Chicken busy: Nečekaně kulturní zážitek z Guatemaly

Co vidět v Guatemale? Nasedněte do barevných autobusů, které nejen přepravují, ale také zprostředkovávají nezapomenutelné dobrodružství a pohled do místního života. Míchá se zde kultura, adrenalin a nečekané zážitky. Sveze vás Lenka Mydlová.

Chicken busy: Nečekaně kulturní zážitek z Guatemaly

Dovezou tě tam, kde španělštinu střídá mayské nářečí a kde ženy nosí to nejbarevnější tradiční oblečení. Řítí se krajinou, jako by to nejlepší neměly za sebou před 40 lety, kdy je sem dovezli už jako vysloužilé harcovníky. Převážejí slepice, stejně jako tvé bágly plné západáckého luxusu. Mít pro sebe místo na celý zadek je luxus. Sedět na půl zadku s batohem na kolenou je standard. Bez hudby na plné pecky nejedou. Nejdřív jsi v úžasu, jak místní naskakují za jízdy. O den později už tak naskakuješ sám. Co jízda, to nový zážitek. Kultura i adrenalin v jednom. Guatemalské autobusy.

Když jsem plánovala, co všechno vidět a zažít v Guatemale, objevily se na seznamu i právem nejprofláknutější turistická místa a zážitky:

  • Pozorovat z vrcholu mayské pyramidy druhou, která se vynořuje z mlhy nad džunglí. 
  • Zaplavat si v sopečném jezeru Atitlán a ochutnat kakao z místních plantáží. 
  • Vidět zblízka, jak z aktivní sopky El Fuego žhne láva. 
  • Vystoupat na Tajumulco - nejvyšší horu střední Ameriky. 
  • Nakupovat na pestrobarevném trhu tradiční guatemalské výšivky. 
  • Užít si trochu pohody v koloniálním městečku Antigua… 
  • Ale že největším kulturním zážitkem bude jízda guatemalskými autobusy, to jsem netušila.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Turisté se po Guatemale typicky přepravují turistickými shuttle busy, které vás naberou v jednom ubytování a vyhodí u druhého. Párkrát jsme je využili i my. Častěji jsme ale jezdili místními pestrobarevnými chicken busy. Chtěli jsme víc navnímat místní kulturu a občas jsme se potřebovali dopravit i mimo typicky turistická místa. A taky jsou moc krásné! Bylo by škoda je úplně minout.

Psychedelika potkává umění

Místní koráby silnic původně sloužily jako americké školní autobusy. Po vyřazení ze služby našly cestu do Guatemaly. Tam získaly nádherně barevný nátěr atakující tu umění, tu psychedeliku, a vozí místní po celé zemi. Turisté rozšířili do světa jejich slávu pod jménem chicken busy. Převáží se jimi totiž kde co, včetně oněch kuřat. Místní jim ale říkají la camioneta, la burra, nebo el bus.

Každý autobus má na sobě napsané odkud kam jede. U turistů je celkem zřejmé, kam asi míří. Není tak třeba se bát, že by se vás na rušných nádražích někdo neujal a nepomohl vám najít ten správný spoj. Přece jen - jste pro ně zdroj výdělku.   

Mimochodem: Přestupní uzly jsou zážitek sám o sobě. Živá nádraží plná přijíždějících a odjíždějících barevných autobusů. Hlasy naháněčů, kteří se snaží je co nejdříve naplnit, aby svou štreku otočili co nejčastěji a co nejvíc si tak vydělali. Prodavači všeho možného, třeba občerstvení do autobusu.

Kvůli něčemu dobrému ale často ani vystupovat nemusíte. Během přestávky k vám přistoupí tu paní s obrovským tácem, ze kterého vám prodá čerstvé mango nebo třeba kokos. Jindy přiskočí pán a nabídne vám vařenou kukuřici. 

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každý měšíc ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Kazatele střídají rappeři

Opouštět autobus nemusíte ani kvůli osvícení. Cestou ze Ciudad de Guatemala nám kousek cesty zpestřoval místní kazatel. Ochuzeni jsme nebyli ani o kulturní vložku. Kousek po něm do autobusu naskočili místní rappeři a trénovali na nás svůj projev. A když vystoupili i oni, užili jsme si na plné pecky puštěné hity latino světa. 

Autobusu velí řidič a průvodčí. Řidič dbá na to, aby autobus dojel co nejrychleji do cíle. Občas tak, že vám pro výstup a nástup sice zpomalí, ale úplně nezastaví. Průvodčí funguje jako naháněč cestujících, prodejce jízdenek a také přivazuje zavazadla na střechu autobusu. Často tak činí za jízdy. 

Kde místo španělštiny uslyšíš mayštinu

Nedílnou součástí jízdy je samozřejmě pozorovat spolucestující. Vždycky jsme byli v autobuse jediní bílí, a tak zvědavý pohled tu a tam věnovali i oni nám. Skoro všichni pasažéři jsou zhruba o hlavu menší a vizuálně zajímavé jsou zejména místní ženy, které se ještě oblékají do tradičních pestrobarevných vyšívaných halenek a sukní. Ne kvůli turistům, ale proto, že takhle se běžně oblékají. S autobusy tak tvoří krásně pestrobarevnou směsici. 

