5 rad jak učit španělštinu online a 20 nejlepších stránek na španělštinu

20 odkazů na ty nejlepší stránky na výuku španělštiny a 5 rad jak začít učit online. Petra Šotnarová moc dobře ví, jak na to. Stojí za ní komunita 5000 studentů španělštiny z celého světa.

5 rad jak učit španělštinu online a 20 nejlepších stránek na španělštinu

Vidím to poslední dny na našem novém projektu Digitální_lektoři. Každý lektor i učitel teď s online výukou trochu bojuje, hledá se, vymýšlí, strachuje se. Já se vůbec nedivím. Moje největší štěstí je, že většinu mých online studentů vedu nepřímou online výukou - online jazykovým koučováním. Ale pro rok 2020 jsem si dala závazek se v online výuce zdokonalit. A musím říct, že mne to neskonale baví! Tolik možností, stačí jen překonat ten prvotní strach. Základy online výuky si můžete projet v našem webináři a nebo s Petrou.

Není to dlouho, co na mém blogu Španělština do plavek vyšel článek o Barceloně od Petry Šotnarové a je to ještě míň, co jsme začaly uvažovat společně o tom, že bych vyvezla do Katalánska své studenty. Že by byl letos začátkem léta takový výjezdní kurz španělštiny, několik lektorek, krásné město, výlety, moře, památky víno. Dovedete si to jistě představit? A něco podobného jsme vymýšlely i na podzim, ale do Asturias, ale ne s Péťou ale s Terkou z Wild House. To by byla zase španělština a surfování.

Ale co teď? Teď je všechno jinak. To víte sami.

5 rad jak učit španělštinu online a 20 stránek, které vám s tím pomůžou

Možná už jste o tom někdy přemýšleli, možná někdy vážně, ale teď je opravdu potřeba udělat ten krok! Někdy nás k tomu "donutí" okolnosti. Ale buďme pozitivní, není to trochu dobře, vyjít z komfortní zóny a učit se novým věcem?

Zdravím vás z Barcelony, jsem zavřená doma stejně jako vy. Lidé tu vychází jen v naléhavých situacích nebo nakoupit,do lékárny, na ulicích jsou kontroly, lidé se mohou pohybovat pouze individuálně. Dodržují vzdálenost mezi sebou, nakupují v plastových rukavicích. Ve Španělsku je oficiálně kolem 12 000 nakažených osob. Pro Španěly je velmi těžké být zavření doma, jsou zvyklí bavit se a žít na ulici, rodiny se "hádají", kdo vyvenčí psa, aby mohly na chvíli ven, protože je tu zákaz se jen tak projít či zajít do lesa.

Jsem lektorkou španělštiny a krom toho tu taky pracuji ve školce, která je teď samozřejme zavřená, a tak jsem moc vděčná za všechny hodiny online, co mám a ráda bych vám pomohla zbavit se strachu a zkusit to taky.

Kdo chce aktuální situaci “využít” a nabídnout svým stávajícím studentům alternativu prezenční výuky a ještě se něco přiučit, co se bude dát použít i v budoucnosti?

Nevíte, jak začít a jak využít neomezené možnosti internetu

Jsem tak ráda, že žiji v 21 století a že mohu pouze s počítačem téměř cokoliv, vše záleží jen na mě. A tak jsem třeba v pondělí v šest u Jamese v Londýně, v sedm u Alexandri doma v Moskvě a v osm u Doroty v Madridu. Není to fascinující?

Haló haló, kdo se tedy přidá? Kdo chce učit "celý svět", kdo se nechce vázat na žádné konkrétní místo, kdo chce dále pomáhat svým studentům? Každým dnem jsou lidé více zvyklí na tento typ lekcí, už to není tak "zvláštní".

Ale přece jen, jak nabídnout studentům, kteří mají zkušenost jen s prezenční výukou, aby přešli na online? Nabídněte jim ukázkovou lekci zdarma. Výhodou je, že už se znáte. Připravte si materiály, co baví vašeho konkrétního studenta či skupinku a buďte sami sebou.

Jak na to jednoduše a hned? Co potřebujete k výuce online?

Naprosto základní vybavení je internet, počítač, noťas nebo i tablet. Ja donedávna používala iPad na realizaci, přípravu svých hodin i marketing a hledání studentů.

Později si můžete pořídit mikrofon a videokameru. Já jsem na začátek pro - nejdřív si nějaký čas vyzkoušet, jestli vám online výuka sedne a jak se budete cítit a jak bude nastávající situace pokračovat a potom můžete investovat do lepších vybavení (samozřejmě za předpokladu, že nemáte počítač z roku raz dva).

