Adios Slovnikos! Učte se s námi španělštinu na Instagramu

Jestli něco na českém internetu ke španělštině chybělo, byly to holky z Adios Slovnikos. Legrace pro studenty a inspirace pro lektory. Krátká videa, přehledná grafika... Jo a holky nejsou lektorky, španělštinu se takto učí.

Adios Slovnikos! Učte se s námi španělštinu na Instagramu

Když se učíte jazyk, je důležité, aby vás to bavilo a zároveň motivovalo se posouvat dál. Já mám na to jako lektor španělštiny několik fint. Jednou z nich je, aby student velmi dobře věděl, proč se chce učit a jaký má cíl. Víc se o tom můžete dočíst v prehistorickém článku zde na blogu. Článek si brzy zaslouží upgrade, ale obsah zůstane stejný.

V našem projektu Digitální_lektoři jsem měla rozhovor s Karolínou Kachyňovou na téma sociální sítě a lektoři. Karolína zmínila síť TikTok a já měla pocit, že to je úlet. Za pár dní jsme na instagramu narazila na holky z Adios Slovnikos a pochopila jsem, že to úlet není. Je to přesně to, co na českém internetu ke španělštině chybělo - větší legrace. A teď budou holky všude - za pár dní s nimi vyjde rozhovor na YouTube (pošlu vám sem pak odkaz) a teď jsou tady na Španělštině do plavek (chtěla jsem je pro sebe, když už "učí" španělštinu).


Adios Slovnikos! Učte se s námi španělštinu na Instagramu

Chcete se naučit nový jazyk? Bez problému. Během pěti minut si můžete objednat z knihkupectví fyzickou učebnici, stáhnout si podcast, objednat si online kurzy a nebo si stáhnout aplikaci. Co ale když se chcete učit nový jazyk příležitostně? Třeba jednu frázi denně? No tak od toho jsme tady my.

Na Instagramu nás najdete jako adios_slovnikos, a jsme tu nejen proto, abychom naučily španělsky dobře vás, ale zároveň sebe samotné. No a to je ten chyták. Nejsme skutečné lektorky španělštiny, a proto přesně víme, co na internetu doteď chybělo lidem, kteří se chtějí učit nový jazyk zlehka, postupně a s kapkou zábavy.

Na náš instagramový účet @adios_slovnikos přidáváme každý den jednu frázi, kterou si myslíme, že by měl každý znát (třeba „Dala bych si pivo!“) a zároveň se necháváme inspirovat od našich followers, kteří nám do zpráv píšou, do jakých situací by se jim fráze od nás hodily. Třeba na rande.

Možná vás napadlo: „Další účet na Instagramu, co učí španělštinu, vždyť těch je požehnaně, co je u vás jinak?“ a napadlo vás to správně. Českých instagramových účtů, které se zabývají vyučováním španělštiny je skutečně hodně, ale jsou z většiny tvořené lektory, kteří se dlouhodobě věnují výuce, a proto si neuvědomují, jak zaujmout širší publikum na sociálních sítích. Jejich prioritou je totiž učit, ne bavit. My jsme obě v první řadě markeťačky, a proto víme, že „obsah je král“ a účty s obrázky časování sloves moc šancí na úspěch nemají. Je potřeba si uvědomit, že když si chce někdo najít časování slovesa „být“, bude to hledat na Googlu a ne na Instagramu.

Instagram není školní tabule, kam křídou napíšete časování slovesa

Instagram je síť, na které se chtějí lidé hlavně bavit, proto je potřeba i příspěvky okořenit nějakou tou legrací, která člověka zaujme. V našem případě jsou to videa, ve kterých říkáme jednotlivé fráze v různých situačních scénkách. Ty pak máme přehledně zorganizované do šachovnicového gridu, ve kterém si člověk vybere větu, která ho zajímá, a při rozkliknutí se dostane k videu s výslovností.

Šachovnicový grid adios_slovnikos
Příklad fráze
Ke každé frázi točíme krátké situační video

Jednotlivá videa tvoříme prostřednictvím editoru sociální sítě TikTok, který se aktuálně řadí k nejoblíbenějším a nejrychleji rostoucím platformám. Celosvětově má 800 milionů aktivních uživatelů a necelou polovinu z nich tvoří uživatelé ve věku 16 - 24 let. TikTok je platforma, která uživatelům umožňuje vytvářet kreativní videa velice jednoduchou cestou. Pro adios_slovnikos byla vždy (tedy alespoň ty tři týdny, co na profilu pracujeme) alfa a omega aplikace Instagram, která je nám blíž a zároveň nám přijde přehlednější a TikTok jsme využívaly jen jako nástroj pro tvorbu videí. Samotné nás ale překvapilo, ke kolika lidem se videa, která jsme na tuto sociální síť nahrály, dostala, a proto nás nadále najdete pod přezdívkou @adios_slovnikos nejen na Instagramu, ale nově i na TikToku.

Může se vám zdát jako ironie, že vám povídáme o tom, jak vyučovat na sociálních sítích, když s tím samy máme jen opravdu malé zkušenosti. A ona to ironie skutečně je. Nechceme o sobě tvrdit, že známe zaručené způsoby, jak uspět s lektorstvím na internetu. Náš způsob výuky není vhodný pro člověka, co se chce za měsíc naučit plynule španělsky, aby mohl pracovat v Madridu. Je ovšem vhodný pro ty, co si chtějí zábavně osvěžit slovník. Protože i jedna fráze denně se počítá. No a právě díky tomu, že jsme se „staly lektorkami“ proto, protože nám tento způsob výuky španělštiny na internetu doposud chyběl, můžeme vám dát jednoduché rady, jak oživit váš lektorský profil.

Buďte bezprostřední, hledejte zábavné cesty, jak se podělit o své znalosti, nebojte se experimentovat a neberte se moc vážně. S vtipem jde všechno líp!

Kristina Kratochvilová, Eliška Semrádová -  aka adios_slovnikos

S Eliškou jsme se seznámily během studií a poté co jsme spolu procestovaly pár zemí s batůžky na zádech a sestěhovaly se, vymyslely jsme si další quest. Učení (se) nového jazyka. Pro Elišku byla španělština po dlouhé roky španělská vesnice a já cítila silné nedostatky i přesto, že jsem jazyk šest let studovala. No a tak jsme si vymyslely instagramový profil adios_slovnikos, díky kterému se jazyku každý den alespoň chvíli věnujeme. V „normálních životech“ pracujeme jako markeťačky. Eliška od mala tancuje a já zase nejraději ležím v knihách a poslouchám hudbu. V ideálním případě se nám podaří díky adios_slovnikos zlepšit si španělštinu natolik, abychom se na pár měsíců mohly s batůžkem vydat do Latinské Ameriky. A i kdyby ne, tak děláme něco, co nás baví a to se počítá, ne?

Adios slovnikos

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.