9 tipů, jak se s Duolingem naučit španělsky

Jak používat Duolingo v roce 2024, aby ses španělštinu opravdu naučila. Už Duolingo používáš? A můžeme vědět, JAK?

9 tipů, jak se s Duolingem naučit španělsky


Existují jen dvě skupiny lidí, když přijde řeč na Duolingo:

  1. “Ježiš, Duolingo je k ničemu, nic Tě nenaučí.”
  2. “Ježiš, Duolingo miluju, jaký je Tvůj streak?

Já osobně patřím k druhé skupině lidí. Duolingo je skvělý nástroj, pokud víš, jak ho používat a máš realistická očekávání.

Jak tedy Duolingo používat, aby fungovalo? A co znamená mít realistická očekávání?

Na otázku „jak Duolingo používat“ odpovím formou devíti tipů, což je smysl tohoto článku. Nejprve bych však ráda objasnila, co znamenají realistická očekávání.

Když začneš Duolingo žhavit dva týdny před dovolenou ve Španělsku, nenaučíš se vůbec nic. Učení jazyka je maraton, ne sprint.

Pokud očekáváš, že se jazyk naučí sám od sebe, nebo že tě jazyk naučí Duolingo a budeš při tom pasivní, jsi vedle jak ta jedle. Naučit se to musíš ty sama. Duolingo je jen nástroj, který ti ve tvém snažení může pomoci. Stejně jako tě jazyk nenaučí ani sebelepší lektor (a to holky ze Španělštiny do plavek jsou - poznámka redakce:) – naučíš se ho ty. Lektor ti ve tvém snažení může jen pomáhat, dávat tomu směr, formu, strukturu a systém. A přesně od toho jsou tu lektoři jazyků.

Ruku na srdce, většina lidí totiž neví, jak se jazyk mají (na)učit.

Znalosti o tom, jak se jazyk naučit samostudiem, jsou ještě mizivější. Drtivá většina lidí tedy neví, jak používat právě Duolingo, aby se jazyk naučili, a ne jen bezhlavě pasivně klikali, hlavně aby nepřišli o streak (všichni jsme tam byli).

Když jsem začala se španělštinou na Duolingu v srpnu 2019, říkala jsem si, že mi to realisticky zabere 2-3 roky. A byla jsem s tím v pohodě.

A taky jsem byla vedle jak ta jedle. Duolingo totiž španělský kurz neustále rozšiřuje, myslím, že je to jejich nejobsáhlejší kurz. A tak o skoro 5 let později jsem někde ve 3/4 kurzu. A pořád jsem s tím v pohodě. Jo, můj streak je kolem 1600 dní. „Ježiš, vždyť už se učíš skoro 5 let, to už přece musíš umět španělsky!“ Definuj mi prosím „umět španělsky“. Učení se jazyka je často nekončící cesta. Jsi s tím v pohodě? Učit se (nejen jazyk) budeš celý život. Je fajn mít konkrétní cíl, třeba jazyková zkouška B1? B2? C1? C2? To záleží na tobě. Já osobně žádný takový jazykově-zkouškový cíl nemám a jsem s tím v pohodě. Protože z vlastní zkušenosti vím, že umět reálný jazyk a umět jazyk na zkoušku jsou dvě naprosto rozdílné věci. Asi se tedy můj pokrok nedá až tak dobře měřit, ale podle odhadů Duolinga jsem někde na vyšší úrovni B1. A já jsem s tím v pohodě. Všechno záleží na tom, jak si to nastavíš, co od toho chceš a co jsi ochotná pro to udělat. Nechoď do toho s mentalitou „co je to nejmenší, co pro to můžu udělat?“, jdi do toho s mindsetem „jak moc jsem pro to schopný/á udělat?“.

Teď tedy k těm devíti tipům, jak Duolingo používat, aby to fungovalo a ty jsi opravdu cítila pokrok a jazyk ses učila.

Probuď svoje hispánské já - kurzy španělštiny

Kurzy, ve kterých výuka probíhá nezávisle na místě a čase. Vrhneš se v ní do samostudia s podporou, ušetříš čas na vyhledávání zdrojů, dostaneš laskavou zpětnou vazbu a třeba si i uvaříš paellu podle originálního receptu ;-)

¡Přihlas se a začni v září!

