Isla Contoy: na pár hodin v ráji

Láká vám karibský ráj jako z Instagramu a mít šanci potkat největší želvu na světě? Kačka vám prozradí, jak se na takové místo dostat.

Isla Contoy:  na pár hodin v ráji

Asi většina z nás, když se vydáme na poloostrov Yucatán, chceme vidět oceán hrající všemi odstíny tyrkysové a nedotčené pláže s bílým pískem a kokosovými ořechy povalujícími se pod vysokými palmami. Takový ten tropický ráj, který slibují fotky na Instagramu. Ať už lenošíš v Cancúnu nebo neúnavně cestuješ po celém poloostrově, brzy zjistíš, že z těch plážových fotek nejspíš někdo vymazal lidi. Lidi jsou totiž všude, a to ve velkém množství. Existuje ale jedno místo, kde máš garantovanou alespoň hodinku ticha a dokonalou fotku liduprázdné pláže. A nejen to.

Jedeme na ostrov Contoy!

Isla Contoy je ostrůvek o rozloze pouhých 8,5 kilometrů čtverečních a maximální šířkou 500 metrů. Je to chráněná oblast, ve které kromě několika biologů nikdo nebydlí. Zato tu v mangrovech hnízdí 152 druhů ptáků: stoprocentně uvidíš spoustu kormoránů ušatých, fregatek a pelikánů hnědých. Žijí tu také leguáni, krokodýli, sviňuchy a čtyři druhy chráněných želv, mezi které patří i kožatka velká – největší želva na světě, která je podle Červené knihy Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) kriticky ohrožená. Stejný status má i celý Mezoamerický korálový útes (druhý nejdelší korálový útes na světě), který se táhne od ostrova Contoy přes vody Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu.

Kudy tam, prosím?

Isla Contoy je od roku 1998 národním parkem. Na ostrov se nedá dostat jinak než s organizovaným výletem, který si musíš předem koupit v Cancúnu nebo na Isla Mujeres. Odjinud se na Contoy nejezdí. Šestihodinová exkurze, která zahrnuje dopravu lodí, jídlo a pití, cca hodinu a půl volného času na ostrově, návštěvu muzea a procházku s průvodcem vyjde na 100 až 150 dolarů. V sezóně je lepší si zarezervovat místo s několikadenním předstihem. Na ostrov totiž pouští jen 200 lidí denně.

A platí tu i další pravidla

Zákaz používání klasických opalovacích krémů a repelentů, pohybu mimo vyznačené trasy nebo pití nápojů ve skle. Některé agentury spojují exkurzi se šnorchlováním nebo potápěním cca 1 km od břehů ostrova. Já jsem si vybrala šnorchlovací výlet se zastávkou v mělké oblasti korálu Ixlache, kde jsem viděla barevné perutýny, skaláry, barakudu, hvězdice, houbovce a spoustu jiné oceánské havěti.

Jméno ostrova pochází z mayských jazyků. Vzniklo spojením slov kom (mělký, nízký) a to'oy (úkryt, útočiště).

Svému názvu dělá čest dodnes – nikde jinde se na Yucatánu totiž před lidmi, hlukem a taky telefonním signálem (!) neschováte tak, jako tady.  Isla Contoy je hooodně vysoko na žebříčku mých cestovatelských zážitků. Jestli máš jen trochu možnost se sem během pobytu v Mexiku vydat, neváhej ani minutu.

💡
Kačka se zúčastnila našeho cestovatelského vydání kurzu Probuď svoje hispánské já - právě teď se do něj taky můžete přihlásit tady. A proč myslí, že je ideální například před dovolenou, si můžete přečíst zde.

⭐ P. S. Na tenhle výlet jsem se odvážně vydala se španělsky mluvící skupinou. Potom jsem si vytvořila tenhle slovníček:

Isla Contoy essentials :)

česky

hacer esnórquel/snorkel

šnorchlovat

coral

korál

estrella cojín

hvězdice

barracuda

barakuda

aleta 

ploutev (potapěčská)

los manglares

mangrovy

pelícano

pelikán

tortuga laúd

kožatka velká

mareo del viajero

mořská nemoc

vaquita 

sviňucha kalifornská


Kateřina Němcová

Jmenuju se Katka, jsem lektorka češtiny pro cizince s nikdy neutuchajícím zápalem pro jazyky. Jsem pro všechny novinky, baví mě pracovat s různými online nástroji a růst jako lektorka i jako studentka.Miluju online výuku, protože je inkluzivní, dostupná a její možnosti končí až tam, kde končí naše fantazie. A proto ji neúnavně cpu všem okolo :)
Besos

Kateřina Němcová

Každodenní španělské fráze do kapsy

460 konverzačních frází - Díky těmto frázím budeš moct jít rovnou do akce.

Fráze budeš mít k dispozici k vytisknutí v e-booku či ke konzultaci ve svém tabletu, taky ale k efektivnímu procvičování zdarma v aplikaci Quizlet. Díky tomu je budeš moct mít i v kapse například ve chvíli, až bude fronta na poště nekonečná.

Pořiď si 460 frází a začni španělsky mluvit