Přirozeně se zaposloucháte do hovoru ostatních pasažérů v touze naposlouchat španělštinu latino světa. Až si překvapeně uvědomíte, že tohle jako španělština rozhodně nezní. Posloucháte pravděpodobně jeden z místních mayských nebo jiných jazyků, kterými se v Guatemale mluví. Španělština je oficiálním, zdaleka však ne jediným jazykem Guatemaly. Pro některé obyvatele představuje až druhý jazyk. A někteří jí nevládnou vůbec.  

Rychle a zběsile. Nebo taky ne

Plán zněl jasně... Po výstupu na Tajumulco, nejvyšší horu Střední Ameriky, chytit na křižovatce autobus a s několika přestupy se dopravit k jezeru Atitlán. To je zhruba 120 km. V Guatemale to jistě zabere déle než u nás, ale nemůže to přece zabrat celý den… O čtyři dopravní prostředky později, s hvězdami nad hlavou a přijíždějící k jezeru na korbě malého náklaďáku odchyceného na křižovatce místními, už jsme mluvili jinak. Jak se to přihodilo?

10 kroků, jak jet 120 km bez přestávky celý den

  1. Chyť si přecpané colectivo. Nevadí, že na místech původně pro cca 12 lidí jich už teď sedí asi 20. Vejdeš se. A nebudeš poslední. 
  2. Po dojezdu na větší nádraží utíkej s plným báglem za autobusem, který už se rozjíždí. Batoh vyhoď průvodčímu na střechu, ty za jízdy naskoč do autobusu a najdi si místo na půl zadku.
  3. Při dalším přestupování se zorientuj v mase pestrobarevných autobusů a colectiv. Poslouchej průvodčí/naháněče, kteří se snaží svou káru co nejdřív zaplnit, aby mohli co nejdřív odjet. 
  4. Vyber si bus, který se bude šnečím tempem prodírat zácpou, zadře motor, ztratí se a nacpe se do úzké jednosměrky, kterou neprojede. 
  5. Úzkostlivě sleduj hodinky, jestli do místa posledního přestupu přijedeš před soumrakem, abys stihl poslední bus. Nestihneš.
  6. Svěř se s důvěrou do péče místní spolucestující, která se tě rukama nohama (protože ty španělsky - zatím - neumíš) ptá, jestli taky jedeš k Atitlánu. 
  7. Ocitni se s ní po setmění na temné křižovatce a doufej, že jsi neudělal osudovou blbost. 
  8. Naskoč na korbu náklaďáčku, který teta stopla a mávla na tebe, ať spolu s ní naskočíš.
  9. S hvězdami nad hlavou doufej, že jedeš, kam jet chceš. Jedeš.
  10. Po dojetí do cíle rukama nohama poděkuj a zaplať jízdu za všechny. Protože místní ti právě dost pomohli. 

Každopádně je to jízda!

Autobusy jsou staré, dokola a znovu spravované rachotiny. To ale řidičům nebrání jezdit s nimi maximální rychlostí, předjíždět jiný autobus do kopce a do zatáčky, nebo přehřát motor. V colectivu se vám může stát, že budete sedět u otevřených dveří a křečovitě se držet, abyste v zatáčce nevypadli. Tu a tam budete naskakovat za jízdy, protože autobus jen přibrzdí, ale úplně nezastaví. Váš velký batoh se poveze přivázaný na střeše spolu s čímkoliv, co převážejí další pasažéři. Střední batoh povezete na klíně. Už jsem zmiňovala, že na sedadle pro dvě děti budete sedět tři dospělí?

Za celou dobu nám nic neukradli ani neztratili. A to jsme autobusy jezdili skoro pořád. Pokud se řadíte mezi aspoň trochu zkušenější cestovatele, kteří jsou ochotní jet na vlně a nechat věci dít se, aspoň jednu cestu autobusem určitě zkuste. Pokud ale máte raději sedadlo pro sebe, řešíte čas, máte rádi věci pod kontrolou, jezděte raději turistickými shuttle busy. Pro turisty je to běžný způsob dopravy a po Guatemale se jimi dá mezi turistickými místy dobře přepravovat. No ale stejně: Aspoň jednu cestu busem si dejte. Stojí to za to!

Lenka Mydlová

Navštívila a procestovala jsem více než 50 zemí a rozhodně hodlám další padesátku přidat!

Moje touha naučit se španělsky roste exponenciálně s každou cestou do španělsky mluvících zemí - ať už je to Guatemala, Kostarika nebo Španělsko. 

Jako editorka a producentka jsem pomohla na svět kurzu Každodenní pokec ve španělštině na Seduo.cz. A to mě přivedlo k Ivaně a Španělštině do plavek a kurzům Probuď své hispánské já.

Už se těším, až mi studium se Španělštinou do plavek zpříjemní a usnadní výstup na vysněnou Aconcaguu. Nebo až díky ní budu moct v Bolívii jako průvodkyně do hor oslovit a podpořit las cholitas. Nebo si prostě jen v Barceloně sebevědomě objednat tapas y copa de vino. 

Lenka Mýdlová

Videokurz na SEDUO

Nejlepší konverzační příručka španělštiny, jakou jste kdy měli v ruce. Videokurz, který má 33 lekcí a provede od začátku do konce běžnou každodenní konverzací. 

Vhodné i k poslechu jako audiokurz!

Koupit