné získat stabilní odbyt a výdělek. Této situace využívají místní zprostředkovatelé, kteří jim za výrobky platí neadekvátně nízké ceny. Tíživá ekonomická situace je nutí opustit své řemeslné činnosti ve prospěch námezdní práce, a to vede ke ztrátě tradičních znalostí a postupů.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸👙

Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Tradiční mexické domorodé vzory si v poslední době získaly oblibu v módním průmyslu. Třeba takové Mango a Louis Vuitton je začaly kopírovat a využívat pro svůj zisk. Autoři těchto vzorů a výšivek ovšem nemohou z prodeje nic vytěžit, jelikož jim chybí ochrana práv duševního vlastnictví.

S manželem Mexičanem jsme se poznali na vysoké škole, kde jsme studovali udržitelný rozvoj. Společně jsme podnikli několik cest do Mexika a obdivovali tyto tradiční řemeslné výrobky do kterých jsme se doslova zamilovali. Naše osobní zkušenost a setkání s těmito krásnými lidmi nás inspirovaly a zrodil se nápad - projekt México Mágico.

Založili jsme online obchod se sídlem v Praze. Rozhodli jsme se propagovat rozmanitou mexickou kulturu a přispět tak k zachování tradičních uměleckých řemesel. Naším cílem je ukázat, že i staleté folklórní umění může najít uplatnění v současném kontextu a vytvořit efektní kontrast v moderních interiérech. Na našem e-shopu naleznete originální home decor a módní doplňky. Každý dovezený kousek osobně a pečlivě vybíráme přímo u výrobců a respektujeme cenu, kterou si sami stanoví.

Doufáme, že tak jako my, naleznete zalíbení v našich produktech a svým nákupem nám pomůžete podpořit jedinečná řemesla, která se jinak časem neodvratně vytratí.

Gábi a Carlos, česko-mexický pár dováží do Čech bytový textil a dekorace. Kup si originální, ručně vyrobený kousek z Mexika, který ti bude dělat radost každý den. Uplatni do 24. prosince kóde NAVIDAD15 a získej 15% slevu na e-shopu Mexico Mágico.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!