“No quiero flores, quiero igualdad“ - Mezinárodní den žen ve Španělsku

8M – DÍA DE LA MUJER. Ve Španělsku se Mezinárodní den žen neslaví, manifestuje se a obléká se fialová barva. Článek od Jindřišky Čížkové, učitelky na Karlínské obchodní akademii.

“No quiero flores, quiero igualdad“ - Mezinárodní den žen ve Španělsku

Mezinárodní den žen to u nás trochu zavání minulostí. Červenou minulostí. A to je veliká škoda, protože je to den, který je věnován všem ženám. Jejich snaze o to změnit svět, jejich snaze o to nalézt rovnovážnost. Bez odvážných žen z minulosti by dnešní svět vypadal úplně jinak (jen se podívejte na konec tohoto článku). Ve Španělsku je to den plný fialové barvy, je to den, kdy je na čase vyrazit do ulic, je to den, který se stává velikým tématem i ve školách. Jindřiška Čížková, moje kamarádka, moje spolutvůrkyně zážitkových kurzů španělštiny a hlavně jedna z nejlepších učitelek španělštiny co znám, o tom napsala článek. A není jen pro ženy!

No quiero flores, quiero igualdad

No quiero rosas, quiero respeto

Víte, co je za den v pondělí?

Víme, že v dnešní době je těžké sledovat všechny události, když se kolem nás točí, to co nás už celkem všechny točí přes rok, ale položit tuto otázku Španělkám, neváhají.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Každé měsíc ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

V pondělí je #8M – DÍA DE LA MUJER. Za „normálních“ okolností by se v zemi ten den konaly obrovské manifestace, ženy všech tříd se oblékly do fialové – barvy feministického hnutí a mnohé z nich, co jsou doma „amas de casa“ by minimálně vyvěsily fialové zástěry na balkóny nebo do oken na podporu žen. Ve Španělsku se Mezinárodní den žen neslaví, manifestuje se. Španělky mají možnost neproplacené stávky, aby ukázaly, kde je jich všude zapotřebí a jak jejich nepřítomnost v práci, ovlivní chod společnosti. Je také pravdou, že průvody jsou každým rokem větší a větší, také se k nim přidává více a více mužů.

Podívejte se na článek v TeleMadrid pro víc informací a fotografií z března 2019
Otevřete si fotogalerii z 8. března 2020 v El Salto Diario

Letos se ale do průvodu nepůjde, vláda to v Madridu zakázala, i když ostatní protesty, např. proti tomu, co nás tolik točí, dovolila.

Ferran Martín - Humor fresco del día

Nejen španělské ženy se zlobí

Popovídala jsem si o tomto významném dni se svými španělskými kamarády. Moc dobře jsem věděla, že vstupuji na dost tenký led. #8M – DÍA DE LA MUJER je vždy ošemetné téma, mockrát se v minulosti strhla vášnivá debata, která ne vždy skončila pochopením obou táborů. Je také důležité zmínit, že mezi Španěly panuje názor, že tento den je často více o politice než o ženách. Stačí se podívat na dost kontroverzní španělskou politickou stranu VOX a dojde vám, že to je mávání červeným hadrem.

Moc dobře si pamatuji, jak jsem před lety na 8. března seděla v klidu doma v Praze a četla si knížku. Zazvonil telefon a na druhém konci moje španělská kolegyně „Madre mía, kde jsi?“ Rychle jsem vstala a odložila knížku a běžela tehdy ještě do papírového diáře zjistit, že jsme se neměly potkat. A ptám se tedy “Kde bych měla být, cariňo?“ A to už se projevila španělská vášeň „No přece demonstrovat, za nás za všechny ženy, jsme v centru a organizuje to tady moje španělská kamarádka“. Upřímně jsem se na chvilku zastyděla, posadila se ke knize a koutkem oka zahlídla květinu ve váze, kterou mi daroval někdo ten den jen tak na ulici.“ Je pravdou, že od té doby se situace změnila, sledujeme situaci v Polsku, konečně vychází literatura podporující významné ženy v české společnosti napříč historií Hrdinky: příběhy významných českých žen nebo Velké ženy z malé země a nesmím zapomenout na vynikající časopis Heroine. My španělštináři třeba i zelené šátky v Argentině, ale oproti obyvatelům Pyrenejského poloostrova je to velké NADA.

