Santiago de Compostela s dětmi

Nejlepší tipy na hřišťě v centru Santiaga de Compostela. Kam vyrazit s dětmi, kde si pořídit španělské knížky a kde ochutnat vynikající zmrzlinu.

Santiago de Compostela s dětmi

Santiago de Compostela mám v plánu, ať už jako cíl Camina de Santiago, ale také jako krásné město v úžasné části Španělska. V Galicii jsem ještě nikdy nebyla a jsem moc ráda, že zde na blogu se můžeme do Galicie vydat v mnoha článcích. Zdíša nás ale bere hlavního města a můžeme si sebou vzít i prťouse. Každý rodič ocení, když bude znát tu nejlepší trasu, plnou hřišť, dobrodružství, zmrzliny i katedrály.

Procházka po Santiagu s dětmi

Brzy tu máme léto a jsem si jistá, že mnohým z vás je již zapalují cestovatelská lýtka. Pokud se ve Španělsku chystáte do Galicie, určitě vás nemine návštěva Santiaga de Compostela – krásného historického města, kam každoročně proudí desetitisíce poutníků, kteří se rozhodli pro tzv. Svatojakubskou cestu – Camino de Santiago. I já jsem na vlastní nohy šla Camino a článek o tom najdete taky tady u Ivany na blogu Španělština do plavek. Cílem každého poutníka, ale také všech turistů, je v centru Santiaga Catedral de Santiago, kde jsou dle legendy uloženy ostatky sv. Jakuba.

O tom, co v Santiagu navštívit jako turista, najdete na internetu jistě mnoho článků. Já mám pro vás dnes ale něco trochu jiného: mám pro vás trasu na půlhodinovou procházku po Santiagu, kterou si vychutnáte i s mladšími dětmi (v tom případě počítejte více než půl hodiny). Procházka vede krásnými historickými místy, ale hlavně také přes několik dětských hřišť, která se nachází všechna téměř v srdci Santiaga a kde si přijdou na své i vaše děti. Sama mám malého syna, se kterým jsem se Santiagem už nejednou procházela a tahle trasa je spojením několika našich oblíbených míst a hřišť. Vše je tedy na vlastní oči, ruce a nohy vyzkoušené a za zábavu dětí ručím!
Jdeme na to?

Librería Follas Vellas

Librería Follas Vellas, Rua Rosalía de Castro, Santiago de Compostela

Naši procházku začínáme zde, před dveřmi knihkupectví a antikvariátu Follas Vellas (galicijský název značí španělsky „hojas viejas“, česky „staré listy“) a to ze dvou důvodů: je to místo, kde se také nachází autobusová zastávka, na které obvykle vystupuji, když přijíždím do Santiaga z jedné z okolních vesniček, kde žijí prarodiče mého syna a pak také – je to opravdu krásné knihkupectví, kde se vždy ráda zastavím a koupím knížky nejen pro sebe, ale i pro malého syna. Koupila jsem tam už i několik knížek (ve španělštině i galicijštině), které zde v Česku vydává nakladatelství Svojka. Takže pokud jste fanoušci těchto pohyblivých knížek pro děti, ale i španělsky a galicijsky psané literatury, zajděte do Follas Vellas (kde je mimochodem také moc milý personál, který si s vámi rád o literatuře popovídá). Hotovo? Tak jdeme dál…

Moje nálož knížek koupených ve Follas Novas

Praza de Vigo (3 min pěšky)

Odpojíme se z hlavní ulice Rua Rosalía de Castro a za necelých 250m se ocitneme na Praza de Vigo – malé náměstíčko s parádním dětským hřištěm, které si při troše hravosti užijí i dospělí. Já osobně jsem se tam několikrát svezla na té obrovské pětimetrové skluzavce a byla to jízda! Na hřišti najdete rotoped a jiné vybavení pro outdoorové posilovny, ale i trampolínu, houpačky, malou skluzavku a domeček pro děti cca od jednoho roku. Pohrejte si a jdeme dál!

Hřiště Praza de Vigo 

Praza Roxa (4 min pěšky)

Z Praza de Vigo budeme pokračovat lehkou chůzí ulicí Rúa Nova de Abaixo až na Praza Roxa – Rudé náměstí. V minulosti, za Frankostického režimu, se zde často pořádaly demonstrace odpůrců vládnoucího režimu, kteří byli známí právě jako „rudí“. Odtud odvozuje toto místo svůj název. Přímo na Praza Roxa najdete několik milých kaváren a když se rozhlédnete okolo, uvidíte, že všemi směry se odtud rozebíhají uličky plné obchodů s oblečením, s obuví, se sportovním vybavením, najdete zde pobočky hned několika bank, optiku, několik trafik a hračkářství. Mimochodem zde se nachází také Santiagovský miniDecathlon. Mezi Rúa de San Pedro de Mezonzo a Rúa de Frei Rosendo Salvado sejdete tři schody (je zde i sjezd pro kočárek) a ocitnete se před velkým dětskám hřištěm Xardíns dos Agros de Ramírez. Při pohledu na toto hřiště se vám i vašim dětem rozzáří oči. Tolik atrakcí a tak obrovský prostor! Na své si zde opět přijdou nejmenší děti i ti starší, co se nebojí vyšplhat až na čtyřmetrovou skluzavku a spustit se po ní dolů nebo prolézt skrz naskrz pavoukem z lan. Vypusťte děti na hřiště a sedněte si na lavičku s kafem, které jste si koupili na Praza Roxa (alespoň já to tak dělám). Za chvíli vyrážíme dál.


