Online jazykové koučování očima studentů - Jitka

Svoje postřehy z koučování španělštiny popisuje Jitka v první polovině článku. Druhá čast patří názorným ukázkám ze společných koučovacích týdnů pohledem lektora.

Online jazykové koučování očima studentů - Jitka

Na začátku léta jsem vypsala velmi intenzivní kurzy španělštiny, některé se rychle zaplnily a jestli si vzpomínáte z jednoho kurzu se pár dnů před jeho začátkem odhlásila skupina studentů, protože zapomněla na svatbu kamarádů. A mě bylo z toho smutno. Zkusila jsem tedy reklamu na Facebooku a zabrala, za dva dny se kurz zaplnil. Nastavila jsem si zacílení na Prahu a najednou se ozvala Jitka z Uherského Hradiště (asi ty reklamy ještě moc neumím). A přijela kvůli kurzu vlakem tu dlouhou cestu a má za to můj obdiv.

Jitka Mikulaštíková po absolvování jednodenního nakopávacího kurzu se rozhodla pro koučování a využila k tomu volno o letních prázninách. Takže v koučování jsme prohlubovaly její znalosti, rozvíjely je a přidávaly další nové informace.

Dohodly jsme se, kolik času chce Jíťa se španělštinou týdně strávit a sestavily plán. Za dva měsíce, místy docela tvrdé práce, máme za sebou výslovnost, přítomný čas, číslovky, mužský a ženský rod, sloveso gustar..., probíraly jsme původ, rodinu, volný čas a kulturně jsme si užily legraci s videi Extra a písničkami od Manu Chaa, Malumy, Ricarda Arjony... Vystřídaly jsme různé techniky výuky jazyků a učily se z různých materiálů, četly, psaly, vyplňovaly, malovaly, poslouchaly, koukaly na videa. Ptáte se, jestli jsme mluvily? Ještě ne, máte to jako s mateřským jazykem, někdy nevadí sbírat slova, věty, informace a až jste jistější mluvit. Každý z nás to má jinak a je třeba si najít svůj styl výuky sám.


Koučování očima studentů - Jitka

Na “koučování” jsem se dala ihned po absolvování jednodenního kurzu pro začátečníky. Kurz byl naprosto úžasný a vlastně to byl skvělý start do koučování.

Hned na začátku jsem si zvolila kolik času týdně se můžu učení věnovat. Na základě mých požadavků mi Ivana každý týden sestaví počet úkolů. Pracuje přes Google Classroom, což je za mě naprosto skvělý způsob, kde můžete vidět své pokroky a vše je tam přehledné. A věřte mi, že se rozhodně při učení nudit nebudete! Ivana pracuje se skvělými materiály, do učení zahrnuje super vtipná videa, ale zároveň Vás donutí se naučit i časování sloves a pak třeba budete psát článek a popovém zpěvákovi z Kolumbie. Za mě upřímně, není lepší pocit, než když můžu v neděli odevzdat všechny své domácí úkoly a následně mít feedback od Ivany.

Její způsob vyučování bude vyhovovat všem, kteří rádi pracují samy, ale zároveň potřebují trošku nakopnout. Ivana je super pozitivní člověk, a i když se mi fakt někdy nechce, její způsob výuky mě vždy motivuje.

Muchas gracias Ivana!

Jitka Mikulaštiková

Jsem učitelka anglického jazyka, ale naprosto jsem se zamilovala do španělské kultury! Konkrétně mě za srdce chytla Mallorca, kde jsem absolvovala učitelský výcvik jógy.  Navštívení tohoto ostrova mě zbavilo všech předsudků o tomto místě a zjistila jsem, že je to místo plné nádherných zákoutí, přírody a historie. Proto jsem se vydala na cestu k osvojení nového jazyka s vizí, že jednou do Španělska přesídlím na delší dobu.

¡Sigue tus sueños!

Jitka Mikulaštiková

Ukázky naší společné práce - očima Ivany


Kupte si nůžky

Nůžky bych měla mít jako lektorka španělštiny ve znaku. Jsem schopná rozstříhat úplně každou aktivitu, písničky, texty a vyrobit kartičkové aktivity snad ze všeho. Jitka potřebovala procvičovat číslovky. K dispozici měla samozřejmě infografiky, poslechy, internetové vyplňovačky, ale taky kartičky a pexesa. Podle mne platí, že čím různorodější techniky používáte, tím lépe se učíte.

číslovky kartičkovou metodou (Jitka si s nefuknční tiskárnou vždy poradila)
slovíčkové puzzle k létu od skvělé polské autorky Agnieszky z blogu Ole Edu

Časování sloves v přítomné čase je základ

Toto téma už jsme na blogu i sociálních sítích několikrát probírali. Když nebudete umět skvěle přítomný čas, nepůjde to dál. Na procvičování je efektivní využívat kombinaci aplikací, písemného drilu a čtení. Pomohou vám si vše zapsat do mozku.

