Kanárské karnevaly ve 3 aspektech

Kanárské ostrovy vždy na přelomu února a března ovládají karnevalové slavnosti. Kostýmy, hudba, dvoutýdenní fiesta. To musíte zažít.

Kanárské karnevaly ve 3 aspektech
Photo by Ugur Arpaci / Unsplash

Během 1 roku života na Kanárských ostrovech jsem stihla například pompézní C A R N A V A L E S, které se pořádají na Tenerife většinou v průběhu února. Svou bujarostí dýchají na paty těm brazilských, proto pokud to nevidíte na Brazílii a něco takového vás láká zažít, dejte šanci těm kanárským. Sice si až dodnes pamatuju, jak ulice večer smrděly po pipí, ale zážitek to byl obrovský. Hlavní město žilo opravdu snad 2 týdny fiestou.

💡
V tomto článku se dozvíte co je "pohřeb sardinky", ale taky, proč se vyplatí umět text písničky La vida es un carnaval.

Já se s vámi teď podělím o 3 aspekty, které mě na kanárských karnevalech fascinovaly:

foto de Matthias Kühne

Un disfraz para cada ocasión

Nadchlo mě, když jsem viděla, jak se na to místní isleños připravují. Snad co skončí jedny karnevaly, oni už se připravují na ty další. A během těch 2 týdnů jsou schopni mít snad na každý 2. den připravenou jinou masku/převlek neboli disfraz. Od těch jednodušších, po propracovanější, ale často laděné ve skupině přátel.

📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE

Entierro de la sardina

Jeden ze zajímavých momentů posledních dní byl "pohřeb sardinky". Obrovská maketa, kterou vidíte na fotce, se první projela ulicemi Santa Cruz, za ní se táhly davy "smutnících" lidí a nakonec ji spálili. Lidé ten den oblékají černou barvu, převlékají se za vdovy nebo někoho z církve, a nechybí ani kapesníčky. El entierro de la sardina je vlastně takové rozloučení se s karnevaly.

Los Indianos en La Palma

Až se jednou vrátím na ostrov La Palma, rozhodně chci vidět tuhle podívanou na vlastní oči. Slaví se tam totiž karneval Los Indianos. Ten ale vůbec takhle nehýří barvami, typická barva je totiž bílá. Lidé přijíždí i z okolních ostrovů a nosí elegantní oblečení jako klobouky, obleky, šaty a dokonce i kufry. Poukazuje to na migraci mezi Kubou a těmito ostrovy, kdy lidé migrovali na Kubu s touhou najít bohatství. Jeden z typických elementů je zásyp/pudr, který na sebe lidi hází.

Měli jste i vy šanci navštívit nějaký carnaval ve španělsky mluvících zemích? Jaká je vaše zkušenost? Napište nám nebo rovnou pošlete i fotku!

🇪🇸
Zaposlouchejte se do rytmů a poslechněte si písničku La vida es un carnaval. Nenápadně se můžete přiučit o tom, kde se používají slovesa ser, estar y hay. ZDE

Fotky z karnevalů Los Indianos si prohlídněte v článku National Geographic, kde taky najdete víc info.

Veronika Morales

Zná 1000 způsobů, jak použít tortillu a aspoň 3 z nich ti v kurzech prozradí. Sjíždí španělský Netflix i hispánskou hudbu, kterou se nebojí použít. Španělštinu vybrousila na akademické půdě i na ulicích Mexika a Kanárských ostrovů. Každého studenta rychle odnaučí se vymlouvat, proč to nejde, ale hlavně ví jak vytvořit bezpečné prostředí a nakazit tě dobrou náladou. Připravuje graficky pestré výukové materiály, ze kterých se učí jedna báseň, a vidí nové studijní aktivity, kam se jen podívá.

Nadchly vás Kanárské ostrovy? Nedivíme se. Mrkněte na hned několik tématických článků zde na blogu Španělština do plavek, se kterými můžete tento španělský poklad procestovat.