Která jídla nesmíte v Peru minout
Čeká nás peruánský měsíc! Ne, není to žádná astrologická záležitost, ale nedávno se mi sešlo hned několik příběhů z Peru. Bude mi největší ctí, vám je všechny v létě představit. A rovnou si nasadíme letní tempo, jeden článek za dva týdny. Ať si odpočinete, milovníci hispánského světa.
Protože je před každou dalekou cestou lepší se posilnit, tak začínáme se Zuzkou Bartákovou (Z Cestujeme po Peru) jídlem. Od Zuzky zde na blogu najdete už dva články, protože je to její srdcové téma. Navíc je autorkou nové kuchařky - Peruánská kuchařka a peruánská jídla můžete uvařit i ve vaší české kuchyni.
Která jídla nesmíte v Peru minout
Peru každoročně získává přední místa jako nejlepší turisticko-gastronomická destinace. Proto je velká škoda při návštěvě Peru neochutnat jejich vynikající jídla, která jsou v každém kraji odlišná.
Navíc Peruánci jídlo milují, rádi se jeho přípravě věnují a dost si s tím vyhrají. Umí jídlo skvěle dochutit a z mála vykouzlí skvělé věci. Mě by třeba kleplo připravovat k jídlu každý den x příloh a omáček nebo k snídaní připravovat polévku či hlavní jídlo. Oni si to ale užívají.
Vegani a vegetariáni – na konci naleznete pár tipů ke zdejšímu stravování, hrůzostrašné historky o rozdrcených morčatech prosím přeskočte.
Pobřeží Peru
Na pobřeží to bez čerstvých ryb a mořských plodů prostě nejde.
Ceviche – národní peruánské jídlo – čerstvá syrová ryba v limetkové šťávě. Ceviche si buď zamilujete nebo je nesnášíte. Peruánci si je často dopřávají, když mají kocovinu - třeba hned k snídaní. Klasické ceviche je z mořských ryb, ale připravuje se i z mořských plodů. Servíruje se s tzv. leche de tigre, což je kyselá zálivka z limetek, která Peruáncům tolik chutná, že ji podávají ve skleničce jako nápoj zvlášť.
Chicharón de pescado – smažené rybí kousky. Je to jedna z tutovek, kterou nezklamete děti. Jen pozor na dobrou restauraci, aby vám to nepřidělalo naopak problémy. Já se nejraději ptám místních – kam se chodí najíst.
Hory
V horách jsou základem jídla brambory, kukuřice, luštěniny i quinoa. Vzhledem k blízkosti Peru k rovníku se zde v nižších nadmořských výškách pěstuje mnoho druhů ovoce.
Cuy alias morče – aneb častý dotaz, který dostávám: „To jako vážně jedí v Peru morčata“? Ano, jedí, ale na denní bázi samozřejmě. Za dob Inků byla morčata takovými malými prasátky v domácnostech, dostávala zbytky z kuchyně. Původní druh morčat byl prý mnohem větší než ten dnešní.
Morče si můžete dopřát grilované, pečené v troubě nebo tzv. „cuy chactado“, což původně bývalo kameny rozdrcené (splácnuté) morče osmažené ve směsi z kukuřičné mouky, vajec a pepře. Dnes už ho „splácnou“ až po zabití.
Morče je tradičně servírováno s hlavou. Dle některých je to z důvodu, aby nedocházelo k podvodům a nedali vám místo morčete třeba krysu. Podle jiných by podávání morčete bez hlavy přineslo smůlu.
Bistec de alpaca (steak z lamy-alpaky) – bylo nejoblíbenější jídlo mé skupinky, kterou jsem počátkem roku 2020 po Peru provázela.
Papa rellena
Tato mletým masem plněná a smažená brambora má předincký původ a různých variantách je rozšířena ve více státech Jižní Ameriky. Její peruánská verze samozřejmě patří mezi ty nejchutnější. :-)
Causa rellena – bramborové těsto s ají amarillo a s různou náplní – tuňákem, kuřecím masem, apod. Podává se často jako předkrm a je to vynikající!
Sopa de quinoa – polévka z quinoi alias merlíku chilského, který se pěstuje v oblasti And více než 5 000 let. Polévka se připravuje nejčastěji zeleninová s různými variantami, občas se dělá z masového vývaru nebo se do ní přidává sýr či mléko.
Rocoto relleno – jídlo typické pro oblast Arequipy. Masem plněná pikantní paprika rocoto. Dělají i bezmasé verze a jsou naprosto luxusní.
Mazamorra morada – pudingový dezert z červené kukuřice – mňamka!
Amazonie
V džungli si musíte užít především množství čerstvého ovoce a džusů z nich!
