Červený náramek proti uhranutí

Když smícháte mexickou pověrčivost, červený náramek a český strach z uhranutí, co získáte? Článek! Mrkněte se.

Červený náramek proti uhranutí

Ahoj Ivi,

musím se s Tebou podělit o můj zážitek - stalo se mi totiž něco úžasného. Moje kamarádka - bývalá kolegyně mi poslala z Mexika dar, ten snad nejvíc nejmexičtější! 𝗣𝘂𝗹𝘀𝗲𝗿𝗮 𝗿𝗼𝗷𝗮 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗮 𝗲𝗹 𝗺𝗮𝗹 𝗱𝗲 𝗼𝗷𝗼!! Hned jsem si samozřejmě na Tebe i Evu z Mexikopedie a povídání o jejím důležitém významu v životě Mexičanů vzpomněla. Dost mě to dojalo - nikdy jsem nevlastnila natolik důležitý artefakt. Bylo mi vysvětleno, že to není jen tak obyčejná červená šňůra s korálky, nýbrž speciální amulet vytvořený věhlasnými "artesanos de hidalgo". A aby to nebylo málo, tak i s přívěškem, na kterém je vyobrazený San Antonio. No uznej, co víc si přát.

Ihned jsem se musela pochlubit kolegovi. Je to takový ten typický Mexičan domestikovaný v USA. Jeho rodina emigrovala, když mu bylo zhruba 5 let, a španělsky mluví snad jen se svou matkou (la jefa) a se mnou. A to ještě... no, řekněme, studenti tvého kurzu mají gramatiku o něco lépe zvládnutou

Překvapilo mě tedy, jak moc tento dárek ocenil. Zmínila jsem se mu, že nejsem příliš zvyklá nosit na ruce hodinky, náramky a jiné ozdoby. A myslím si, že na domácí práce a lekce cvičení by to mohlo být trochu nekomfortní. Především ty dlouhé šňůrky po zavázání i samotný Antoníčkův medailon. Že tedy bych si ho brala jen, když půjdu z domu třeba do kanceláře (tam si myslím, že by mě mohlo "mal de ojo" postihnout nejpravděpodobněji)

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Kolega se na mě podíval a s naprosto vyděšeným výrazem mi sdělil: "No mames. Cómo asi? Te quieres proteger? Es MAL-DE-OJO!! Creo que no tiojo = uhranutí? je čistě teoretická, někde z knih, kdy sousedka uhranula někomu krávy, ty pak dojily kyselé mléko.Teď si na tuto novou ochrannou pomůcku zvykám. Občas mi poněkud zavazí, pociťuji, že bych ji i ráda někdy odložila, ale NE, OPRAVDU, NEMOHU! (Trochu stres) Ale i tak, jak jsem říkala, jsem velmi nadšená! Nevím, jak jsem mohla tolik let žít bez ochranného náramku

A co ty? Už objevuješ s námi hispánskou kulturu? Španělština ti otevře srdce 500 miliónů rodilých mluvčích. Probuď svoje hispánské já v našich kurzech. Startujeme už v září! Přidej se.

Probuď svoje hispánské já 

Kurzy, ve kterých výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Mrkni se na vypsané termíny!

S Bárou jsme zde na blogu vyrazily před pár lety na Mechico trip - dámská jízda Mexikem. Novoroční článek o tom, jak si tři holky půjčily auto a vydaly se objevovat Mexiko. Omylem oslavily narozeniny v gay baru, viděly pyramidy, moře i krokodýly a "vypily nehorázné množství alkoholu". Článek Báry Tobkové, stojí za to.

Bára 

Jako většina přispívajících na tomto blogu jsem vystudovala prestižní školy: dvojjazyčné česko-španělské gymnázium v Brně, a španělskou- italskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. (Já tedy krom lásky k jazyku ještě z důvodu, že jsem nejspíš totální diskalkulik, a proto jsem nebyla schopna studovat žádný technický obor.) Dá tedy rozum, že se nevěnuji učení, ale víc než 10 let mě živí korporátní firma, kde pracuji jako Business Analyst. Mou náplní práce je tvorba krásných barevných grafů a reportů pro celý svět, analýzy dat a optimalizace podnikových procesů blablabla..

Občas ráda cestuji, občas se bavím a občas prostě nedělám vůbec nic

Bára