9 tipů, jak se učit španělsky efektivně s Duolingem

1.Jak nepřicházet o srdíčka? 💕

Nechceš si Duolingo platit, ale nebaví tě, že vždy po chvíli dělání chyb (což je naprosto normální) přijdeš o všechna srdíčka a nemůžeš tak pokračovat ve studiu? Nepoužívej Duolingo aplikaci, ale otevři si to v prohlížeči buď na telefonu, počítači nebo tabletu. Ve verzi v prohlížeči totiž není vůbec koncept srdíček. A jsou tam trošku jiné typy cvičení, kde víc jazyk opravdu produkuješ, než že jen spojuješ a klikáš. V prohlížeči jsou navíc i podcasty. Pokud přece jen používáš Duolingo v aplikaci, můžeš vždycky použít funkci „procvičování“ a získat tak srdíčka, aniž bys musela čekat, než se ti obnoví.

2.Soustřeď se na vědomosti a nehoň body 🏃🏻‍♀️💨

Já vím, je to lákavé – Duolingo tě vždycky popohání, ať získáš hlavně co nejvíc bodů a hraješ různé jazykové „hry“ jako Match Madness a jiné. Duolingo je extrémně zábavná a „gamifikovaná“ aplikace. Ale nezapomeň, proč tu aplikaci každý den (!!!!) otevíráš. Aby ses naučila jazyk, ne aby sis hrála. Takže se soustřeď zejména na to, abys vždycky udělala něco nového, ne jen opakovala staré učivo nebo hrála jazykové hry. Každý den zkus udělat něco z nového učiva. Nové učivo je čím dál těžší, ale to proto, že ty jsi čím dál lepší. S novým učivem souvisí tip číslo 3.

3.Čti si gramatické vysvětlivky 📖

Tohle hodně lidí neví. Jsi jedním z nich? Na začátku každé lekce v pravé části vedle názvu a čísla lekce je ikonka kroužkového sešitu. Vždycky, než začneš nové učivo, přečti si tyhle gramatické vysvětlivky. Gramatika není vždycky intuitivní, nenaučíš se ji jen tak mimochodem. Někdy ano, když se to podobá něčemu, co znáš buď ze svého mateřského jazyka, nebo jiného cizího jazyka, který už ovládáš. Ale pokud nějaký gramatický jev v češtině neexistuje (jako třeba předpřítomný čas v angličtině), bude to sakra těžké pochopit jen tak za pochodu. Systematicky a konceptuálně jiné jazykové jevy JSOU těžké na pochopení. Pokud tomu pořád nerozumíš, zeptej se někoho (lektora, rodilého mluvčího nebo třeba i Googlu či ChatGPT).

4.Opakuj nahlas 🗣️

Pokud je tvým cílem naučit se jazykem mluvit (což je pravděpodobně cílem všech jazykových studentů), musíš na Duolingo mluvit. To jsou teda novinky, co? Ideálně zopakuj nahlas úplně všechno, každou větu, každé slovo. Napodobuj intonaci. A tím „všechno“ myslím opravdu všechno. Ne jen ta cvičení, která tě nutí mluvit a nahrávat odpovědi ústně. Opakuj i ta cvičení, kde spojuješ nebo čteš nebo klikáš. Když to totiž nezopakuješ nahlas, jak se asi jinak naučíš cílovým jazykem mluvit? Když budeš jen pasivně klikat a číst, získáš pouze pasivní znalost jazyka (budeš umět číst a poslouchat, porozumíš), ale nebudeš schopný/á jazyk používat ke komunikaci. Protože je to něco, co netrénuješ. MUSÍŠ NA DUOLINGO MLUVIT!

Další tipy, jak se rozmluvit španělsky, najdeš v článku 6 tipů, jak se rozmluvit španělsky

5.Klid a soustředění 🧘🏻‍♀️

Když se učíš jazyk s lektorem, taky (doufám) odložíš telefon a neděláš u toho jiné věci. S Duolingem je to stejné. Dej si telefon do režimu „nerušit“, ať tě neotravují žádné notifikace a těch 10-15 minut se plně soustřeď na studium. Nepřepínej do jiných aplikací, nekontroluj u toho socky, SOUSTŘEĎ SE. Po tuto krátkou dobu se plně soustřeď na tuto jednu aktivitu. Je to super tréning i na jiné aktivity, na které se pak budeš schopný/á soustředit po mnohem delší časové úseky. Nemultitaskuj. Multitasking znamená, že ani jednu věc neděláš pořádně, ani na jednu věc se pořádně nesoustředíš.

