Fallas ve Valencii – svátky, co vás chytnou za srdce

Fallas to jsou tradice, na které jsou místní hrdí, prožívají je celým srdcem a umí si je sakra užít. Pojďte si přečíst reportáž Báry Kalvach z Valencie.

Fallas ve Valencii – svátky, co vás chytnou za srdce

Slyšeli jste už někdy o španělských Fallas? Jedná se o největší svátek v Comunidad Valenciana, ale také o jeden z největších španělských svátků vůbec.

Tento svátek se koná vždy v březnu a je známý hlavně pro obrovské sochy, které jsou vystavené po celé Valencii, jen tak na ulici. Potkáváte je na každém rohu a pokaždé se vám zatají dech nad tou krásou, ztvárněním i pojetím. Často odráží aktuální politické a společenské dění, z kterého si utahují.

📩
Nech si posílat newsletter Španělština do plavek. Každé druhé úterý ti v e-mailové schránce přistane e-mail, který si zamilujete! Naše newslettery jsou napěchované tipy, které ti pomůžou dostat tvoji španělštinu na zcela nový level. Těšit se můžeš i na klikačky, kvízy, tipy na aplikace či pestré akce. Všechny informace ze světa Španělštiny do plavek dostaneš z první ruky! Přidej se ZDE

Ale ani zdaleka to není všechno, co svátky Fallas nabízí.

Sochy se vyrábí hlavně z papíru, kartonu, korku, ze dřeva, ale i plastu. Za jejich vznikem stojí spolky lidí, kteří si říkají falleros a já bych to přirovnala k podobě jako u nás hasiči. Ale přimíchejte tam španělskou vášeň. Být fallerem je hrdost, být fallerem je radost. V každé čtvrti můžete vidět několikero spolků, kteří se po celý rok připravují na Fallas.

Kromě soch svátek reprezentují samotní falleros. Běžně během března můžete v ulicích Valencie a přilehlých městech a městeček potkávat dámy a pány v tradičním obleku. Obzvláště ten dámský je opravdu nádherný - překrásná látka, dokonalé vyvedení šatů, závoje a sladění s botami, ozdoby ve vlasech. Vše má svůj jasný jasný řád, jak se má taková fallera obléct, učesat i nalíčit Španělky vše striktně dodržují. Tyto šaty jsou také pěkně drahá záležitost, stojí od vyšších stovek EUR až po několik tisíc a údajně jim dámy mají ve skříni několikero a každý rok je střídají.

Španělé tyto svátky milují, a tak s jejich oslavami začínají už kolem 1. března, i přesto, že hlavní fallerský týden, tedy, kdy se konají různé ceremonie a jsou vystavené sochy, je od 15. do 19. března.

Další neodmyslitelnou a většinou místních milovanou součástí Fallas jsou všemožné petardy, dělobuchy, světlice a ohňostroje. Bez jakéhokoli přehánění po celý březen stále někde něco bouchá, duní, tříská a praská a bouchají všichni. Každý den se ráno se koná tvz. Despertà, ohromné rány, co vzbudí každého a ve 14.00 hod na hlavním náměstí do vzduchu během 7 minut vylítne až 135 kilo střelného prachu, hluk dosahuje až 120 decibelů a je to slyšet doslova po celé Valencii. Tomuto se říká Mascletà.

Také se tu koná spousta procesí - fallerské spolky ukazují své pojízdné sochy nebo vystoupení, vídáte tradičně oblečené falleros y falleras a bývají doprovázeni živou muzikou. Živá muzika tu hraje od rána do noci a toto celé je tedy neskutečná podívaná.

Jednou z dalších ceremonií, která stojí za zmínku je tvz. ofrendà. Zástupkyně fallerských spolků, vybrané falleras, nesou na obří soše Madony (5 m vysoká) pugéty květin a z těchto květin jí floristé, taktéž tradičně oblečení, vyrobí květinový plášť, který má v sobě různé ornamenty. Pro falleras je to velká čest, hrdost a často vidíte tyto dámy plakat dojetím. Je to pro ně obrovský zážitek a zážitek je to i pro obecenstvo.

Poslední den, tedy v noci svatého Josefa, se všechny tyto sochy (až na jednu, která vyhrála soutěž o nejlepší sochu a ta se uloží do Museo de Fallas) spálí. Říká se tomu cremà. Španělé totiž věří, že aby mohlo něco nového vzniknout, musí nejdříve to staré zaniknout.

Fallas je jeden z nejautentičtějších svátků, co jsem kdy zažila. Není to žádná přehlídka naoko pro turisty, i když těch se do Comunidad Valenciana hrne až k jednomu milionu. Jsou to oslavy místních pro místní, ale s radostí se o ně dělí s celým světem, však také jsou zapsány v UNESCO.

Fallas to jsou tradice, na které jsou místní hrdí, prožívají je celým srdcem a umí si je sakra užít.

Barbora Kalvach Frydrych

Bára tvrdí, že každý v životě máme nějaké vášně. Tou její je španělština. Fascinuje ji malebnost zvuku jazyka, hispánský svět a jeho barvy, rozmanitá hispánská kultura i historie.  Španělština vnáší do jejího života světlo a energii a to Bára předává na svých hodinách studentům. Bára učí španělštinu od začátečníků až po ostřílené studenty nebo lektory, připravuje na zkoušky DELE, ale její velkou srdcovkou je předávání cizích jazyků detem. Učí děti nejrůznějšího věku, učí rodiče a lektory, jak představovat dětem cizí jazyky hned od kolébky. K tomu ji pomáhá montessori metoda a její dvě malé děti, na které mluví španělsky. Více o Báře a její španělštině najdete na www.hodinyspanelstiny.cz. A pokud vás zajímá, jak je to s těmi dětmi a cizími jazyky, tak se podívejte na www.detiacizijazyky.cz

Barbora Kalvach