Návštěva katedrály Sagrada Familia - 3 praktické tipy

Katedrála Sagrada Familia je must to see místo v Barceloně. Přinášíme ti 3 praktické tipy, jak si ji vychutnat na pohodu.

Návštěva katedrály Sagrada Familia - 3 praktické tipy


Minulý rok jsem Barceloně dala druhou šanci a nelituji ani vteřiny. Před 11 lety jsem byla strašně zklamaná. Pobyt ve velkém městě mi nebyl příjemný, (asi těhotenské hormony), vedro a stres. V dubnu v roce 2023 jsem byla nadšená a chci se brzy vrátit. Pojď se se mnou mrknout do katedrály Sagrada Familia, stejně ji máš v hledáčku. Nikam ten den nespěchej, katedrála tě dostane. Užij si svůj čas v této Gaudího pecce.

Tip číslo jedna - kup si včas vstupenky online

Naprosto bez rozmyšlení bych si znovu koupila vstupenky do katedrály Sagrada Familia a to hned na první možný vstup - v 9:15 ráno a na věž ne dřív jak v 10:00. Byla bych před katedrálou už tak v 8:45 a vstoupila bych do katedrály mezi prvními turisty. Budeš procházet kontrolou, takže to chvíli potrvá.

Ranní světlo je v katedrále veliký zážitek. Ostatně i v audioprůvodci se dozvíte, proč proniká do katedrály zrovna z těchto oken a kdy, kam a proč se opírají sluneční paprsky třeba odpoledne. Nebudete se stačit divit, jak promyšlený celek Gaudí vytvořil
Lístky si pořiď tady na oficiálním webu katedrály a nebo přímo ve zmiňované aplikaci. Doporučuju si pořídit Entrada + acceso a las torres (vstupenku a vstup na věž). V ceně už je i audioprůvodce a vstupenka na jednu z věží dle vlastního výběru. My jsme byly jsme na Nacimiento.

Koncem dubna 2023 jsme byly v katedrále ráno “skoro sami” a tuto radu už využilo mnoho našich kamarádů a studentů a funguje. Ranní světlo dělá divy, je to nádhera. Paprsky slunce prosvítají přes vitráže a máte možnost si prostor vychutnat v tichosti. Za to to ranní vstávání a včasný nákup vstupenek (maximálně 2 měsíce dopředu) stojí. Ve chvíli, kdy do katedrály začnou proudit davy, ty se výtahem vzneseš na jednu z věží a až se dokocháš, začneš po otáčivém schodišti sestupovat zpět do hlavní lodi katedrály.

Tip číslo dva - vezmi si sluchátka a pořiď si audioprůvodce

Do katedrály si sebou nezapomeň zabalit vstupenky, mobil, svačinu a sluchátka. Proč sluchátka? Protože můžeš dostat perfektní výklad z audioprůvodce a rozhodně si nechceš držet mobil u ucha a všechny ostatní obtěžovat hlukem.

Audioprůvodce je za mne must to have, stejně tak, jako mít sebou sluchátka. Hodnotím ho na pět hvězdiček.

Nech si posílat newsletter Španělštiny do plavek 🇪🇸

Jednou měsíčně ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamiluješ!

přihlas se tady

Kup si vstupenky a na Apple Storu či na Google Play si stáhni aplikaci do telefonu. Získáš tak veškeré informace o katedrále přímo do kapsy. A to za to stojí! Vybrat si můžeš ze 17 světových jazyků (čeština tam bohužel není, ale to nevadí, ty si chceš stejně vychutnat španělštinu, mrk, mrk).

V katedrále nasaď sluchátka a zaposlouchej se do historie či naopak si užij popis jednotlivých ornamentů či celých struktur. Můžeš si zvolit kratší či delší verzi a nebo si číst v transkripci. Vsadím se, že si to užiješ, výklad je skvěle namluvený, výtečně napsaný a zaujme tě v každém detailu. Vzpomeň si na tento tip, až budeš sedět v jedné z lavic v hlavní lodi a poslouchat audio a kochat se s hlavou zvrácenou do výšin.

Úkol pro tebe až budeš v katedrále: najdi česky psaný otčenáš na budoucích vstupních dveřích do katedrály

Tip číslo tři - zalez pod zem a docvakne ti to

Tenhle tip si užiješ, jestli chceš o katedrále, její výstavbě a o samotném Gaudím vědět víc (a taky jestli si chceš dojít na záchod).