6.Zamysli se, uvědom si a pochop chyby, které děláš 💡

Když uděláš chybu, neklikej hned bez rozmyslu dál jen proto, abys už honem rychle dokončila lekci. Zamysli se nad svou chybou. Pokud se z ní nepoučíš a daný jev se nenaučíš a nepochopíš ho, šibalská Duo sova se tě na to samé za chvilku zeptá znovu. Jmenuje se to „spaced repetition“. Jde o to, že když uděláš chybu, aplikace si to pamatuje a za chvilku se tě zeptá na tu úplně stejnou věc a bude se tě ptát tak dlouho, dokud to buď nepochopíš a neodpovíš správně, nebo to netipneš správně. Co si myslíš, že je v procesu studia lepší? :-) Pokud potřebuješ víc vysvětlení, nažhav Google nebo se někoho zeptej. Kdysi na Duolingo byla funkce „diskuse“, kde když člověk udělal chybu, mohl si k danému konkrétnímu cvičení rozkliknout diskusi, kde se s ostatními studenty řešilo, co a jak a proč je správně nebo špatně. To byla moc užitečná funkce, já už ji tam ovšem od loňska nemám. A co ty? Máš ji tam někde?

7.Systém a posloupnost 📈

Teď už to ani jinak nejde, ale dřív se dalo libovolně skákat a přeskakovat mezi různými tématy a lekcemi v rámci jednoho kurzu. Od té doby to Duolingo odborníci překopali a všichni musí postupovat stejně, postupně. Věřím, že tým jazykových vědců ví víc než já, jeden samostudent, a tak postupuji kurzem tak, jak mi ho servírují. Věřím, že to jazykoví vědci nadesignovali tak, aby kurz byl efektivní a opravdu jsme se něco naučili.

8.Příběhy a poslechová cvičení. 

Na nabytí pasivních znalostí (četba, poslech) jsou super Duolingo příběhy a jejich čistě poslechová cvičení (v kurzu mají ikonku sluchátek, nejsem si jistá, jestli nejsou pouze ve španělském kurzu). Jsou součástí kurzu, takže je nemusíš nikde složitě hledat, budou ti servírovány v průběhu studia. Příběhy obsahují dialogy, jejichž součástí je reálný jazyk ze života, což je super. Takže kromě vět typu „Kde je knihovna?“ se naučíš i věci z reálných situací. Obzvlášť u příběhů nečti jen očima, zopakuj nahlas každou větu. Nepřeskakuj poslední část, kde máš písemně odpovědět na otázku, co se ti na příběhu líbilo nebo co se stalo, máš jedinečnou možnost jazyk reálně produkovat. Zkus si napsat větu, dvě. Je to těžké, ale to je to, co potřebuješ. Produkovat ten jazyk. Sáma tvořit věty, ne jen opakovat něco, co řekl někdo jiný. Je to těžké, ale to je to, co potřebujeme.

9.Láskyplné povzbuzení. 

Pokud se učíš cizí jazyk, jsi o krok dál než ten, kdo o tom jen přemýšlí a pořád to odkládá.

Nejde ti to? Připadáš si k ničemu? To my všichni, co se učíme něco nového (zdravím sama sebe, která se snažím naučit se surfovat a je to zatraceně těžké). Zkus si užívat ten proces, ohlédni se za tím, co ti kdysi připadalo těžké, teď už to ovládáš levou zadní a věděla bys to, i kdyby tě někdo vzbudil o půlnoci. Učit se jazyk sama JE dřina. Děláš to dobře, pokračuj, nepřestávej. Pokud bys chtěla rychlejší pokrok, zvaž buď kurz, nebo soukromé lekce s lektorem. Je mnoho způsobů, jak se jazyk naučit. Studium jazyka může a musí být zábava. Duolingo je extrémně zábavné. Neztrať se ovšem v té směsi her a klikání. Pokud hledáš něco víc tobě šité na míru, kontaktuj nějakého lektora a zjisti, jaké jsou možnosti. Od toho tu my lektoři jsme. :-)

Nemusíš se učit o životním prostředí, když tě to nebaví. Můžeš se učit na základě svých zájmů a koníčků. Ona je to pak mnohem větší zábava. A vovovovovov to jde!
Na nás lektorkách ze Španělštiny do plavek si studenti nejvíc chválí laskavost, úsměv, profesionalitu a podporu. Mrkni se na stovky referencí SEM.

Vanda Hájková

Ahoj, jsem Vanda, online lektorka angličtiny, digitální nomádka, bonvivánka. Razím heslo “Naučila jsem anglicky stovky Číňanů, naučím to i tebe”. Pokud Tě zajímají moje eskapády spojené s životem a prací na cestách od Číny přes Londýn, brázdění Evropy v obytné dodávce až po moje současné surfovací a jiné příhody v Austrálii, ráda Tě uvidím na svém Instagramu @the_vandaful. Angličtinářské věci najdete na @vandaful_english.

Otevřít fotku
Vanda Hájková

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každý měsíc ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady