Venezuela - je nesmírně důležité pomáhat lidem v těžké situaci"

Udělejte si jasno v současné složité situaci ve Venezuele. Zjistěte, jak česká organizace Člověk v tísni podporuje občanskou společnost a aktivní lidi, kteří usilují o mírové řešení konfliktu.

Venezuela - je nesmírně důležité pomáhat lidem v těžké situaci"

Když už se v českém tisku píše o politické situaci zemí Latinské Ameriky, znamená to, že se tam děje něco velkého nebo něco zvláštního. Vím o tom své, mám v hlavě už 15 let radar na články, které se Latinské Ameriky týkají. Venezuela plní poslední dobou stránky novin. Informace o situaci v tétu zemi na nás vyskakují na internetu a není úplně snadné se v situaci zorientovat, když vám chybí vstupní informace. Nejčastějším tématem dnešních dní je dvouprezidentsví a šílená ekonomická situace této kdysi nejbohatší země světa. Před pár týdny jsem na facebooku sdílela událost, kterou pořádal Člověk v tísni, přednášku o současné situaci ve Venezuele. Nezvládla jsem na ni dorazit, ale moc mne to zajímalo. Rozhodla jsem se napsat do Člověka v tísni s prosbou, jestli nechtějí napsat něco na blog 🇪🇸👙. Přišla mi krásná zpráva: že jasně, protože stojí za to rozšířit povědomí o tom, co se v této zemi ději i do jiných bublin. A za pár dní už jsem byla v kontaktu se Zuzkou Gruberovou, autorkou dnešního článku.

Přečtěte si o Venezuele a o projektech za kterými v této krásné zemi Člověk v tísni stojí. Projekty pomáhají se postavit zemi zpět na vlastní nohy. A když budete mít možnost, neváhejte a prostřednictvím Klubu Člověka v tísni přispějte na některý z těchto projektů, uděláte dobrou věc.


Venezuela - dříve nejbohatší země Latinské Ameriky

Venezuela - dříve nejbohatší země Latinské Ameriky a dodnes stát s největšími zásobami ropy na světě - dnes obsazuje titulní strany světových médií kvůli nejvážnější politické krizi v moderní historii. Diktatura Huga Cháveze, který ve velkém rozdával peníze vydělané na ropě chudým obyvatelům, sice mnohým lidem krátkodobě pomohl, ale zavázal se tím k neudržitelným výdajům, které spolu s poklesem cen, všudypřítomnou korupcí a striktním omezováním svobod přivedly zemi k chudobě, hyperinflaci, nedostatku léků i základních potravin. Chávezův nástupce Nicolas Maduro poté umožnil bezprecedentní prohloubení krize svou nečinností a neochotou vzniklé problémy smysluplně řešit a spolupracovat s odborníky, opozicí či občanskou společností.

všechna fotata: Člověk v tísni

Situace vyústila v současné dvouprezidentství, v němž starého prezidenta Nicolase Madura podporuje většina venezuelské armády, Rusko, Čína nebo Turecko, zatímco nový prozatimní prezident, vůdce opozice Juana Guaidó, má podporu většiny obyvatel i většiny latinskoamerických zemí, Kanady či Spojených států.  

Češi Venezuele v těžkých časech pomáhají skrze neziskovou organizaci Člověk v tísni, která zde od roku 2014 podporuje občanskou společnost a aktivní lidi, kteří usilují o mírové řešení konfliktu, dodržování základních lidských práv a zlepšení situace v zemi. Člověk v tísni nepodporuje žádnou politickou stranu ani hnutí - pomáhá venezuelským organizacím realizovat jejich projekty na podporu chudých lidí nebo menšin, které jsou obzvláště v obdobích krize těmi nejzranitelnějšími, a také podporuje politické vězně, nezávislé novináře či lidi bez přístupu k lékům.

Takto například Člověk v tísni ve Venezuele pomohl rozběhnout program rádia Humano Derecho. Před čtyřmi lety, kdy poslali Češi skrze Klub přátel Člověka v tísni do země první peníze, začalo rádio vysílat jen několikrát za týden. Dnes je z něj plnohodnotné médium, které se věnuje různým společenským tématům a umožňuje na ně nahlížet z různých úhlů pohledu. Pro nás to zní docela všedně, ale rozhodně je to nevšední v zemi, kde naprostá většina médií podléhá státní kontrole a cenzuře.

Člověk v tísni pomohl také venezuelské nevládní organizaci La Vida De Nos, která díky tomu mohla zpracovat a publikovat příběhy osmi politických vězňů ve Venezuele. Projekt se pak dostal do finále prestižní novinářské ceny Gabriela Garcíi Marquéze.  „Člověk v tísni je první mezinárodní organizací, která v nás vložila důvěru, a to v době, kdy byl projekt ještě ve svých počátcích,“ říká Albor Rodríguez z organizace La Vida De Nos. Politickým vězňům pomáhá Člověk v tísni i skrze místní lidskoprávní centrum, v němž právníci pomáhají bojovat proti nespravedlivým, politicky motivovaným rozsudkům.

Venezuela je v náročné situaci a je obtížné předpovídat, jak se události vyvinou dále. Důležité je trvat na demokratických, svobodných volbách, aby si lidé sami mohli vybrat, jako cestou se chtějí ubírat. A je také důležité pomáhat v časech krize těm, kteří si sami pomoci nemohou. Právě v tom bude ve spolupráci s místními lidmi a skupinami, které samy nejlépe znají svou zemi a její potřeby, Člověk v tísni pokračovat. V České republice je to jediná nevládní organizace, která projekty ve Venezuele podporuje. Dobrá zpráva je, že skrze ni je můžete podpořit i vy - například přes zmiňovaný Klub přátel Člověka v tísni. Finance odtud směřují na přímou podporu lidí v zemích potýkajících se s humanitární katastrofou nebo s omezováním svobod a lidských práv.

Pro tyto lidi je nesmírně důležité vědět, že na ně svět nezapomněl, a že je ochoten pomoct.

Lidé v České republice podporují občanskou společnost ve Venezuele (z přednášky z Langhausu)

Člověk v tísni

Člověk v tísni vznikl v roce 1992 v okruhu válečných zpravodajů a novinářů, kterým už nestačilo jen přivážet ze zahraničních cest informace o probíhajících válkách a začali do oblastí konfliktů vyvážet pomoc. Za čtvrt století let činnosti pomohla organizace více než 18 milionům lidí v 54 zemích světa. Člověk v tísni poskytuje okamžitou humanitární pomoc lidem v nouzi při přírodních katastrofách nebo ve válečných krizích, pomáhá disidentům a podporuje občanskou společnost v nesvobodných zemích a státech, které procházejí demokratickou transformací. V ČR poskytuje poradenství lidem, kteří kteří se ocitli ve složité sociální situaci, doučování dětem nebo pořádá festival Jeden svět. Více na www.clovekvtisni.cz

Zuzana Gruberová

V Člověku v tísni pracuji jako mediální koordinátorka, stojím za veřejnými debatami, výstavami a projekcemi Centra pro lidská práva a demokracii a organizuji festival dokumentárních filmů Jeden svět v Bruselu.

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.