A z jídel nevynechejte:
Juane – kuře, rýže, vajíčko a olivy zabalené v listu rostliny kalátea (vypadá jako banánovník), které dodá jídlu specifickou chuť.
Tacacho – moje nejoblíbenější! Jsou to smažené banány na vaření (plantainy) rozšťouchané a vytvarované do tvaru koule. Často podávané s grilovaným masem, ale můžete si to dát i samotné.
Paiche – sladkovodní ryba (arapaima) smažená nebo vařená v listu kalátei.
Suri – smažené nebo grilované larvy nosatců.
Jídlo na ulici
Nebojte se najíst na ulici! Kromě sendvičů zde narazíte i na tyto dobrůtky za pár drobných.
Empanadas – kapsy plněné masem nebo sýrem.
Anticuchos – grilovaná hovězí srdce.
Tamales – kukuřičné těsto s masem, případně sýrem, zabalené a vařené v sýrovém šustí.
Picarones – smažené kroužky s medem.
Peruánská klasika
Tato jídla dostanete skoro všude. Jsou to nejoblíbenější jídla mezi Peruánci.
Caldo de gallina – tradiční peruánský slepičí vývar, který zasytí i jako hlavní jídlo. V místních restauracích ho dostanete i s pařátkem.
Ají de gallina – slepice v omáčce z papriček ají amarillo. Specifickou chuť omáčce dodávají nadrobno nasekané oříšky.
Lomo saltado – oblíbené jídlo mezi turisty, vzniklo spojením čínské a peruánské kuchyně v období čínské imigrace do Peru v 19. století. Jsou to kousky hovězí panenky s cibulí, rajčaty a koriandrem podávané s hranolky a rýží.
Chaufa – další jídlo s čínským vlivem. Ochutnat ho můžete nejlépe v asijských podnicích zvaných Chifa.
Pollo a la brasa – mezi Peruánci takový oblíbený „fast food“. Grilované kuře s hranolky a salátem. K dostání za pár solů v tzv. Pollerías.
Torta tres leches – sladká tečka na závěr, která se vám doslova rozplyne na jazyku. Piškotový dort je nasáklý 3 druhy mlék. Vynikající!
Co vegetariáni a vegani?
Vzhledem k jejich vášni pro vaření se mi běžně stává, že mi bezmasé jídlo připraví, i když není na jídelním lístku. Nebojte se zeptat. Na turistických místech běžně naleznete veganské restaurace. Mimo turistické oblasti není výběr bezmasého jídla veliký, ale na tržnicích je k dostání množství vynikajících a čerstvých produktů.
Moje tipy na skvělá bezmasá jídla:
Papa a la Huancaína se podávají nejčastěji jako předkrm. Jsou to brambory (papas) v omáčce z lehce pikantní papričky ají amarillo, mléka a sýru. Omáčku Huncaína dávají často i se špagetami.
Locro de zapallo – dýňová omáčka s kukuřicí, fazolemi a sýrem.
Tallarín verde nebo tallarín al horno – špagety v zelené omáčce a špagety zapečené v troubě. Někdy je to podávané jako příloha, ale můžete si objednat i zvlášť.
Čím to zapít?
Kromě úžasných a čerstvých džusů určitě vyzkoušejte:
Refresco – ředěné ovocné šťávy (čerstvé, žádné koncentráty!), levné a vynikající. Můj tip je refresco de cebada – refresco z ječmene, má netradiční a jemnou chuť.
Chicha morada- šťáva z červené kukuřice.
Cerveza (v Peru slangově „chela“ a česky pivo) - v Peru nečekejte točené, v 99 % mají pouze lahvové. České to není, ale dá se to pít.
Pisco sour – národní peruánský koktejl z vinné pálenky Pisco, limetek a bílku. Salud!
Pokud jste dostali chuť na peruánská jídla, vyzkoušejte Peruánskou kuchařku, kde jsou recepty na nejlepší peruánská jídla napsané tak, abyste je bez problémů uvařili i v České republice.
Zuzka Bartáková
Ráda představuji lidem krásy Peru i příběhy zdejších lidí a to je také jeden z důvodů, proč jsem založila projekt Cestujeme po Peru. Peru je mojí milovanou zemí, kde jsem nějaký čas žila, měla svatbu, a kam se každoročně ráda vracím.
Další články o Peru:
Kde se najíst v Limě, když jedete na Machu Picchu - Katka Pošepná
5 tipů pro cesty do Peru - Zuzka Bartáková
Jak jsem odjela jako dobrovolník do Peru a byla z toho svatba - Zuzka Bartáková
Chcete se učit španělsky?
Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.