Moc se mi líbí Ivanky tradice na tento den, jednou vám ji na nějakém kurzu povíme.

Na čem se, ale všichni shodují, že role španělské ženy je na hony vzdálená stereotypu krásné princezny, ke které prý stále vedeme v naší zemi. Jak se již uvádí v názvu článku, Španělky nechtějí růže, ale rovnost a respekt. I ve školních osnovách se tento den bere velmi vážně. Španělské kolegyně a kolegové se na tento den pilně připravují – probírají např. významné ženy, nejen hispánského světa. Od Fridy Kahlo, slavné mexické malířky, přes Malala Yousafzai, pakistánskou bojovnici za lidská práva, zejména právo dívek na vzdělání, oceněnou Nobelovou cenou míru (2014) po Rigobertu Menchú Tum, guatemalskou bojovnici za lidská práva a taktéž držitelku Nobelovy ceny míru (1992). Snaží se vzbudit ve studentech a studentkách i jiné hodnoty, než fyzickou krásu a potencionální sexuální objekt "No somos princesas, somos guerreras". Mnohem více také probírají téma, kde se objevuje např. violencia de género (násilí na základě pohlaví/ genderové násilí).

A jak se připravuje učitelka španělštiny Karlínské OA na tento významný den?

Určitě si v pondělí a možná celý příští týden obleče něco fialového. Připomene studentkám a studentům, jak moc jsou v životě důležité jejich postoje a hodnoty, které nelze stavět stavět na genderu. Možná jim pustí něco o „Las Cholitas“ - ženách měnících společnost v Bolívii.

Nezapomene zmínit, co ženy v Česku dnes mají a neměly by, kdyby ženy „tenkrát“ nevyšly do ulic.

  • Politické postavení
  • Volit
  • Pracovat
  • Získat půjčku
  • Kojit na veřejnosti
  • Neztratit práci kvůli těhotenství
  • Dostávat plat a volně s ním disponovat
  • Vzít si toho, koho milují nebo se rozvést
  • Profesionálně sportovat
  • Nastoupit do armády
  • Studovat na univerzitě
  • Právo číst
  • Nahlásit sexuální obtěžování
  • Antikoncepci
  • Nosit kalhoty
  • Vlastnit majetek


Jindřiška Čížková

Hola, jsem učitelkou španělštiny na Karlínské obchodní akademii. Jmenuju se Jindřiška a miluju zmrzlinu 🍧 a 🍉 meloun. Pocházím z jihu, tak snad mi ta espaňol spadla do kolíbky. Baví mě lidi a vše okolo nich. Nejšťastnější jsem na cestách a taky často, když jdu z hodiny a mám ze sebe a svých studentů dobrý pocit, že nepřišli zbytečně, ani oni ani já❤️

Jsem rak, občas mi trvá, než mi něco dojde a zbožňuji vodu. Mám ráda seriály, už jste viděli La casa de papel? Una pasada! (jakože fakt hustý:)) Na lehátku a ve vlaku ráda čtu nebo poslouhám hodně nahlas muziku 🎧 Jednou za čas musím udělat něco, co jsem ještě nikdy nezkusila nebo překonat svůj strach. Třebas mám hrůzu z výšek, ale na mým bucket listu je zip line😅

Baví mě pozorovat úspěch studentů a jak objevují krásu španělštiny. Nejvíce mě dostane jejich nadšení pro další poznání a propojování si věcí, které jen jim dává smysl:) Jsem vždy dojatá, když něco společně vytvoří a dokážou mi to popsat a rozumíme si:) A co teprv když se vrátí z jihu s tím, že to fakt stálo za to😎

Jindřiška Čížková

Jindřiška napsala v minulé roce článek, který povzbudil mnoho učitelů a lektorů španělštiny:

Inspirace do online hodin pro učitele španělštiny

Aktivity do hodin španělštiny spojené s 8M


Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 20 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.