Praza de Galicia (11 min pěšky)

Děti si pohrály? Kafe je vypito? Tak jdeme dál! Vraťme se zpět na Praza de Roxa, zahněme doprava do ulice Rúa da República de El Salvador a na třetí křižovatce pak doleva na Rúa do Doutor Teixeiro. Po cestě budete míjet obchody s módou a módními doplňky jako je Zara, Stradivarius, Parfois nebo Bimba y Lola. Minete také snad nejrozšířenější galicijský supermarket Gadis, kde se můžete stavit pro svačinu (myslím, že právě tento Gadis v Rúa do Doutor Teixeiro má dvě patra a dá se tam najít i veškerá kosmetika, domácí potřeby aj.). Tam, kde se tato ulice sbíhá s dvěma dalšími, se nachází právě Praza de Galicia, naše další zastávka na procházce po dětských hřištích. Toto hřiště není sice tak velké jako ta předešlá, ale za krátkou návštěvu určitě stojí. V létě navíc přijde vhod příjemné zastínění stromy.

Pohled z výšky na Praza de Galicia
Já a syn na hřišti Praza de Galicia 

Catedral de Santiago (7 minut pěšky)

Katedrála už je na dosah! Už se jenom prosmýknout kolem restaurace KFC na Rúa da Senra, přejít frekventovaný přechod a jste v Casco viejo – v historické části města, která byla dříve také obehnána hradbami. Ponořte se do ní a proud turistů či poutníků vás neomylně zavede ke katedrále, popřípadě můžete také následovat stánky se suvenýry, které lemují celou Rúa do Franco, po které se zřejmě dáte. Centrum Santiaga je plné hotelů, hostelů, kaváren a restaurací, které vás vábí dovnitř vystavenými více či méně živými chobotnicemi a kraby ve výlohách. Pokochejte se ještě náměstíčkem Praza de Fonseca a katedrála už je za rohem! Do katedrály je možný vstup i s kočárkem, ikdyž, pokud si chcete vystát frontu a nahlédnout k místu, kde dle legendy leží ostatky sv. Jakuba a podívat se také zblízka na jeho sochu, která shlíží shora na celý kostel, položit mu ruku na rameno a podívat se s ním, budete kočárek muset na chvíli opustit. Článků o historii a architektuře této katedrály najdete na internetu jistě spoustu, nebudu se tedy do toho pouštět. Pokochejte se a sejdeme se zase venku.

Naše abuela s kočárkem v Casco viejo, na cestě ke katedrále.

Catedral de Santiago – s abouelou a mým prckem
KURZ PROBUĎ SVOJE HISPÁNSKÉ JÁ I. - Intenzivní tříměsíční kurz španělštiny. Už 3. octubre 2022 vykopni svoji španělštinu do nejvyšší La Ligy. Pro věčné začátečníky, ale i pokročilé matadory. 1–2 hodiny samostatné práce týdně. Bez práce nejsou tortilly! Tak se přihlas ZDE.

Parque da Alameda (13 minut pěšky)

Když se nyní vymotáte z Casco viejo stejnými uličkami, kterými jste se tam dostali, ocitnete se před  frekventovaným přechodem pro chodce vedoucím do Parque da Alameda – velkého městského parku plného stromů poskytujících příjemný stín. Ještě než tam však doopravdy zamíříte, udělejte mi, prosím, radost a dejte si kopeček zmrzliny (nebo dva) v Bico de Xeado na Rúa de Franco, ještě ve staré části města. Jedná se o galicijskou specialitu a je to ta nejlepší zmrzlina ve Španělsku a vedle české poctivé zmrzliny z Tuchlovic vůbec ta nejlepší zmrzlina, kterou jsem kdy ochutnala. Hotovo? S kornoutkem zmrzliny v ruce se teď spolu můžeme vydat do Parque da Alameda s úžasnými výhledy na katedrálu (já vím, tady se každých pět minut zastavíte a budete si to fotit). Dětem se určitě bude líbit socha As dúas Marías, socha dvou Marií, dvou sester, které žily v Santiagu v 50. a 60. letech a byly známé svými každodenními procházkami po centru Santiaga s excentrickým oblečením a líčením. Na druhém konci parku se vydejte po Avendida de Compostela, která vede až do univerzitního kampusu a vás zavede k poslednímu dětskému hřišti naší procházky Parque infantil da Alameda. Toto hřiště má pro mě jednu jedinou nevýhodu a to je, že je v něm v létě jen velmi málo stínu. Na druhou stranu zde najdete pítko s pitnou vodou, což určitě přijde vhod.

socha As duas Marías

Doufám, že se vám procházka Santiagem se mnou líbila. ZDE najdete odkaz na trasu na GoogleMaps, abyste se přeci jen někde neztratili. Santiago de Compostela je krásné město a když víte kudy kam, je i velmi přívětivé pro rodiny s dětmi. Doufám, že jsem vám tímto článkem pomohla užít si ho zase o trochu víc.

ZDE najdete odkaz na celou trasu 

Zdíša Dubišarová

Hola, jmenuju se Zdíša Dubišarová a jsem lektorkou francouzštiny a španělštiny. Učím online a také v pražských Dejvicích. Mám doma malého španělsko-českého prcka, který mě také inspiroval k vytvoření instagramového účtu Španělština do kočárku a otevření prezenčních kurzů španělštiny a francouzštiny pro maminky s dětmi. Více o mně a aktuální nabídku mých kurzů najdete na webu.

Zdíša Dubišarová

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.