Více se můžete dočíst v článku 4 oblíbené stránky a 7 aplikací, které vám mohou pomoci s učením španělštiny

dril na stránce AprenderEspanol.org
Tradiční dril, který funguje: tužka, papír a nepravidelná slovesa... (a až budete mít hotovo, vyfotíte a vložíte do aplikace. A až budu mít já hotovo, uvidíte moje opravy a úpravy (nejčastěji je dělám růžovou)

Me gustas tú - na sloveso GUSTAR není lepší aktivita

Student se s "pexesem" učí nová slovíčka, v další fázi slova řadí podle pořadí v poslechu písníčky a nakonci s jejich pomocí pochopí gramatiku slovesa gustar. To znamená, že umí rozlišovat jednotné a množné číslo, ví, jak se pracuje s infinitivem. A navíc se naučí písničku, kterou často slyší v rádiu. A vždycky, když ji uslyší, vzpomene si na mne :)

Další týden jsme s Jitkou probraly slovesa, která fungují podobně jako gustar, tvoření záporu, vkládání zájmen apod. A Jitka už v pohodě tvořila věty o sobě i své rodině.

Jitka si aktivitu nevytiskla, ale napsala a namalovala si kartičky. Nečekaně tak zapojila ještě více smyslů a podle všeho ji mozek poděkoval a vše se rychleji naučil
Další oblíbená aktivita na gustar - tvoříte věty!. Materiál je od Birlibirprofe

Extra vtipná videa

Vzpomínáte, jak Jitka popisovala v recenzi, že v úkolech se dívá na vtipná videa. Studenti španělštiny se dělí na dvě skupiny - tu, která seriál Extra nenávidí a tu, která ho miluje. Jitka je naštěstí pro mne B. Extra je jazykový výukový seriál, nejen na španělštinu. Žádný složitý příběh v něm nehledejte, jde se o sitcom, který je trochu víc didaktický a herci skvěle přehrávají. Všechny tyto fakta vedou k tomu, že si některé věty budete pamatovat celý život. A aby se Jitky španělština vyvíjela rovnoměrně, dostala ke každému Extra vždy několik stránek úkolů.

materiály vytvořil pro SinoELE Javier Sabah, protože, někdy je třeba víc než se jen dívat na seriál

Virtuální učebna

Koučování potřebovalo nějaký pevnější rámec, mail sice roky fungoval dobře, ale nebylo to úplně ono. Hledala jsem a zkoušela různé varianty a nakonec jsem se stala nadšenou uživatelkou Google Classroomu. Celý leden jsem si na svých vlajkových studentech zkoušela, jak aplikace funguje, učila se, dělala chyby a zase je napravovala. V únoru už jsem všechny koučovací studenty přehodila do Classroomu a bylo to jedno z mých nejlepších letošních rozhodnutí. Postupně jsem aplikaci začala využívat i v kurzech a soukromých hodinách. A už několika lektorům vysvětlovala jeho výhody i úskalí.

Jak funguje Classroom v koučování? Je to základní mechanismus, který nám pomáhá. Vlastně jako když umíte řídit a máte auto. Já učím, řídím a clasroom je moje auto. Každý student má svoji složku/třídu ve které (spolu)pracujeme. Každé úterní ráno na něho čekají rozepsané úkoly, videa, klikačky, čtení... podle toho, jak jsme si daný měsíc spolu nastavili. A do nedělní půlnoci student zasílá vše vypracované (ať už to jsou printscreeny, fotky, odpovědi, texty, slohy, mp3 či videa). Což studenty motivuje a zároveň na ně vytváří trochu nátlak a španělština se raduje a její znalosti se posouvají. Clasrroom funguje v mobilech, tabletech i na počítačích. Ve své učebně můžete být všude, kde jste. Nemusíte kvůli tomu nikam jezdit a ani vám nemusí být líto, že přijdete o hodinu, když jste na dovolené či služební cestě.

ukázka z našeho Class Roomu. A ten kolumbijský zpěvák z textu byl Maluma a po 3 týdnech španělštiny se Jitce povedl skvělý text. Úkol byl kombinací kulturní vložky, porozumění textu z Wiki, psaní a tréninku sloves v přítomném čase a 3. osobě... 

Chcete se učit španělsky?

Hola, me llamo Ivana Kudrnová a španělština je mým životem. Jsem lektorkou španělštiny, autorkou projektu Španělština do plavek a pomáhám lektorům profesionálně učit (nejen) online v projektu Digitální lektoři. Mám za sebou 16 let praxe, stovky studentů, tisíce hodin a situací. Španělštinu jsem studovala a žila jsem ve španělsky mluvících zemích. Do kurzů dávám své hispánské já a těším se, až probudím to vaše.