Určitě bych ale doporučila sluchátka, budete se tak moct soustředit jen na vašeho studenta a navíc mají i mikrofon.

Který program použít na videokonferenci?

Skype není technicky ten nejlepší, ale já mám zkušenost, že moji studenti ho používají, znají a je to pro ně pohodlnější.

A teď si říkáte: dobře Peťo, mám fajn internet, počítač a nainstalovaný Skype, je to všechno krásné, ale co materiály? To vše, co už mám připravené ze své praxe. Co s tím? Začít znovu? Určitě jsou věci, které máte uložené ve Wordu, obrázky a hry, co můžete nafotit a navíc na internetu je neskutečné množství materiálů, cvičení, textů, otázek a témat na konverzaci, fotek, videí, písniček, her...

Ne vždy mám čas připravit všechny vlastní materiály (většinou používám Canva a Word). Mojí prioritou je, aby moje hodiny (většina individualní, vyjímečně skupinky max 4 studenti) byly připraveny na míru studenta, na základě jeho potřeb a zájmů.

Osobně při výuce používám především google drive (sdílím dokument, kam píši slovíčka, posílám materiály, fotky, cvičení a může tam zároven psát i student. Mám velmi ráda sdílení obrazovky, když chci třeba pracovat s videem či písničkami.

Ješte se k materiálům vrátíme, ale možná si říkate, že to nepůjde, že nejste technický typ. Vítejte v klubu. Já třeba právě zkouším různé virtuální tabule, protože se stále učím novým věcem a snažím se své hodiny vylepšit, překvapovat své studenty.

Dá se učit online, i když nejsem technický typ?

Moje odpověď je jasná. Ano dá! Pro začátek úplně stačí Skype, Word a Google drive. To nejdůležitější je začít! Pokud vás to chytne, budete se učit dál.

Myslím si, že to nejpodstatnější je umět se "spojit" se studentem. Rozumět si, mít feeling, empatii, připravit si hodiny individuálně pro každého studenta (menší skupinku). Cílem je, aby se student cítil pohodlně. Vytvořit fajn atmosféru v hodině. Stejně jako to děláte na vašich prezenčních kurzech.

Co je důležité?

Neverbální komunikace je při online hodině klíčová, přes kameru vidíme především obličej a ruce, takže gestikulace je důležitá (já ji klidně i trošičku přeháním), udržovat vizuální kontakt se studentem, ale být sám sebou a užívat si naši práci stejně jako v učebnách, kde teđ nemůžeme být, nebát se, zkoušet nové věci a ono to půjde.

Některé online materiály na výuku španělštiny

Ráda bych se tu s vámi podělila o některé z materiálů, které používám. Nelekněte se , je jich 20. Je to pro to, aby jste si mohli vybrat, mrknout na to a uvidíte, co vám sedne. Já osobně používám ještě víc, ale bez tohoto seznamu bych nemohla vyučovat, nemám ráda učebnice, klidně na nějaké vysvětlení gramatiky nebo jedno cvičení, ale tím pro mě učebnice končí. Mám ráda interaktivní materiály, hry, opravdu dobrá cvičení, vše co nejvíc vizuální. Doporučuji používat Pinterest, YouTube, Google (obrázky či mapy atd. ), Podcasty.

A tady moje KPZ pro online výuku

20 stránek, které vám se španělštinou pomůžou

Aprender espaňol , Todo claro , Habla cultura, Practica espaňol , Ver Taal , Profe de ELE, Lingua, Spanish Unicorn, Todo ELE, Ole Edu, Página del espaňol, Lenguaje y otras luces, Lápiz de ELE , Abcde ELE , Learning apps, Junta de Andalucia, Espaňol Extranjeros , BBC - spanish , Color ELE, Aprende con melsite

Doufám, že vám to pomůže. Cílem mého článku je povzbudit a motivovat k výuce online. Není to tak těžké, tak proč to nezkusit..
Držím vám palce�

Hodně zdraví a štěstí všem


Petra Šotnarová

Petra Šotnarová je lektorkou španělštiny a učitelkou v mateřské školce poblíž Barcelony. V okolí Barcelony žije už víc jak 10 let. V období karantény hlavně čte, učí se novým věcem a dává své lekce online.

Jinak obykle ji baví prozkoumávat kouty Barcelony, procházet se po pláži, snít a učit. To ji bavilo odjakživa. Postupně přes prezenční výuku přesídlila do světa online, který má nekonečné možnosti a fascinuje ji. Online výuce se věnuje již přes 4 roky.

Petru můžete najít na Facebooku ve skupine We like Spanish, je zakladatelkou projektu The Spanish Tree a nově také bývá na Instagramu clases_con_petra.

Petra Šotnarová

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.