V samotné katedrále, v každé její lodi i v jejich lavicích či věžích můžeš strávit desítky minut i hodiny. Katedrálu můžeš obcházet a být z ní paf. Objevíš detaily či velké smysluplné celky, v audioprůvodci se dozvíš víc. O tom žádná. Ale to, co ti dodá komplexní pohled na celou stavbu je expozice v podzemí. Po straně katedrály vpluj do vchodu a seběhni pár schodů. Teprve v této expozici ti do sebe zapadnou jednotlivé dílky puzzle a docvakne ti, jak promyšlená celá katedrála je.

V expozici se dozvíš, jak se Sagrada stavěla, kde v přírodě čerpal Gaudí inspiraci, podíváš se na složité výpočty i makety jednotlivých částí... Myslím, že se na chvíli zasekneš v jedné z chodeb, kde na tebe bude čekat rozbor vitráží a ukázky toho, jak se na nich pracovalo. A nepochybně tě zaujme výsledný plán celé stavby. Mimochodem konec už se pomalu blíží, říká se, že v roce 2026 bude hotovo.

Takto si Gaudí zkoušel nosnost jednotlivých částí stavby - prostě něco jako pytle s pískem uvázané na obrácené konstrukci

Gaudí není jen Sagrada Familia a tak si určitě omrkni panely s fotografiemi jeho dalších staveb, které jsou převážně v Katalánsku, ale nejen tam. Myslím, že tě nejedna ze staveb zaujme a ty budeš mít chuť se ji brzy vyrazit objevit.

Další Gaudího stavby, které budeš mít asi chuť navštívit
Tajný tip na konec: Do katedrály si můžeš vzít i svačinku do batůžku, takže si nech dostatek času a nikam nespěchej. Barcelona neuteče, slibuju.

Každý den nové překvapení, které potěší tvoji hispánskou duši. 

Podíváš se s námi do restaurací i ty nejkrásnější pláže. Projdeme si reseñas na ubytování a zmapujeme sociální sítě památek, které tě nesmí minunout. Naučíme tě umění propojování gramatiky, slovní zásoby a kultury.

¡Přihlásit se do výzvy!

Ivana Kudrnová

Víno má radši blanco, ale sangría nebo tinto de verano ji v létě rozhodně neurazí. K pivu si s chutí dá tapas a queso manchego by mohla jíst každý den. V jakékoli hispánské zemi ji poznáte podle foťáku přilepeného na obličeji. Španělštinou žije od 10 let, chodila na bilingvní česko-španělské gymnázium, španělskou filologii na FF UPOL v Olomouci a Universidad Autónoma de Madrid. V Praze na Karlovce si pak ještě přidala obor Iberoamerikanistiky, a psaní dizertace v Chile potvrzuje, že je tak trochu loca. Ve výuce je vždy napřed, hledá a vytváří ty nejlepší studijní metody, napsala knížku 140 + 24 úkolů
pro zábavné učení cizích jazyků
. Má za sebou 20 praxe, stovky studentů, tisíce hodin a vyřešených situací. Spoluzaložila projekty Španělština do plavek a Digitální lektoři.


Vyrážíš do Španělska? Tak se mrkni i na další články tady na blogu

Barcelona - místa, kterými většina turistů jen projde - Barcelona je nádherné velkoměsto, které nadšený turista nechce vynechat. Podívejte se dnes i na méně známá místa. Do parků, katedrál, na trhy i na střechy paláců. S Eliškou Grecman.

Co jíst v Katalánsku - Pa amb tomaquet - chleba s rajčetem vás dostane. Calçots - Calçots je druh zimní cibule. Běžně se nakoupí desítky cibulí s dlouhými zelenými stonky, a dělají se na ohni či grilu tak dlouho, dokud bílá část nezměkne...

Zajdeme na tapas -všechno co potřebujete vědět o tapas se dozvíte v článku Petra Šlechty. Před přečtením doporučujeme se najíst, jinak budete mít hlad.

Na skleničku do Španělska - Vamos a tomar algo. Na cestách samozřejmě nebudeme na sucho, že? Abychom věděli „co a jak“ až se vydáme na sluncem rozpálený jih, podíváme se dneska na to, jak to vypadá ve Španělsku s pitím, alkoholickým i nealkoholickým. Nejspíš vás napadne víno, sangría, to je přece jasné.