5 jídel, která stojí za to v Katalánsku ochutnat

5 jídel, která stojí za to v Katalánsku ochutnat

První podzimní článek, bude o katalánských dobrotách. Pohladí vám chuťové buňky už jen při představě. Baví mě ukazovat hispánský a tady tedy katalánský svět z různých úhlů pohledu. A gastronomie je pěkný úhel. Katalánsko je jednou z autonomních oblastí Španělska, ale o tom třeba jindy. Přesně tam teď žije Adéla , moje bývalá studentka z jednoho pomaturitního studia. Líbí se mi, když studenti dotáhnou španělštinu na takovou úroveň jako ona. A vypadá to, že v Katalánsku pár let zůstane <3. Více se o ní dozvíte pod článkem a nebo na jejím blogu.


5 jídel, která stojí za to v Katalánsku ochutnat

Asi každý si pod výrazem „španělská kuchyně“ představí jídla, jako jsou paella, tortilla de patatas nebo gazpacho. Jsou to pokrmy, na které nedám dopustit a rozhodně je doporučuji aspoň jednou v životě zkusit. Pokud máte v plánu návštěvu Katalánska, nemusíte se bát, i přes napjatou politickou situaci vám paellu, tortillu ani gazpacho nikdo nezakáže. Katalánská kuchyně ale necestuje moc daleko, a proto byste měli nejdříve zkusit to, co vám jinde ve Španělsku pravděpodobně nenabídnou. Tady máte několik tipů.

Pa amb tomaquet

Čti „pa am tomáket“ neboli chleba s rajčetem. Na „pa amb tomaquet“ Katalánci nepoužívají běžná rajčata, ale menší, říká se jim „tomaquet de penjar“. To proto, že se skladují zavěšené jedno na druhém v síťce. Jejich šťáva má sytě rudou barvu a semínka jsou tak jemná, že si jich ani nepovšimnete. V pokojové teplotě prý vydrží až 5 měsíců. Tato rajčata mají tak tenkou slupku, že když je rozkrojíte na půlku a začnete roztírat na chleba, jediné co vám v ruce zůstane, je ta slupka, která se pak vyhodí. Potom stačí chléb už jen pokapat olivovým olejem a posolit, a máme hotovo. No, a když si tedy v Katalánsku objednáte jakýkoliv typ bagety či chleba, ať už se šunkou, sýrem nebo čímkoliv jiným, úplně běžně vám ho pomažou těmito rajčaty. Osobně bych bagetu na jiný způsob asi už nejedla.

Pa amb tomaquet (zdroj Pinterest)

Calçots

Calçots je druh zimní cibule. Běžně se nakoupí desítky cibulí s dlouhými zelenými stonky, a dělají se na ohni či grilu tak dlouho, dokud bílá část nezměkne. Jí se rukama, nejdříve se pořádně oloupe spálená část, a poté se jí bílá cibulka. Katalánci uchopí calçot za zelený výhonek, namočí ho (pouze bílou část určenou k jídlu) do speciální omáčky, zvednou ho asi tak do úrovně očí a pomalu ho spouští do pusy a ukusují. Doma se většinou calçots dělají při větších sešlostech, zejména na jaře.

Calçots (zdroj Pinterest)

Fuet

Fuet je typickou pochutinou, která je v Katalánsku stejně běžná asi jako jamón ibérico v celém Španělsku. Jedná se o tenký, sušený typ salámu, který je vyrobený z vepřového masa. Obvykle se jí s pečivem, ale hodí se skvěle i jen tak samotný ke sklence vína.

Fuet (zdroj Pinterest)

Mongetes amb botifarra

Tento pokrm, španělsky „alubias con butifarra“ je původem také z Katalánska. Jedná se o bílé fazole s párkem. Párek to není ledajaký. Je to spíše taková klobáska, v Katalánsku dostupná na každém rohu.

Mongetes amb botifarra (zdroj Pinteres) 

Crema catalana

A nakonec nesmí chybět ani tip na originál katalánský dezert, který se podobá sousednímu francouzskému „créme brulée“. Jde o krém na způsob pudinku s karamelizovaným povrchem.Tak a teď hurá do ochutnávání katalánské kuchyně! Dobrou chuť – Bon profit!

Crema catalana (zdroj Pinterest)

Adéla

Jmenuji se Adéla a již třetím rokem žiji ve Španělsku. Španělština se mi líbila už od střední, nicméně jak to tak už na některých školách bývá, každým rokem se nám změnila profesorka a po 4 letech jsem stále byla v začátcích. Po střední jsem se proto rozhodla jít na pomaturitní studium španělštiny, nejen abych se ten jazyk dobře naučila, ale také jsem se chtěla dostat na VŠE na fakultu mezinárodních vztahů, kde dva cizí jazyky na pokročilé úrovni byly podmínkou. Španělština mě vždycky bavila a líbilo se mi, že je to jazyk, kterým se domluvíte nejen ve Španělsku, ale v téměř celé Jižní Americe a také na Filipínách. Vždy mě to děsně táhlo do Španělska, to teplo, moře, hezké počasí. Během studia na VŠ jsem tedy o letních prázdninách odjela na 2 měsíce dělat au-pair do jednoho přímořského městečka v Katalánsku, do kterého jsem se po dokončení studia i přestěhovala. Myslím, že práce au-pair je jeden z nejsnazších a nejvíc low-cost způsobů pro mladé lidi, jak si kvalitně zdokonalit jazyk a k tomu si užít pobyt v cizině. Naučíte se lépe komunikovat a porozumět, a jako bonus poznáte i kulturu přímo od zdroje.

Po tom, co jsem se přestěhovala do Španělska, jsem ovšem měla tu čest narazit na různé problémy s úřady a papírováním, a to byl také důvod, proč jsem se rozhodla začít psát svůj blog www.AdelAbroad.com. Kromě toho, že se alespoň tímto způsobem snažím pomoci ostatním Čechům, co a jak kde vyřídit, tak tam také občas publikuji články o svých výletech a různých zajímavostech. Musím se ale přiznat, že ve Španělsku se člověk nikdy nenudí, takže mi někdy chvíli trvá, než zase něco nového vyplodím.

Adéla 

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.