Yo leo, tú lees, Bruce... Čti španělsky

Začni číst španělsky. Minimálně 5 tipů, které můžeš hned použít. Naštěstí není nutné hned číst romány. Písmenka jsou všude kolem tebe.

Yo leo, tú lees, Bruce... Čti španělsky

Vsaď na čtení! Písemná podoba jazyka nás obklopuje celý život. Možná už jsi zapomněla ten úžasný moment, kdy jsi jako dítě konečně dokázala rozluštit nápisy na ulici – zmrzlina, obchod, otevřeno... Stejné kouzlo tě čeká i ve španělštině. Naštěstí není nutné hned číst romány, stačí porozumět dění kolem sebe. 

Psané formě jazyka se můžeš vystavovat v mnoha různých a zábavných situacích – prohlížej si online obchody ve svém cílovém jazyce, sleduj sociální sítě, na dovolené sbírej informační letáky nebo si předplať časopis o tématu, které tě zajímá. Trénuj i doma – vytiskni si motivační věty, texty písní nebo popiš nábytek. Tvoje oči mohou sklouzávat z písmenka na písmenko, slova a věty se budou zapisovat do mozku a časem je začneš vnímat úplně přirozeně.

Začni číst! 

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Praktické čtenářské tipy:

1. Přečti si svoji oblíbenou knihu v cílovém jazyce 

Máš nějakou srdcovku? Knihu, která tě provází celý život, knihu, ke které se ráda vracíš? Už jsi ji zkoušela najít ve španělštině? Existuje? Jestli ano, neměla by ti doma chybět. Až ji seženeš, pěkně si ji doma vystav a užívej si ji.

Harry Potter, Malý princ, Alchymista... mnohé další. Všechny je můžeš najít i španělsky, třeba u českého prodejce knih ze světa Libristo.

2. Čti komiksy

Čtení komiksů má dvě ohromné výhody: zaprvé text doprovází obrá­zek, který pomáhá porozumění, a zadruhé textu není nikdy moc. Ať už se pustíš do emblematických komiksů vydaných ve španělštině, nebo do překladů, užij si to. Jazyk bude výstižný a čtenářská chvilka ti rychle uteče. Na začátek si najdi nějaké krátké, třeba vtipy.  

Zkus se mrknout po komiksech jako je Superlópez, Mafaldě, Los surcos del aza... A komiksy ve španělštině často můžeš najít i pod historickým názvem tebeo. TBO se totiž jmenoval první komiksový časopis, který vyšel v roce 1917. Dnes je tebeo spojené spíš s dětským komiksem.

3. Prozkoumej bulvár 

Štítíš se ho? Tak to ber jako jazykový úkol. Bulvár se vyznačuje tím, že se v něm nepíše složitým jazykem, většinou se jedná o fotografie, příběhy se často opakují – kdo, co, s kým. Možná ti budou stačit profily bulvárních plátků na instagramu. Případně rovnou sledovat tvoje oblíbené osobnosti na jejich profilech. Kým začneš?

Hola, Pronto, Diez Minutos a mnohé bulvární plátky tě mohou zasvětit do života královské rodiny, celebrit či dalších významných osobností. Až budeš hledat další, bude se ti hodit znát tyto výrazy: prensa del corazón, prensa rosa či prensa amarilla.

140 + 24 úkolů pro zábavné učení cizích jazyků pro studenty i jazykové lektory

Otevřete knihu na kterékoliv stránce a inspirujte se. Poslouží vám jako pomůcka ve chvílích, kdy vaše motivace upadá, nebo naopak ve dnech, kdy máte chuť udělat na cestě za svým jazykovým snem maximum.

Další tipy najdeš zde v naší knížce.

¡Kup si knihu!

4. Citáty slavných 

Věty slavných osobností mohou být zkratkou k jejich dílu a myšlení. Můžeš začít vyhledávat podle témat – amor, amistad, viajes.. – nebo podle oblíbených osobností.  

Haz el amor y no la guerra. John Lennon
 Cada día sabemos más y entendemos menos. Albert Einstein
Pienso, luego existo. René Descartes
Yo solo sé que no sé nada. Sócrates
Piensa, Sueña, Cree y Atrévete. Walt Disney
Todas las personas grandes han sido niños antes. Pero pocas lo recuerdan. El Principito
El amor es tan importante como la comida. Gabriel García Márquez
Najdeš jich tisíce. Pomůže ti Google i Pinterest. Stačí zadat citas, frases celébres de... a uvést jméno autora třeba Frida Kahlo a nebo sobre amor, amistad... Využij citáty třeba k tomu, že si je budeš číst nahlas, překládat či si s jejich pomocí lépe zapamatuješ nějaká slovíčka či tvary sloves.

5. Čti ve španělštině! Ale co? Kde? A jak?

Nechej se dnes okouzlit ideou čtení povídek neboli CUENTOS. Četba obecně podporuje slovní zásobou. Vidíš ji v kontextu, vidíš ji opakovaně. Ale pozor, četba také pomáhá s gramatikou. Po čem konkrétně sáhnout a jak na četbu? - Mrkni do článku od Vero zde na blogu.