Gran Canaria versus Tenerife - který ostrov je vhodnější pro rodiny s dětmi?

Bára Kopecká, autorka průvodce po Gran Canarii pro rodiny s dětmi Vám pomůže vyřešit dilema, jestli jet s Vašimi nejmenšími na Tenerife nebo na Gran Canarii a přidá praktické rady a tipy.

Gran Canaria versus Tenerife - který ostrov je vhodnější pro rodiny s dětmi?

Polovina letních prázdnin už bude příští týden za námi! Já si jedu pěkně v prázdninovém módu, mám za sebou 3 týdny v lesích s dětmi a kamarády na Vysočině a v Novohradských horách... Koupání, houpání v hamace uprostřed lesa, skákání na balíky sena apod. Před sebou mám za pár dnů velké stěhování do většího bytu, musím promyslet, jak od září naložit se svoji "španělštinou do plavek"... Těším se na opakování intenzivních kurzů, budu přijímat nové studenty na koučování i do privátních lekcí, ale moc ráda bych si postavila i své vlastní semestrální skupinové kurzy, upravila si web, oslovila nové přispěvatele na blog, naučila se lépe se sociálními sítěmi.... Takže se mi trochu vaří hlava. Nejvyšší čas vypnout! Pojďme si přečíst Báry článek o tom na jaký z Kanárských ostrovů se vydat s dětmi. Jela bych hned!


Gran Canaria versus Tenerife - který ostrov je vhodnější pro rodiny s dětmi?

Už víte, kam poletíte příští zimu? Asi vás napadá: „Dost divná otázka v polovině prázdnin. Léto je v plném proudu a zimu fakt neřeším.” Delší pobyty je ale fajn plánovat předem - obzvlášť pokud chcete ušetřit. A tak jsem rozhodla pro inspiraci sepsat naše zkušenosti z předchozích let. A na závěr vám prozradím, kam se chystáme my (ale psst, zatím je to tajné:-)).

Tejeda (Gran Canaria)

Je libo pohodlí a masovější turismus, nebo větší divočinu?

Celkový charakter ostrovů je v mnohém podobný. Na jihu najdete vyprahlou krajinu, sever je naopak šťavnatý a plný zeleně (a častěji tu prší). Uprostřed leží hory - a hned tu máme první odlišnost.

Hory na Gran Canarii možná neoslní nadmořskou výškou, ale jsou o poznání divočejší a méně zalidněné. V mapě uvidíte silnice plné zakroucených serpentýn. K nejvyšším horám ostrova jsme vyrazili dvakrát. Další výlety Pavel (řidič) rezolutně odmítl. Hory jsou nádherné a píšu o nich mimo jiné ve svém průvodci.

Několikrát jsme navštívili krásnou rokli Barranco de Guaydeque, která se zavrtává hluboko do vnitrozemí. Ani zde nepotkáte davy turistů.

Na Tenerife se hory uz od pobřeží zvedají k impozantní sopce El Teide, která je zároveň nejvyšší horou Španělska (3718 m). Cestování autem je pohodlnější. Serpentýnám se kvůli převýšení samozřejmě nevyhnete, ale kolem nejvyšších hor už vede široká a relativně rovná silnice. Pobyt v blízkosti sopky je zážitek na celý život.

Vesnice Masca mi svou atmosférou evokovala centrum Prahy. Nádherná okolní scenérie - a úzká cesta narvaná turisty. Pokud si chcete Mascu užít v klidu, naplánujte si její návštěvu na večer.

El Teide (Tenerife)

Historická městečka s minimem turistů - to je doména Gran Canarie

Vnitrozemská městečka na Gran Canarii jsou ideálním cílem rodinných výletů. Je tu klid a dostatek prostoru na hraní. Zároveň si můžete projít pěkné centrum a odjíždíte s pocitem, že jste “něco” viděli (i když jste celé hodiny hlídali děti na hřišti a plnili jejich požadavky).

Doporučujeme například Telde, Agüimes, Arucas, Firgas, Gáldar, Agaete a další.

Katedrála v Arucas (Gran Canaria)

Pěkná historická města najdete samozřejmě i na Tenerife. S dětmi zamiřte například do La Orotavy, La Laguny, Candelarie nebo Icodu de los Vinos.

Na Tenerife jsme si zamilovali východní pobřeží

Klid, prostor na hraní a něco zajímavého k vidění - přesně to jsme objevili na východním pobřeží. O San Miguel a okolí jsem psala v tomto článku. Krásné pláže najdete v El Médanu, Puertitu de Güímar nebo v Porís de Abona. Nevynechte nádhernou přírodní rezervaci kolem sopky Montaňa Grande u Puertita.

Sever Tenerife je také zajímavý, ale s podnebím je to horší - většinou je tu zataženo.

Las Palmas nebo Santa Cruz?

Hodnocení dvou hlavních měst bude čistě subjektivní. Las Palmas je mekkou digitálních nomádů a zdejší pláži (se spoustou hřišť na promenádě) se jen tak něco nevyrovná. Doprava ve městě je chaotická a jediná historická čtvrť (Vegueta) leží na okraji města.

Santa Cruz de Tenerife je o něco menší, má kompaktní centrum a zažili jsme tu skvělé akce pro děti. Na pláž je potřeba popojet do sousedního San Andrés. Třešničkou na dortu byl karneval, který je údajně druhý největší na světě po Rio de Janeiru. Celkově nás Santa Cruz bavilo o něco více.

Náš byt u oceánu (El Puertito, Tenerife)

Který ostrov tedy vybrat?

Ve výčtu zajímavostí bych mohla pokračovat ještě dlouho. Ať už se rozhodnete jakkoliv, neuděláte chybu. Oba ostrovy jsou bohatě zásobené dětskými hřišti, nádhernými plážemi a horskými scenériemi. A nejhezčí ze všeho jsou drobné každodenní zážitky, které vašemu pobytu dodají šťávu.

Playa de las Canteras (Las Palmas, Gran Canaria)

Málem bych zapomněla - slíbila jsem vám, že vám prozradím, kam se chystáme příští zimu. Pravděpodobně vyhraje kombinace Fuerteventura & La Gomera. Už se těšíme.


Bára Kopecká

"Jsem máma tří synů a píšu blog o našich cestách po světě. Vytvořila jsem také průvodce po Gran Canarii pro rodiny s dětmi. Mým přáním je inspirovat ženy k tomu, že i s bandou dětí můžeme žít velmi svobodně - a dokonce se realizovat."

Bára Kopecká

O Kanárech na blogu:

Under the sun. Un programa de inmersión lingüística en Tenerife, Sary článek ve španělštině

3 krásy Lanzarote - láva, slunce, Manrique od Michala

Dítětem na Kanárských ostrovech od Agy

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.